Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ekmeğimizi mücadelemiz belirleyecek”
16 Ocak 2022 Pazar 16:52

“Ekmeğimizi mücadelemiz belirleyecek”

Yüksek enflasyona ve aşırı zamlara tepki gösteren Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Antalya İl Başkanlığı, “Ekmeğimizi AKP ve TÜİK değil mücadelemiz belirleyecek!” dedi.

Yüksek enflasyona ve aşırı zamlara tepki gösteren Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Antalya İl Başkanlığı, “Ekmeğimizi AKP ve TÜİK değil mücadelemiz belirleyecek!” dedi. 2021 yılının ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kaldığını söyleyen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Antalya İl Başkanı Sadık Acar, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin 2022 yılı Ocak ayı maaşının cebe girmeden eridiğini kaydetti.

 

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Antalya İl Başkanlığı tarafından yüksek enflasyon ve fahiş zamlara karşı Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. “Ekmeğimizi AKP ve TÜİK değil mücadelemiz belirleyecek!” yazılı pankart açan Konfederasyona bağlı sendikaların temsilcilerine CHP Antalya milletvekilleri Aydın Özer ve Rafet Zeybek ile CHP İl Başkanı Nuri Cengiz ve CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci de destek verdi. İğneden ipliğe her şeye çok yüksek oranda zamların geldiğine dikkat çeken Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Antalya İl Başkanı Sadık Acar, maaşların cebe girmeden erdiğinin altını çizdi.

sam-0037.jpg

“SATIN ALMA GÜCÜ HİÇ OLMADIĞI KADAR DÜŞTÜ”

“Ülkedeki ekonomik krizi, açlığı, yoksulluğu ve enflasyonu yok sayan AKP iktidarına sesleniyoruz” diyen Acar, “2021 yılı ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kaldı. İşçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir. Kamu emekçilerine Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme ile 2022 yılı için yüzde 5+7 zam verildi. Ancak bu oranları kabul etmedik ve her fırsatta her platformda dile getirdik. Temel tüketim ürünlerine peş peşe gelen zamlarla halkın satın alma gücü daha önce hiç olmadığı kadar düştü. Döviz kurundaki ani artışlar Türk lirasını pula çevirdi vatandaşın gelirini hızla eritti” ifadelerini kullandı.

 

“MANİPÜLASYONLU RAKAMLAR BAZ ALINDI”

Birleşik Kamu-İş Ar-Ge birimi Kamu-Ar’ın halkın enflasyonu araştırmasında Aralık’ta yüzde 22, yıllık ise yüzde 78.4 oranında artış olduğunu açıkladığını hatırlatan Acar, “Konfederasyonumuza göre ilk 6 ayda yüzde 51.8  + yüzde 5 toplu sözleşme oranıyla birlikte toplamda yüzde 56.8 oranında zam yapılması gerekmekte. Ancak TÜİK’in açıkladığı rakama göre enflasyon, Aralık 2021'de yüzde 13.58 artarken, yıllık bazda ise yüzde 36.08 oldu. Hükümet gerçekçi enflasyonu değil manipülasyonlu rakamları baz aldı. Bu yetmemiş gibi gövde gösteri şekilde sunulan yüzde 2.5’luk ek zam utançtır” şeklinde konuştu.

sam-0026.jpg

“ZAMLAR KRONİK HÂLE GELDİ”

Ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun kamu emekçilerini ciddi şekilde olumsuz etkilediğinin altını çizen Acar, “BOTAŞ, doğalgaz için; mesken tarifesine yüzde 25, sanayi tarifesine yüzde 50, elektrik üretim amaçlı santrallara yüzde 15 zam yaptı. Vergi ve harçlar ile birçok ürüne yüzde 36’nın üstünde zam yapıldı. 2021’in son ayında başlayan ve yılın ilk günü zirve noktasına çıkan zamlar Türkiye’de enflasyonun kronik hale geldiğini göstermekte. Memur ve memur emeklisine yüzde 30.5 oranında zam yapıldı. SGK ve BAĞ-KUR emeklisine yüzde 25.48 zam yapıldı. Ancak memurlar, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, SGK ve BAĞ-KUR emeklisine gelen sözde zamları hükümet yaptığı zamlarla geri aldı” dedi.

 

“EMEKÇİLER ARTIK TÜKENDİ”

Kamu emekçileri ve emeklilerinin 2022 yılı Ocak ayı maaşının cebe girmeden eridiğini söyleyen Acar, “AKP iktidarının yaptığı zamlar nedeniyle emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirildi. Buğday ülkesinde ekmek lüks olmuş emekçiler halk ekmekleri kuyruklarına girmek zorunda kalmıştır. Bebek mamalarına zincir vurulmuş şeker ve yağ satışına sınırlama getirilmiştir. Resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyonu arasında çok ciddi bir uçurum var. Ülkemizin yaşadığı derin ekonomik kriz sonucunda ortaya çıkan aşırı zamlar, pahalılık, döviz kurlarındaki artış ve yoksulluk emekçilerin artık tükenmesine neden oldu. Sözde toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına reva görülen 2 yıllık zamlar Ocak ayı bitmeden çoktan eridi. Kamu emekçilerini enflasyona karşı ezdirenler göstermelik zamlarla sonuç alamayacak. Esas mesele biz kamu emekçilerine dayatılan sefalet ücretidir. Özelleştirmeleri savunanlar ve ‘babalar gibi satarım’ diyenler elbet de hesap verecektir” açıklamasında bulundu.

 

“SEFALETE MAHKUM EDEN ZAM ORANLARINI KABUL ETMİYORUZ”

Son olarak elektrik, doğalgaz, köprü, hastane ve otoyolların kamulaştırılarak zamların geri alınmasını isteyen Acar, “Toplu sözleşme masası yeniden kurulsun. Emekçiler için vergi dilimi yüzde 10’da sabitlensin. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak kamu emekçilerini ve yurttaşları açlığa, sefalete mahkum eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3209 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim