Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2391.91
    %-1.46
  • Dolar
    32.3216
    %-0.58
  • Euro
    34.6843
    %-0.51
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emekçiler 1 Mayıs’ta alanlarda olacak
19 Nisan 2024 Cuma 15:22

Emekçiler 1 Mayıs’ta alanlarda olacak

1 Mayıs’ın işçiler için çok önemli olduğunun altını çizen Türk İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, emekçiler olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da alanlarda olacaklarını kaydetti.

"Emek ve Dayanışma Günü" 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Antalya’da, Türk İş, Birleşik Kamu İş, KESK, DİSK, TTB ve TMMOB bileşenleri tarafından ortak kutlama gerçekleştirilecek. 1 Mayıs’ın işçiler için çok önemli olduğunun altını çizen Türk İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, emekçiler olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da alanlarda olacaklarını kaydetti.

 

Türk İş İl Temsilcisi ve Yol İş Sendikası Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Cemil Ünal, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü sosyal tesislerinde gazetecilerle bir araya geldi. Türk İş’e bağlı Yol İş Sendikası Antalya 1 Nolu Şube Sekreteri Ali Özkan, TES İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser, Güvenlik İş Sendikası Antalya Bölge Başkanı Recep Mutaf ve Türkiye Sivil Havacılık Sendikası Antalya Şube Başkanı Murat Yaşar Yıldız’ın eşlik ettiği toplantıda Ünal, yaklaşan 1 Mayıs kutlamalarına ve güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Türk İş’in kutlamalara hazır olduğunu belirterek 1 Mayıs’ta emekçilerin alanlarda olacağının altını çizen Ünal, 1 Mayıs’ın kolay kazanılmadığını vurguladı. Soruları da yanıtlayan Ünal, vergide adalet istediklerini ve az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete ara zammın gündemlerinde olmadığına yönelik açıklamaları hatırlatılan Ünal, “Ara zam olmaz, yapmayız” gibi söylemlerin sıkıntılı olduğunu ifade etti.

untitled-2-copy-020.jpg

“1 MAYIS BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ, ALANLARDA OLACAĞIZ”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs’ta işçilerin meydanlarda olacağının altını çizen Ünal, Antalya’daki kutlamaların Birleşik Kamu İş, KESK, DİSK, TTB ve TMMOB bileşenleriyle birlikte gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Antalya’da meslek örgütleri ve sendikaların katılımıyla EMEK Platformu olarak ortak gerçekleştirilen kutlamaların diğer şehirlere de örnek olduğuna işaret eden Ünal, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çalışanların kazanımlar elde ettiği gündür. Bu bakımdan bizim için çok önemli. Bizler her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da alanlarda olacağız” dedi. 1 Mayıs kutlamalarının saat 14.00’te Aydın Kanza Parkı’nda toplanılarak Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirilecek yürüyüşle ve Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla gerçekleştirileceğini belirten Ünal, burada günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılacağına işaret etti.

img-1394.jpg

“1 MAYIS KAZANIMI KOLAY OLMADI, BİZİM KUTSALIMIZ”

İşçilerin bugüne kadar elde ettiği kazanımların kolay gerçekleşmediğine işaret eden Ünal, “12 saatin 8 saate indirilmesi kolay başarılmadı. O günkü şartlarda zorluk vardı, bugün de zorluklar içerisindeyiz. Ekonomik ve sosyal sıkıntılarımız var. Bayram güzellikle yaşanır ama bizler acılı, sıkıntılı, sorunlu bir dönemle ilgili bayram yaşıyoruz. Emekçilerin bir araya geldiği ve haykırdığı gün olarak belirlendiği için 1 Mayıs bizim kutsalımız. Sıkıntılıyız ama bu bayramı da yaşamak zorundayız. Taksim olayını hatırlarsınız. 1 Mayıs kazanımı öyle basit olmadı. 1 Mayıs bir hak mücadelesi, emeğin hakkını aradığı gündür” dedi.

img-1399.jpg

ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARINA DİKKAT ÇEKTİ

İşçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıların yanı sıra sosyal sıkıntıları olduğunu da belirten Ünal, “Eğitim artık paralıya döndü. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Erzincan İliç’te emekçiler toprak altında kaldı. Soma’da 301 arkadaşımız hayıtını kaybetti. Ermenek’te 18 kişi can verdi. Bunlarla ilgili süreçler hala devam ediyor. Bunların bedelinin ödenmesi lazım. Bu insanların aileleri, çoluk çocuğu var. Son olarak Antalya’da teleferik kazası yaşandı. Bu bir facia bence. Birilerine yaftalanmaması lazım. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliğinin uygulanmaması sıkıntı yaratıyor” şeklinde konuştu.

 

“KAMU HER ZAMAN GÜÇLÜ KILINMALI”

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) dahil alınması gereken 90 bin kişinin açıkta olduğunu belirten Ünal, “Türkiye genelinde 60 bine yakın müteahhit firmalarda ve belediyelerde çalışanlar var. Bunların biran önce kadroya alınması gerekiyor. Aynı ücreti almaları kaydıyla kamuda istihdam edilmeleri bizleri mutlu edecek. Bir iş yerinde 3-4 çeşit ücret skalası oluyor. Şirket çalışanları farklı, müteahhit elamanları farklı, kadrolular farklı ücret alıyor, kademeye göre farklı ücret oluyor. Böyle iş barışını sağlayamayız. Her kurumun kutsallığı vardır. Biz bu kutsallığı bertaraf etmeme adına çalışmaya gayret ediyoruz. Kamunun her zaman güçlü kılınması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

img-1401.jpg

VERGİDE ADALET İSTEĞİ

Vergi adaletsizliğine karşı başlattıkları “Vergide adalet istiyoruz” kampanyası sorulan Ünal, “Alım gücünün artırılması gerekiyor. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Şuanda kamuda bordrolu çalışanlardan yüzde 25’in altında vergi yatırmayan kalmadı ve ücretler düştü. Bakıyorsunuz büyük şirketler gider gösterebiliyor ama bizlerin kazançları net olarak belli ve gider gösterebileceğimiz bir şey yok. Hiçbir şey yapılamıyorsa matrahların artırılmasını, verginin yüzde 15’e sabitlenmesini istiyoruz. Bizler vergide adalet istediğimizi; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasına yönelik talebimizi gösteren afişleri binalarımıza astık. Bunu 1 Mayıs’ta alanlarda da haykıracağız” şeklinde konuştu. Ünal, vergide adaletin sağlanması için denetimin önemine de dikkat çekti.

 

“‘ARA ZAM OLMAZ, YAPMAYIZ’ GİBİ SÖYLEMLER SIKINTILI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete ara zammın gündemlerinde olmadığına yönelik açıklamaları hatırlatılan Ünal, “Ara zam olmaz, yapmayız” gibi söylemlerin sıkıntılı olduğunu ifade ederek, yüksek enflasyonla mücadelenin önemine dikkat çekti. Alış veriş merkezlerinin, marketlerin, kiraların sıkı denetlenmesi gerektiğine işaret eden Ünal, enflasyonun hareketine göre ara zam yapılması gerektiğini belirtti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 514 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim