Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2318.654
    %0.53
  • Dolar
    32.35
    %0.10
  • Euro
    34.9565
    %-0.17
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EYT’liler hakkını istiyor
14 Ocak 2022 Cuma 17:08

EYT’liler hakkını istiyor

Cumhuriyet Halk Partisi, 81 ilde EYT’lilere destek verdi. CHP ve EYT Antalya Grubu tarafından Antalya’da düzenlenen basın açıklamasında mezarda emeklilik istemediklerini vurgulayan EYT’liler, tabut taşıyarak “Lütuf değil hakkımızı istiyoruz” diye haykırdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 81 ilde “Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor. EYT çözüm bekliyor oyalama artık” konulu basın açıklaması yapıldı. Antalya’daki açıklama Attalos Meydanı’nda, EYT Antalya Grubu’nun, CHP Antalya Milletvekilleri Aydın Özer, Rafet Zeybek, Çetin Osman Budak, İl Başkanı Nuri Cengiz, Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, ilçe başkanları ve çok sayıda partili ile EYT’linin katılımıyla gerçekleştirildi. “Mezarda emeklilik istemiyoruz, Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil hakkını istiyor, Staj başlangıcı SGK başlangıcı olmalı, Aylık bağlama oranları vicdansızlıktır” yazılı dövizler açan EYT’liler, yanlarında getirdikleri “EYT haktır, hakkımızı istiyoruz” yazılı tabutla dikkat çekti. “EYT’yi yok sayanı sandıkta yok say, lütuf istemiyoruz hakkımızı ver, iktidar EYT sorununu çöz, mezarda emeklilik istemiyoruz, erken emeklilik değil hakkımızı ver” şeklinde slogan atan EYT’liler, “Edirne’den Kars’a, Jüpiter’den Mars’a eğer adalet varsa çıksın artık bu yasa” diye haykırdı. İktidara geldiklerinde EYT sorununu çözeceklerini vurgulayan CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, emekliler ve emeklilikte yaşa takılanlar için yapacakları düzenlemeleri sıraladı.

sam-9976.jpg

“ÜLKE TARİHİNİN EN BÜYÜK HAK GASPLARINDAN BİRİ”

Emeklilikte Yaşa Takılanların 22 yıldır anayasal emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ettiklerinin altını çizen Cengiz, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor. 1999 yılında yapılan değişiklikler ve 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademe kademe arttırıldı. Bunun sonucunda ülke tarihinin en büyük hak gasplarından biri ortaya çıktı. İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 öncesi olup, emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısını dolduran çalışanların emeklilik hakları ellerinden alındı ve yıllar sonraya ötelendi. 1998 yılında işe başlayan bir çalışan 2023 yılında emekli olma hakkına sahipken emeklilik hakkı 15 yıl sonraya, yani 2038 yılına ertelendi” diye konuştu.

 

“AKP-MHP ENGELİ”

Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının çözümü için atılan her adımın AKP-MHP engeline takıldığını söyleyen Cengiz, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu mağduriyete son vermek için attığımız her adımda, karşımızda AKP-MHP ittifakını gördük. TBMM’de, Emeklilikte Yaşa Takılanların kazanılmış haklarına kavuşabilmeleri için verdiğimiz tüm kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. İktidar EYT mağdurlarına ‘Daha gençsin, emekli olamazsın’ diyor. Öte yandan işverenler ise ‘Sen yaşlısın, sana iş veremem’ diyor. İktidarın kurduğu düzen 5 milyona yakın vatandaşımıza adeta ‘Sen yoksun’ diyor. Öte yandan, emeklilik hakkı elinden alındığı için halen çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız iş cinayetlerinde can vermeye devam ediyor. 2013 yılından bugüne emeklilik yaşı gelmiş olduğu halde emekli olamayıp çalışan 2 binden fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bir başka deyişle EYT’liler sadece açlıkla değil; iş kazaları ve iş cinayetleri ile de sınanıyor” ifadelerini kullandı.

nuri-cengiz-002.jpg                     

“EYT’LİLER YÜK OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Emeklilik hakkını isteyen vatandaşların ülke ekonomisini çökertecek bir yük olarak görüldüğünü dile getiren Cengiz, “20 yılda faiz lobilerine her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar faiz ödeyen iktidar, söz konusu kazanılmış emeklilik hakkını isteyen vatandaşlar olunca ülke ekonomisinin çökeceğini söylüyor. İktidar bir gecede dolar milyarderi yaptığı yandaşlarına hazine garantili faiz vaat ederken vatandaşların emekliliğini bir hak olarak dahi görmüyor” dedi.

 

“EYT’LİLER HAKLARINI İSTİYOR”

“EYT’liler kazanılmış haklarını talep ederken iktidar her defasında EYT mağdurlarının talepleri ile adeta alay ediyor” diyen Cengiz, “İktidar yetkilileri ‘Sorunun çözümü için çalışma başlattık’ diyordu ama en sonunda yine dönüp dolaşıp ‘Böyle bir gündemimiz, çalışmamız yok’ deme cüretini gösteriyorlar. EYT’liler ekonomiye zarar verecek kişiler olarak hedef gösterilmeyi değil, gasp edilen emeklilik hakkını istiyor. EYT’liler onlarca yıllık hizmetin ardından iş cinayetlerinde can vermek istemiyor. Bu ülkenin eşit vatandaşları olarak kamusal sağlık hizmetinden yararlanmak istiyor. Yıllardır yaşadıkları hak kayıplarını ve mağduriyetleri giderecek yasanın çıkmasını istiyor” açıklamasında bulundu.

sam-9987.jpg

“EYT’LİLERİN HAKLARINI CHP TESLİM EDECEK”

 EYT’lilerin sorunlarının CHP iktidarında çözüleceğini vurgulayan Cengiz, iktidara gelmeleri halinde emekliler ve EYT’liler için yapacakları düzenlemeleri şöyle sıraladı:

“EYT’lilerin geçmişe dönük emeklilik haklarını teslim edecek, yıllardır süren bu hak gaspına son vereceğiz. En düşük emekli aylığını asgari ücrete eşitleyeceğiz. Emekli aylıklarında iyileştirmeler yapacak, aylık bağlama oranlarını eski düzeye çekecek, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümünü dikkate alacağız. Emeklilerimizin yıllardır beklediği İntibak Yasası’nı derhal çıkartacak ve emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklere son vereceğiz. İktidar EYT sorununu çözmüyor, biz çözeceğiz. Sözümüz söz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Anayasamızın temel bir ilkesi olan sosyal devleti tüm toplum için hayata geçireceğiz. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve tüm emeklilerimizin yıllarca hizmet ettikleri ülkelerinde hiçbir hakları gasp edilmeden, refah ve huzur içinde yaşayacağı bir ülkeyi hep birlikte kuracağız.”

 

“ANAYASA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

CHP Grubu olarak TBMM’de EYT’lilerin haklarını her zaman savunduklarını vurgulayan Antalya Milletvekili Aydın Özer ise, geriye dönük işleyen düzenlemenin Anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu kaydetti. İnsanların hayatlarını kaybetmeden emekli olmasını istediklerini söyleyen Özer, düzenlemenin işe başlamayanlardan itibaren işlemesi gerektiğine dikkat çekti. EYT’lilerin çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Özer, sorunun çözülmesi için Millet İttifakı olarak CHP ve İYİ Parti tarafından verilen önergelerin Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP tarafından reddedildiğinin altını çizerek “Sandıkta bunlara cezayı verin” dedi.   

aydin-ozer-002.jpg

“HER ZAMAN EYT’LİLERİN YANINDAYIZ”

Yaşanan haksızlığın giderilmesi için TBMM’de sürekli söz aldıklarının altını çizen Antalya Milletvekili Rafet Zeybek de, mağduriyet giderilinceye kadar dile getirmeye devam ederek EYT’lilerin yanında olacaklarını söyledi.

rafet-zeybek.jpg                                   

“İLK 100 GÜNDE YAPACAĞIMIZ İŞLERİN BAŞINDA, SÖZ VERİYORUZ”

EYT’nin yıllardır gündemlerinde olduğunu açıklayan Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ise, “Mezarda emekliliğe hayır demeye devam edeceğiz. Her zaman yanınızdayız. Çok uzun değil, önümüzdeki aylarda erken seçim bekliyoruz. İlk 100 günde yapacağımız işlerin başında EYT’lilerin sorununu ortadan kaldırmak geliyor. Bunun sözünü veriyoruz” diye konuştu.

cetin-osman-budak-001.jpg

“HAKKIMIZI VERENLERE DESTEK OLACAĞIZ”

Destekleri için CHP yöneticileri ve temsilcilerine teşekkür eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Antalya Şube Başkanı Yeşim Koçak ise, “22 yıldır uğramış olduğumuz haksızlıkla mücadeleye 2015 yılında başlayan derneğimiz, Gönül Boran Özüpak Başkanlığında federasyonlaştı. Antalya derneğimiz de 2020 yılında kuruldu. Bizim yanımızda olanın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Siyaset zemini çok kaygan ve biz asla siyaset yapmıyoruz. Hakkımızı verenlere bizde destek olacağız” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

yesim-kocak.jpgyesim-kocak.jpg

Bu haber toplam 3569 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim