Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Hesap vermeden ülke yönetilmez"
28 Kasım 2021 Pazar 17:51

"Hesap vermeden ülke yönetilmez"

AK Parti iktidarının hesap vermek istemediğini söyleyen İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, "Hesap vermeden ülke yönetilmez" dedi.

Antalya'ya gelen İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, kentteki gazetecilerle buluştu. İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Başaran, İYİ Parti Antalya Milletvekilleri Hasan Subaşı,Feridun Bahşi, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, İl Divanı ve İlçe Başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Erdem, AK Parti iktidarına yüklenerek, hesap vermek istemediğini öne sürdü. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden ekonomiye, yeni anasayadan iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulunan Erdem, gazetecilerin sorularını na da cevap verdi. Erdem, "Akşener, HDP ile iş tutar diyenin alnını karışlarım" ifadelerini kullandı.

 

"EKONOMİK KRİZİN SEBEBİ YÖNETİM SİSTEMİDİR"

Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizin içinden geçtiğini söyleyen Erdem, “Üzülerek söylüyorum; buna ekonomik kriz demek çok hafif kalır. Aslında büyük bir yönetim krizi, hatta buhrandan geçiyoruz. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybedişini ve bu değer kaybının ardından ülkemizin borçlarının yükselişinin sancısını son bir haftadır hep birlikte yaşıyoruz. Her şeyin bir sebebi var. Bu ekonomik krizin sebebi, Türkiye’nin şu anda içine bulunduğu yönetim sistemidir. Biz 3 yıldır bu sistemin içindeyiz. Sistemin adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ama aslında Başkanlık sistemi. Öyle bir başkanlık sistemi ki dünyada başkanlık sistemiyle yönetilip başarılı olmuş ülkelerin sistemi değil. Biz tamamen tüm yetkilerin tek kişide bulunduğu bir yönetim sistemi içinde yaşıyoruz. Zaten Türkiye, AKP’nin kendini güçlü hissettiği yıllardan bugüne, tek adam rejimiyle yönetiliyor. Sayın Cumhurbaşkanı, seçildiği andan itibaren aykırı hiçbir fikre, hiçbir muhalif siyasi partinin düşüncesine kıymet vermeden ‘Ben ne dersem, AKP ne isterse o olur’ anlayışıyla yönetti" diye konuştu.

sam-8985-001.jpg

"HUKUK BOZULURSA EKONOMİK BAŞARI OLMAZ"

Hayattaki her ilişkinin hukuk olduğunu söyleyerek "Hukuk hayat demektir" diyen Erdem, "Hukukun, adaletin bozulduğu her ortamda ekonomik başarının ya da kalkınmanın var olması mümkün değildir. Vatandaşlarımız çok haklı olarak aile bütçelerini düşünüyorlar. Artık vatandaşların bildiği bir şey var. Hukuk ne kadar bozulursa ülkenin ekonomisi de o oranda bozuluyor. AKP iktidarı 3 kez anayasa değiştirdi. Her değiştirmesi Türkiye’nin başına büyük belalar açtı" dedi.

 

"HESAP VERMEK İSTEMİYORLAR"

AK Parti iktidarının hesap vermek istemediğini dile getiren Erdem şunları ifade etti:

“Sayın Genel Başkanımız ilk kez 2018 yılında İyileştirilmiş, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönmemiz gerektiğini söyledi. ‘Tam anlamıyla halka hizmet etmek için halktan oy alan ve halkın gücüyle iktidara gelen sistemin, yine halkın temsilcisi olan milletvekilleri tarafından tam olarak denetlenebildiği bir sistem getirelim’ dedi. İçinde kuvvetler ayrılığı olan bir sistemde halk, adalet ve refah içinde yaşar. Biz öyle bir sistemden geçiyoruz ki tüm kararlar tek bir kişi tarafından veriliyor ve bu kişinin kimseye hesap vermediği bir sistem. AKP iktidarı hesap vermek istemiyor. Hesap vermeden ülke yönetilmez. Hesap vermeden apartman yöneticisi apartman yönetemiyor. Apartmanın bile deneticisi var. Bunlar, ‘Biz ülkeyi canımızın istediği gibi yönetiriz’ diyorlar. Parlamentoda Meclis, yürütmeyi denetleyebilmeli. Meclisin denetleme yetkisi elinden alınmış durumda. 3 yıl içinde bizim vekillerimiz 700'e yakın kanun teklifi verdi. Bir teki bile görüşmeye açılamadı. 6 bine yakın yazılı soru önergesi verilmiş, cevap bile verilmemiş. Yarısına lütfedip veriyorlar. Onu da 'Bakanlıktaki linke bakınız' şeklinde. Niye? çünkü kendilerini hesap vermez hale getirdiler."

 

"YENİ ANAYASA, HER KESİMLE BERABER HAZIRLANACAK"

Tek bir partinin anayasa hazırlayamasının doğru olmadığını vurgulayan Erdem, "Zaten hukuken şartları yok. Ayrıca doğru da değil. Bir anayasanın faydalı olabilmesi için ülkede maksimum mutabakatla hazırlanması gerekir. Yeni anayasa, seçmenlerimiz bize yetki verdikten sonra hep beraber, bütün partilerle, yargı mensuplarıyla, sivil toplumla, akademiyle, ülkede elini taşın altına koyan, düşünen, faydalı olan her kesimle beraber hazırlanacak" açıklamasında bulundu.

sam-8983.jpg

"İYİLEŞTİRİLMİŞ VE GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM HAZIRLIĞINDAYIZ"

İl İl dolaşarak iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem toplantıları yaptıklarını hatırlatan Erdem, Türkiye'nin neden kuvvetli bir parlamenter sisteme geçmesi gerektiğini paylaşmaya çalıştıklarını belirtti. İYİ Parti'nin parlamenter sisteme geçiş ilkelerini belirlediğini açıklayan Erdem, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu ilkeleri 6 muhalefet partisi olarak ortak hale getiriyoruz. Dünyada 6 muhalefet partisinin bir araya geldiği çok örnek yoktur. Bunu başaran da AKP’nin kendisi. Ülkenin her kesimine o kadar eziyet çektirdi, her vatandaşa haksızlık etti ki,herkese demokrasinin, hukukun, adaletin ve refahın eşit ve adil paylaşımın önemini gösterdi. Muhalefet partilerini ‘Ben değil, biz. Ülke için birlikte hareket etmeliyiz’ noktasına getirdi. Bizim ilkelerimize göre Cumhurbaşkanlığı, devleti ve milleti temsille görevli, ülkenin en üst, en onursal makamı olacak. Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Tek bir dönemde 7 yıl görev yapacak ve görev süresi bittikten sonra bir daha aktif siyasete dönemeyecek. Güçlü bir parlamento ve parlamentonun hükümeti, başbakanı, bakanları denetleme yetkisi olacak. Gensoru olacak."

 

GENÇLERİN YURT DIŞINA GİTMEK İSTEDİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

"Tam bağımsız bir yargı, adalet, liyakat istiyoruz" diyen Erdem sözü gençlere getirdi. Ülkedeki gençlerin yüzde 70'ten fazlasının yurt dışına gitmek istediğini belirttiklerine işaret eden Erdem, "Ülkenin gençlerinin yüzde 70’ten fazlası ‘Bu ülkeden ilk fırsatta giderim’ diyor. ‘Geri dönemeyecek olsan bile gider misin?’ diye soruluyor, ‘Giderim’ diyor. Ben bu ülkeyi 20 yıldır yönetiyor olsam, 20 yıldır AKP’nin veya ona destek olan MHP’nin en ufak bir neferi olsam samimi söylüyorum sokağa çıkacak yüzüm olmaz. Siz bu ülkenin gençlerini bu ükleden kaçacak hale getirmişsiniz" ifadelerini kullandı.

sam-8996.jpg

"HESAP SORACAĞIZ ANCAK İNTİKAM PEŞİNDE OLMAYIZ"

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdem, "Biz iktidara geldikten sonra adaletin ve hukukun peşinde olacağımız için işlenen suçların hesabının sorulmaması mümkün değil. Çünkü zaten onlar Cumhuriyetin bağımsız savcılarının ve adaletin kovuşturması, soruşturması altında olacaklar. Ancak, intikam gibi bir şeyin peşinde asla olmayız. Biz bu ülkede ‘ilk 100 gün, 300 gün ne yapılmalı?’ hesabının içindeyiz. Yeni kavgalar, mağduriyetler yaratmayız" diye konuştu.

 

"BUGÜN SEÇİM YAPILACAKMIŞ GİBİ HAZIRIZ"

"Türkiye sahipsiz değil" diyen Erdem, "Genel Başkanımızın liderliğinde, çok çalışan ve yepyeni kadrolarla dolu bir partiyiz. Aynı zamanda da çok tecrübeliyiz. Bizim muhalefet olarak ülkeyi seçime götürecek gücümüz yok ama bugün seçim yapılacakmış gibi hazırız. Hep birlikte bu ülkeye refahı getireceğiz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını inşallah demokrasiyle kutlayacağız” açıklamasında bulundu.

 

"ANKETLER HİÇ UMURUMUZDA DEĞİL"

Özel anket çalışması yaptırmadıklarını bildiren Erdem, "Biz gruplara dahiliz. 6-7 tane güvenilir anket firması var. Onlara baktığımızda ortalama yüzde 16.5 civarında görülüyoruz. İnatla bazı anketler 12 üzerine çıkarttırmıyor her ne hikmetse. Biz bunlarla hiç ilgilenmiyoruz. Anket manket umurumuzda değil. Bize deseler ki oylarınız yüzde 50 tavana vurdu; biz aynı hırsla, hizmet amacıyla sokaklardayız. Oylarınız yüzde 1 deseler bile aynı şevkle, hırsla yine sokaklardayız. Cevabı millet verecek" dedi.

 

"HERKESİ BEKA İLE KORKUTUYORLAR"

AK Parti’nin bütün politikasının çamur atmak üzerine kurulu olduğunu ileri süren Erdem, "AKP’nin ilk 6-7 yılıyla son 13-14 yılı birbirinden tamamen farklıdır. İlkinde vatandaşlara vaatlerde bulunan bir partiyken, gücü eline aldıktan sonra vatandaşları bölen, tamamıyla ayrıştıran, düşmanlaştıran bir politika izleyerek oy topladı. Herkesi beka ile korkutarak yapıyorlar bunu. Terör, Suriye meselesi tabiiki beka problemi ama doların 13.50'ye gitmesi de, ülkedeki gençlerin kaçmak istemesi de beka problemi" şeklinde konuştu.

 

"AKŞENER, HDP İLE İŞ TUTAR DİYENİN ALNINI KARIŞLARIM"

İYİ Parti’nin HDP'ye bakış açısı sorulan Erdem, "Bu ülke 27 yıldan beri Meral Akşener’i tanıyor. Bu ülkede ‘Meral Akşener HDP ile iş tutar’ diyebilecek adamın ben alnını karışlarım. Şu salondaki il başkanımızın, milletvekillerimizin ve partililerimizin HDP ile iş tutacağını söyleyenin alnını karışlarım ama sakın unutulmasın, biz burada demokrasi istiyoruz. Her vatandaşımız için istiyoruz. Bizim için Türk’ü ya da Kürt’ü yok. Diyarbakır’ı, Konya’sı, Antalya’sı, İstanbul'u yok. Biz 83 milyona hizmet etmek için varız. İYİ Parti ilkeler üzerine siyaset yapar. Biz milletin önüne öyle şeyler koyuyoruz ki demokrasiyi tam anlamıyla sağlıyoruz. Bizim millet için tek bir çizgimiz var. Biz, teröre terör, teröriste terörist demeyen, Apo'ya terörist demeyen, HDP ile de iş tutmayız, Apo'dan medet umanlarla da iş tutmayız. Bize bunu söyleyenler önce çevirsinler aynayı kendilerine baksınlar” şeklinde cevap verdi. Başka bir soru üzerine Erdem, yeni anasayanın mecliste hazırlanacağı için anayasa komisyonunda yer alan her siyasi partinin bulunacağını belirtti.

 

"MİLLET İTTİFAKINDA MASAYI DEVİREN İYİ PARTİ OLMAZ"

Millet ittifakına CHP ve İYİ Partinin taraf olduğunu hatırlatan Erdem, "Yerel seçimlerde Demokrat Parti ve Saadet Partisi yoktu. Genel seçimlerde bunlar da vardı. Biz bütün muhalefet partilerinin katılmasını arzu ederiz. Genel Başkanımız hep verdiği sözler ve ilkeler üzerinden hareket eden bir siyasetçidir. 'Bizim millete sözümüz var, biz masayı devirmeyiz' der. Millet ittifakı, Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun insani nezaketiyle, milleti öne çıkararak kurdukları bir ittifak. Bu ittifakta masayı deviren İYİ Parti olmaz. Diğer partilerin bu ittifaka güç katmasının milletin daha fazla hayrına olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2190 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim