Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“İmtiyaz değil itibar istiyoruz”
29 Mart 2023 Çarşamba 16:14

“İmtiyaz değil itibar istiyoruz”

Kamuda çalışan avukatların çalışma esasları ve özlük haklarıyla ilgili konuşan Antalya Baro Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez, “Kamuda çalışan meslektaşlarımız imtiyaz değil itibar istemekte” dedi.

Türkiye’deki barolar, kamu avukatlarının çalışma esasları ve özlük hakları talepleriyle ilgili eşzamanlı basın açıklaması yaptı. Antalya’daki açıklama Adliye binası önünde Antalya Barosu Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez tarafından yapıldı. Kamuda çalışan avukatların katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada Geçilmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanları tarafından kamuda çalışan avukatlara yönelik geçmişte verilen sözleri hatırlattı. Kamuda çalışan avukatların Hazine’ye yük olmadığını vurgulayarak taleplerini dile getiren Geçilmez, imtiyaz değil itibar istediklerinin altını çizdi.

 

“SÖZ VERİLDİ”

Kamuda çalışan avukatlara 2019 senesinde Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından söz verildiğini belirten Geçilmez, Cumhurbaşkanı’nın şu ifadelerini hatırlattı:

“Kamuda görev yapan avukatların farklı statülerde çalışmaları, denetimleri, mali ve özlük hakları ile ilgili konuların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Maaş ve özlük haklarının yetersiz olması sebebiyle kamuda avukat çalıştırmak güç oluyor. Statülerini ve özlük haklarını yeniden düzenleyerek kamuda görev yapan avukatların sorunlarını çözüyoruz.”

sam-1433.jpg

“ÇALIŞMA ESASLARI VE ÖZLÜK HAKLARINA YÖNELİK SÖZ VERİLDİ”

İnsan Hakları Eylem Planı’nın Uygulama Takvimi’nde,  “Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması” başlığı altında, kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacağının, sorumlu kurumun Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğunun ve 2 yıllık süre öngörüldüğünün belirtildiğini kaydeden Geçilmez, “Dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından 2021 senesinde meclis kürsüsünden; ‘Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik çalışma yapacağız’ ifadeleri kullanılarak kamu avukatlarına söz verilmiştir” dedi.

 

“BOZDAĞ DA SÖZ VERDİ”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından 2016 senesinde katıldığı bir televizyon programında, program moderatörüne yönelik kamuda çalışan avukatları kastederek ‘Sizin dediğiniz rakamın çok çok daha üstünde devlete, hazineye kazanç sağlıyorlar; devletin cebinden çıkması gerekeni çıkarmıyorlar, devletin cebine girmesi gerekenden daha fazlasını devletin cebine koyabiliyorlar. Biz Bakanlık olarak kendimizi sorumlu görüyoruz. Adalet Bakanlığı kamu avukatlarının hakkını, hukukunu korumada da kendini vazifeli görüyor. Onların özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine biz de inanıyoruz’ ifadelerini kullanıldığını belirten Geçilmez, “Bekir Bozdağ 2023 senesinde katıldığı bir başka televizyon programında ise ‘Kamu avukatlarının sorununu ben yakınen biliyorum. Gerçekten onlar emekleri ile mütenasip bir gelire sahip değiller. Orada da bir iyileştirme ihtiyacı var Cumhurbaşkanımızın da kamu avukatlarının durumlarının iyileştirilmesi konusunda, kendisinin de talimatı var’ ifadelerini kullanarak kamuda çalışan meslektaşlarımıza söz vermiştir” diye konuştu.

sam-1437.jpg

“KAMUDA ÇALIŞAN AVUKATLAR HAZİNE’YE YÜK DEĞİLDİR”

“Tüm bu sözlere karşılık bugün kamuda çalışan avukatlar adına bizlerin de bir sözü var” diyen Geçilmez, “17 yıl önce hakim ve savcılarla aynı mali haklara sahip olan kamu avukatları gelinen noktada eğitim düzeyinin daha yüksek olduğu mahkeme yazı işleri müdürü, eğitim düzeyinin eşit olduğu hakim ve savcı maaşından çok daha düşük bir maaş karşılığında, yüksek mesleki sorumluluk ve ağır iş yükü altında çalışır hale gelmiştir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da belirttiği gibi kamuda çalışan meslektaşlarımızın Hazine’ye katkısı talep ettikleri iyileştirmenin kat kat üzerindedir. Kamuda çalışan avukatlar Hazine’ye yük değildir” ifadelerini kullandı.

 

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

Verilen sözlere rağmen kamu avukatlarının mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmadığına işaret eden Geçilmez, şunları söyledi:

“Kamu avukatları 1943 yılından bu güne dek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Avukatlık Hizmetleri Sınıfı” kapsamında, cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil etmekte, yargı önünde yürütmenin temsilciliğini yapmakta, davalarda devleti savunup devlet yararını korumak için çalışmakta, idarenin iş ve eylemlerinin hukuka uygun olması ve kamu hizmetlerinin hukuki anlamda güvenirliğinin sağlanması için çaba sarf etmektedir. Bu çabaya karşılık olarak maalesef Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanlarınca tespit edilen sorunlar çözülmemiş, verilen sözler tutulmamış, kamu avukatlarının mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır. Verilen sözlerin üzerinden seneler geçmiş, yargı reformu kapsamında 6 yargı paketi çıkarılmış fakat kamu avukatlarına dair hiçbir düzenleme yapılmamıştır. 7’inci yargı paketinde de kamu avukatlarına yer verilmemiştir.”

 

“SORUN KAMU AVUKATLARININ TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMASIYLA ÇÖZÜLEBİLİR”

 Çözüm önerilerini dile getiren Geçilmez, “Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ana sorunu 7 sene önce Bekir Bozdağ’ın da belirttiği gibi; kamu avukatlarının vekili olduğu idarenin teşkilat yapısına entegre edilmesi, yeknesak bir teşkilat yapısının bulunmamasıdır. Bu sorun ancak tüm kamu avukatlarının tek çatı altında toplanması ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda olduğu gibi kendi teşkilat yasalarına sahip olmaları ile çözülebilecektir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın kendi teşkilat kanunları ile tek çatı altında toplanmaları kapsamlı bir mevzuat değişikliği gerektirdiğinden gelinen bu aşamada mali haklarının düzeltilmesi bir nebze olsun yaralarına merhem olacaktır. Kamuda çalışan meslektaşlarımız imtiyaz değil itibar istemektedir” ifadelerini kullandı.

sam-1446.jpg

TALEPLERİ DİLE GETİRDİ

Geçilmez, özlük haklarıyla ilgili talepleri de şu şekilde dile getirdi:

“Öncelikle kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli. Özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı. 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek bir ek tazminat maddesi eklenmeli, emekli olacak meslektaşlarımızın hakları da gözetilerek 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek ek ödeme Emekli Sandığı Kanunu’na eklenmeli. V-Vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olmalı ve tavan uygulamasına son verilmeli.”

 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Son olarak verilen sözlerin takipçisi olacaklarının altını çizen Geçilmez, “Başında işçi, işsiz, stajyer, kamuda çalışan unvanlarından hangisi olursa olsun mücadelemizin tüm avukatlar için ortak olduğunu biliyor, mesleğimizin hak ettiği saygınlığı elde edinceye dek çalışmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz” dedi. Geçilmez’in konuşması avukatlar tarafından uzun süre alkışlandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 781 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim