Bugün 17 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2472.776
    %0.25
  • Dolar
    32.2824
    %0.09
  • Euro
    35.0451
    %-0.37
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kılavuz çizgisini bize bırakın”
16 Ocak 2024 Salı 17:24

“Kılavuz çizgisini bize bırakın”

Kılavuz çizgilerinin işgal edilmesine tepki gösteren Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube üyesi görme engelliler, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle “Kılavuz çizgisini bizlere bırakın, kılavuz çizgisini terk et beyaz bastonu

Kılavuz çizgilerinin işgal edilmesine tepki gösteren Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube üyesi görme engelliler, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle “Kılavuz çizgisini bizlere bırakın, kılavuz çizgisini terk et beyaz bastonu fark et” yürüyüşü yaptı. Görme engellilere aileleri de destek verdi.

utitled-1-copy-004.jpg

Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi üyeleri, “7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” dolayısıyla bir yürüyüş gerçekleştirerek, kılavuz çizgilerini kullanırken karşılaştıkları engellere dikkat çekti. Kazım Özalp Caddesi (Kapalı Yol) üzerinde Muratpaşa Camisi karşısından Attalos Meydanı’na kadar “Kılavuz çizgisini bizlere bırakın” yürüyüşü gerçekleştiren görme engelliler, karşılaştıkları sıkıntılara işaret ederek önlerine engel çıkarılmamasını istedi. Ailelerinin ve çevredeki vatandaşların da desteğini alan engelliler, “Karanlığa beyaz bastonla yürüyoruz, Karanlığı aydınlatmak sizlerin elinde, kılavuz çizgisini terk et beyaz bastonu fark et, kılavuz çizgisini bizlere bırakın, sadece bir hafta hatırlanmak istemiyoruz, engel olma destek ol, fırsat ver geçelim” yazılı dövizlerle dikkat çekti.

untitd-1-copy-007.jpg

“KOLLUK KUVVETLERİ VE ZABITALAR GEREKLİ UYARILARI YAPMALI”

Kendileri için yapılan kılavuz çizgilerini, günlük yaşam içinde kullanırken birçok engelle karşılaştıklarını belirten Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Mesela Kapalı Yol’a motosiklet ve bisikletlerin girmesi yasak ama bizler yürürken bunlarla karşılaşabiliyoruz. Esnaflar kılavuz çizgileri üzerine ürünlerini koyabiliyor. Bizler de bunlara takılıyoruz. Bugün önümüze çıkan bu engellere dikkat çekmek amacıyla buradayız. Bizler, görme engelliler için yapılan kılavuz çizgileri üzerindeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bunun için ‘kılavuz çizgisini terk et beyaz bastonu fark et’ diyoruz” şeklinde konuştu. Resmi kurallara herkesin uyması gerektiğinin de altını çizen Oktay, önlerine çıkan engellerin kaldırılması konusunda kolluk kuvvetleri ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinin gerekli uyarıları esnaflar ile vatandaşlara yapmasını istedi.

utled-1-copy.jpg

“TEK PROBLEM İNSANLARIN BENCİLLİĞİ”

Engellilere destek veren Özel Eğitim Öğretmeni Merve Durmaz ise, “Tek problem insanların bencilliği. Sarı renkli kılavuz çizgileri görme engelliler için yapılmış ve sadece onlara aittir. Nasıl ki başka birisinin evine izinsiz giremezsek, engelliler için yapılan kılavuz çizgilerini de gasp şeklinde kapatamayız. Bunlar sadece görme yetersizliği olan insanların bir yerden başka yere ulaşımlarını kolaylaştırmak, rahat yürümelerini sağlamak için tasarlanmış ve yapılmıştır. İnsanlarda bu konuda aşırı derecede bir bilinçsizlik var. Yollara motosiklet, bisiklet, elektrikli bisiklet, martı gibi araçlar konuluyor. Bu yolların işgal edilmesi, görme yetersizliği olan bireylerin hayat kalitesini sıfıra düşürüyor. Bu konuda biraz daha dikkatli ve duyarlı olunmasını istiyorum” dedi.

untitled-1-c-007.jpg

“SADECE KILAVUZ ÇİZGİLERİNİ KULLANIRKEN DEĞİL, OTOBÜSLERİ KULLANIRKEN DE SIKINTI YAŞIYORUZ”

Kılavuz çizgileri dışında toplu taşımada da sıkıntılar yaşadıklarını belirten görme engelli Gülseren Polat ise, “Kılavuz çizgilerini takip ederek yürürken stant, ağaç, oturma bankı veya direk gibi engellerle karşılaşıyoruz. Bunlara çarparak yaralanıyoruz. Sadece kılavuz çizgileri üzerinde değil toplu taşıma araçlarını kullanırken de büyük sakıntı yaşıyoruz. Güzergah numaralarının otobüslerin dışından da söylenmesi gerekiyor. Çünkü, bizler durakta beklerden insanlardan yardım istiyoruz ama özellikle kalabalık olduğunda yardım alamıyoruz. Onun için otobüs durağa yanaştığında hangi tarafa giden otobüsün geldiğini anlayabilmek için dışarıda bir sesli sistem olmasını istiyoruz. Bir kısmında var ama yine otobüslerin hepsinin içerisinde de hangi durağa gelindiğinin sesli sistemle bildirilmesi gerekiyor” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

untitled-1-cojpg.jpguntitled-1-cy-026.jpguntitled-1-copy-169.jpg

Bu haber toplam 1411 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim