Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kiracılar yürüdü
04 Haziran 2023 Pazar 17:55

Kiracılar yürüdü

Antalya’daki yüksek kira fiyatlarından şikayet eden ve çözüm isteyen kiracılar yürüyüş gerçekleştirdi. “Sokağa atılmak istemiyoruz” diye haykıran kiracılara çevredeki bazı vatandaşlar alkışlarla destek verirken, çözüm önerileri dile getirildi.

Antalya’da yüksek kira fiyatları tepki çekmeye devam ediyor. Yüksek kira fiyatlarına tepki gösteren ve çözüm bekleyen kiracılar, Kiracılar Dayanışma Platformu öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirdi. Bugün Antalya Müzesi önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen kiracılar, “Barınmak anayasal haktır hakkımız elimizden alınamaz” pankartı açtı. Ellerindeki dövizlerle de dikkat çeken kiracılar, “Kiracılar sokakta yetkililer nerede? Kiracılar zorda yetkililer duymuyor, sokağa atılmak istemiyoruz, tahliye edilmek istemiyoruz, barınma hakkı istiyoruz, yabancı mülteci istemiyoruz, bizler yeteriz yabancı istemiyoruz, yabancı göçü durdurulsun, mülteci olmak istemiyoruz, fahiş kiraya hayır, fahiş kiralara dur de, maaşlarımızın tamamını kiraya vermek istemiyoruz, yara bandı değil yasa istiyoruz” şeklinde slogan attı. Erkin Koray’ın kendilerine göre uyarladıkları “Fesuphanallah” şarkısı eşliğinde alkışlarla yürüyen kiracılara çevredeki bazı vatandaşlar da destek verdi. Bazı vatandaşlar ise cep telefonlarıyla video çekti. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan ve kiracıların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Kiracılar Dayanışma Platformu kurucuları, çözüm önerilerini de sundu.

sam-3251.jpg

“2 YIL ÖNCE EV ALMAYI HAYAL EDERKEN, ŞUAN KİRAYA BİLE ÇIKAMIYORUZ”

Yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na gelen kiracılar, İstiklal Marşı’na okudu. Üyeler adına açıklama yapan Kiracılar Dayanışma Platformu kurucularından Cengiz Kul, yüksek kira fiyatlarının Türkiye’de yaşayan, yaşamaya çalışan emekli, öğrenci ve asgari ücretlilerin omzunda büyük bir yük olduğunu söyledi. Antalya’da başlayan kira artışlarının tüm Türkiye’ye yayıldığını dile getiren Kul, “Konut artık barınma hakkı olmaktan çok ev sahipleri için gelir kaynağı oldu. Antalya’da barınamayan emekçi insanlarımız diğer illere göç edince o illerde de arz-talep dengesizliği oluştu ve o illerde de fahiş kiralar ortaya çıktı. Bir zamanlar emekli şehri olan Antalya artık yabancıların ve zenginlerin şehri olmaya yöneldi. Biz Türk halkı olarak bu durumu kabul etmiyor ve sindiremiyoruz. Suriyelilere biriket evler yapılıp içinin eşyasına kadar konulurken, bizler çalıştığımız para ile bir ev kiralayamıyoruz. Bundan 2 yıl öncesine kadar ev almayı hayal ederken, şuan bırakın ev almayı kiraya bile çıkamıyoruz” diye konuştu.

cengiz-kul.jpg

“TBMM’DEKİ İLK KARAR BARINMA SORUNU VE YÜKSEK KİRALAR OLMALI”

 “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan memurlara kira yardımı yaparken, biz asgari ücretle çalışan emekçi halk bu ülkenin üvey evlatları mıyız?” diye soran Kul, asgari ücret 8 bin 500 lira iken şu anda kiraların 8 bin liradan başladığını söyleyerek ev kiralamak için 1 yıllık kira bedelinin de peşin istendiğine dikkat çekti. Seçimden önce fırsatçıların ümüğüne çöküleceğinin söylendiğini hatırlatan Kul, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) ilk kararın barınma sorunu ve yüksek kiralar olmasını isteyerek, kiracıların sabrı ve parasının kalmadığını dile getirdi.

sam-3256.jpg

“KİRA ARTIŞLARI DUDAK UÇUKLATIYOR”

Son yıllardaki kira artışlarının dudak uçuklattığını söyleyen Kiracılar Dayanışma Platformu kurucularından Seda Kul ise, şunları ifade etti:

“Ev sahibi hayat pahalılığını gerekçe gösterirken, kiracı gelirinin artmadığını söylüyor. Ev kiraları asgari ücretin üzerinde seyrediyor. Türk halkı oturduğu evin kirasını ödeyemiyor, boğazına kadar borç içinde, icralık ve her gün bankalar arıyor. Çoluğuna çocuğuna bir şey alamıyor, cebine harçlık koyamıyor. Türk halkının geleceğe dair hiçbir planı yok, sadece gününü kurtarıyor. Yıllarca çalışmış, emekli olmuş bizi kıskanan yabancılar ülke ülke gezerken, bizim emeklilerimiz ancak market market geziyor. Birileri elbisesine uygun çanta takarken, birileri ise çocuğu ile sokakta kalıp çocuğuma yetemedim diye intihar ediyor.” Barınma sorununun düzensiz göç nedeniyle ortaya çıktığına da işaret eden Kul, “Ülkemiz sığınmacılarla, yabancılarla dolmuş durumda ve bizler bu düzensiz göç yüzünden barınamıyor kendi vatanımızda ötekileştiriliyoruz” diye konuştu.

seda-kul.jpg

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN BİZE SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Boş olarak imzalatılan tahliye taahhütnamesinin kaldırılmasını istediklerini kaydederek taleplerini dile getiren Kul, “Asgari ücretlinin her yıl taşınma masrafını karşılayacak gücü yok. Emlakçı ücretinin direk kiracıdan değil, ev sahibi ve evi kiralayandan yarı yarıya alınmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Ev sahipleri enflasyonu bahane ederek peynirin, domatesin fiyatı üzerinden biz kiracılara yükleniyor. İstiyorlar ki bütün maaşımızı onlara verelim. Peki, biz dar gelirli vatandaşlar olarak diğer giderlerimizi nasıl karşılayalım? Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan bu sorunun bir an önce çözüme ulaştırılmasını, biz dar gelirli vatandaşlarınıza sahip çıkmanızı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

sam-3255-001.jpg

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Kira zulmünün tüm Türkiye’yi sardığını söyleyen Kiracılar Dayanışma Platformu kurucularından Şerife Yavuz ise, Antalya önderliğinde İstanbul, Afyon, Mersin, İzmir ve Ankara’dan gelen şikayetler üzerine o illerde de kiracılar gruplarının kurulduğunu bildirdi. Yavuz, kiracıların sorunlarına karşı çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Sözleşmeler en kısa zamanda e-devlet üzerinden yapılmalı. Tahliye taahhütnamesi kaldırılmalı. Belediyelerde kira tespit komisyonu oluşturulmalı. Rayiç bedel üzerinden tavan-taban fiyat belirlenmeli. Yabancılara konut kirası ve satışı durulmalı. Göç politikası düzenlenmeli. Emlakçı komisyonunun kiracı ile ev sahibinden yarı yarıya alınmasını talep ediyoruz. Elden kira alma olayı kaldırılmalı. Ev sahiplerine hesap numarası verme zorunluluğu getirilmeli. Yasalara uymayan ev sahiplerine ciddi yaptırımlar olmalı. Arabulucu değil, yasa istiyoruz. Kiralar belirlenirken asgari ücretin baz alınarak üst sınır belirlenmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kangren olmuş bu yaraya bir an önce neşter vurma zamanı gelmiştir. En kısa sürede çözüme ulaştırılmasını bekliyoruz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

serife-yavuz.jpgsam-3274.jpg

Bu haber toplam 1251 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim