Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.376
    %0.76
  • Dolar
    32.3608
    %0.09
  • Euro
    34.9381
    %-0.37
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kurbanlıklar cep yakacak
28 Mayıs 2023 Pazar 17:27

Kurbanlıklar cep yakacak

Kırmızı et fiyatındaki aşırı artış hem ATSO hem de ATB meclislerinde gündeme geldi. Canlı kilosu 160 liradan aşağı kurbanlık hayvan olmadığına dikkat çeken ATB Meclis Üyesi ve 5. Grup Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Cahit Sönmez,

Kırmızı et fiyatındaki aşırı artış hem ATSO hem de ATB meclislerinde gündeme geldi. Canlı kilosu 160 liradan aşağı kurbanlık hayvan olmadığına dikkat çeken ATB Meclis Üyesi ve 5. Grup Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Cahit Sönmez, "Bu karkas 300 liraya geliyor demektir. Çok maliyetli. İnsanlar nasıl kurban kesecek?" diye sordu.

 

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meclis toplantısında ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) meclis toplantısında et fiyatları gündeme geldi. Kırmızı et fiyatındaki artışı değerlendiren sektör temsilcileri, fiyatların artmaya devam edeceğini kaydederek kurbanlık hayvan fiyatlarının da bu yıl çok yüksek olacağını öngördü. ATB Meclisi ve 5. Grup Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Cahit Sönmez, canlı kilosu 160 liradan aşağı kurbanlık olmadığını belirtti. ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav'ın, süt fiyatlarında düşüş olduğunu bildirmesi üzerine Sönmez, süt fiyatının düşmesinin üretimin azalmasına neden olacağına dikkat çekti. Et fiyatındaki istikrarsızlığa işaret eden ATB Meclisi ve 5. Grup Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Mert Sönmez ise, üreticinin de panik yaşadığını kaydetti. Kırmızı et fiyatının son zamanlarda sürekli arttığına dikkat çeken ATSO Meclisi ve Hayvancılık ve Hayvansal Ürünler Meslek Komitesi Üyesi Hasan Taş ise, hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak adımların biran önce atılması gerektiğinin altını çizdi.

mustafa-cahit-sonmez.jpg

"KÖYLÜNÜN SÜTÜ PARA ETMELİ Kİ ÜRETİM OLSUN"

Karkas et fiyatının 250 lirayı bulduğuna dikkat çeken ATB Meclis Üyesi Mustafa Cahit Sönmez, "Hiç iyi gitmiyor. Süt fiyatlarının aşağıya gelecek olması bir felakettir, üretim olmaz. Köylünün sütü para etmeli ki o zaman üretim olsun. Ben kurbana kadar karkas et fiyatı 250 lira olur diyordum ama maalesef bunu geçti. Talep var ama mal yok şuanda. Et fiyatları daha da yükselecek. Kurban Bayramı'na kadar 270 lirayı bulabilir" diye konuştu. Canlı kilosu 160 liradan aşağı kurbanlık hayvan olmadığına dikkat çeken Sönmez, "Bu karkas 300 liraya geliyor demektir. Çok maliyetli. İnsanlar nasıl kurban kesecek?" diye sordu.

 

"FİYATLARDA İSTİKRARSIZLIK VAR"

Fiyatlar çok yüksek olduğu için kurbanda çok fazla talep olacağını düşünmediğini belirten ATB Meclis Üyesi Mert Sönmez ise, "Görüştüğüm kişilerde de çok yoğun bir talep olduğunu söylemedi. Fiyatlarda bir dengesizlik var. Gün günü tutmuyor. Fiyatlar bir hafta düşüş yaşıyor, diğer hafta biranda artış gösteriyor. İstikrarsızlıktan dolayı insanlar elindeki malı ucuza vermek istemiyor veya olmayacak diye panik olarak satıp pişman oluyor. İstikrarsızlık çok fazla. Bizim sektörde bu kadar fazla oynama olmaz" şeklinde konuştu.

mert-sonmez.jpg

"TURİZM SEZONUYLA BİRLİKTE FİYATLAR DAHA DA ARTAR"

Şuanda perakende satışların da düşük olduğuna dikkat çeken Sönmez, turizm sezonunun tamamen açılmasıyla satışların artacağı ve fiyatların daha da yükseleceği öngörüsünde bulundu.

 

"İTHALAT SANAYİCİNİN TALEBİNİ BİLE KARŞILAMIYOR"

İthalat konusuna da değinen Sönmez, "Çok fazla ithalat gelmiyor. Gelen kısıtlı mal sanayicilere gidiyor. Kendim görmedim ama gelen malın kalitesinin düşük olduğu söyleniyor. Gelen ithal mal sanayinin talebini de tam olarak karşılamıyor. Fiyatlar onun için de durmuyor. Döviz kurunun yükselmesiyle sanayici de piyasadan talepte bulunursa fiyatlar daha da yükselir" diye uyardı.

kirmizi-et.jpg

"KIRMIZI ET FİYATI ARTMAYA DEVAM EDECEK"

Kırmızı et fiyatının son zamanlarda sürekli arttığına dikkat çeken ATSO Meclisi ve Hayvancılık ve Hayvansal Ürünler Meslek Komitesi Üyesi Hasan Taş ise, "Son 2-3 aydır kırmızı et fiyatında aşırı derecede bir zıplama oldu. Bu ciddi zıplama devam edecek. 2-3 ay önce et fiyatı 80-90 lira bandındaydı. Fakat yıllardır sorunlar görmezden gelindiği, hep halının altını gizlendiği için üreticiler kendi çaresini kendileri buldu ve örgütlenerek kendi aralarında fiyat tespiti yapıyorlar. Her hafta periyodik olarak 20-30 lira bandında fiyatlara ilave yapıyorlar. Çünkü, karşılarında fiyat artışını durdurabilecek, rekabet edebilecek bir sistem yok" şeklinde konuştu.

 

"EN BÜYÜK SEBEBİ SÜT İNEKLERİNİN KIYIMA UĞRAMASI, FATURASINI TÜKETİCİLER ÖDÜYOR"

Sorunun bu noktaya gelmesinin en büyük sebebinin ülkedeki süt ineklerinin kıyıma uğraması olduğunun altını çizen Taş, "Geçmişte 3 bin 800 liraya ithal edilen düveler, sütteki fiyat gerilemesinden dolayı kıyıma uğradı. Böylece süt olmayınca dana olmadı, dana olmayınca besicilik olmadı, besicilik olmayınca da onun faturasını tüketiciler olarak ödüyoruz" dedi.

hasan-tas.jpg

"DANA KESİM FİYATI 300 LİRA BANDINA ÇIKACAK"

İnsanların et almakta zorlanmaya başladığının altını çizen Taş, "Devletin bu konuya acilen çözüm bulması gerekiyor. Bir hafta 10 gün sonra dana kesim fiyatı 300 lira bandında olacak. Tüketicinin et alabilmesi için bunu devletin 300 lira olarak yansıtmaması gerekiyor. Aradaki fiyat farkını sübvanse edip tüketici nasıl daha ucuz et alır çalışmasının mutlaka yapılması lazım. Yoksa bu şartlarda et almak çok zorlaştı" ifadelerini kullandı.

 

"ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ KORUYACAK TEDBİRLER ACİLEN ALINMALI"

Üreticinin de zor durumda olduğuna dikkat çeken Taş, "Üretici için de üretim zorlaştı. Sabit giderler inanılmaz derecede arttığı için üretim fiyatı kendi kendine oluşmaya başladı. Bu anlamda devletin tüketici ve üreticiyi koruyacak, üreticinin üretim yapmasını teşvik edecek tedbirleri acilen alması gerekiyor" uyarısında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1148 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim