Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2497.062
    %0.52
  • Dolar
    32.585
    %0.10
  • Euro
    34.7887
    %0.08
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Öğrencilerin barınma sorunu çözülmeli”
07 Ekim 2022 Cuma 16:04

“Öğrencilerin barınma sorunu çözülmeli”

Öğrencilerin çözülmesi gereken sorunlarının başında barınmanın geldiğine dikkat çeken DEVA Partisi Antalya İl Gençlik Çalışmaları Başkanı Av. Erdem Ateş, DEVA Partisi iktidarında herkesin barınma hakkına sahip çıkılacağının altını çizdi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi üyesi gençler, dün akşam saatlerinde öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekmek için Akdeniz Üniversitesi önünde stant açtı. Çadır da kurmak isteyen DEVA’lı gençlere polisler engel olarak yasak olduğu gerekçesiyle çadır kurulmasına izin vermedi. Bunun üzerine DEVA’lı gençler stant kurarak basın açıklaması yaptı. Öğrencilerin çözülmesi gereken sorunlarının başında barınmanın geldiğini kaydeden DEVA Partisi Antalya İl Gençlik Çalışmaları Başkanı Av. Erdem Ateş, Türkiye’nin gençlerini açıkta bırakan bir ülke olmaması gerektiğinin altını çizdi.

sam-4385.jpg

“KONTENJANLAR BOŞ KALDI”

Bu yıl zorlu bir çalışma döneminin ardından YKS’ye giren 105 bin öğrencinin üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yaptıramadığını belirten Ateş, “86 bin 975'i devlet ve 18 bin 977'si vakıf üniversitesini kazanan toplam 105 bin 772 gencimiz eğitimine ne yazık ki devam edemeyecek. Yüz binlerce kontenjan boş kaldı. İlk tercihte dolmayan kontenjanlara ek olarak üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yaptırmayan öğrencilerle birlikte üniversitelerde 122 bin 209 kontenjan bomboş. Üniversite eğitimi için İstanbul'da 15 bin 92, Ankara’da 3 bin 401, İzmir’de 2 bin 568, Antalya’da ise 2 bin 318 öğrenci kayıt yaptıramadı” dedi.

sam-4393.jpg

“ÖĞRENCİLER BARINMA SORUNU YAŞIYOR”

İktidarın yarattığı ekonomik kriz nedeniyle yoksulluk ve yoksunluk ile mücadele eden öğrencilerin, bir yandan da barınma sorunu yaşadığını vurgulayan Ateş, “Öğrencilerin çözülmesi gereken sorunlarının başında yurt, yani barınma geliyor. Sayın Bakan yurt kapasitesinin rekor seviyeye ulaştığını söylüyor ancak rakamlar asla yalan söylemez. Bu yıl 850 bin öğrenci üniversiteye girmeye hak kazandı. Üniversitede okuyan toplam öğrenci sayısı ise yaklaşık 4 milyon. Tüm Türkiye’deki KYK yurt kapasitesi ise yalnızca 800 bin. Bu, yetmiyor. Bütün denge alt üst olmuş durumda” şeklinde konuştu.

 

“GENÇLERİNİ AÇIKTA BIRAKAN BİR ÜLKE OLMAMALIYIZ”

Her ilde üniversite açan iktidarın, o üniversitelerde okuyacak öğrencilerin kalacağı yurtları hesaplamadığını söyleyen Ateş, “Sorunun kökü de tam olarak burada. Her geçen yıl, yeni açılan üniversiteler ve artan öğrenci sayısıyla birlikte barınma ihtiyacı hızla artarken, KYK yurt sayısı ve kapasitesi bu ihtiyacı karşılamaktan çok ama çok uzak noktada. Oysa Türkiye, gençlerini açıkta bırakan bir ülke asla olmamalı” ifadelerini kullandı.

sam-4390.jpg

“SOSYAL DEVLETİN TEMEL SORUMLULUĞU”

Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını sağlamanın, sosyal devlet olmanın, toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel gereklerinden olduğunu vurgulayan Ateş, “Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede ama özellikle orta ve yüksek öğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı, anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur” açıklamasında bulundu.

 

“SORUNU GÖRMEZDEN GELMEYECEĞİZ”

“Gençlerin barınma sorununu çözmek için yeni bütçe planları oluşturulmalı. Acilen yurt sayıları artırılmalı ve öğrenciler konforlu yaşam alanlarına sahip olmalı. Gençlerin bütçesi gençler için harcanmalı. Bu, görmezden gelinebilecek bir sorun değildir” diyen Ateş, sözlerini şöyle tamamladı:

“DEVA Partisi iktidarında; herkesin barınma hakkına sahip çıkılacak. 81 ilde bölge bazında ve il bazında fizibilite çalışması yapılacak. Sosyal devlet anlayışına uygun olarak yurtların yetersiz olduğu bölgelerde ve şehirlerde yurtların kapasiteleri artırılacak. Ayrıca gerekli durumlarda ek yurtların inşa edilmesine öncülük edeceğiz. Yatırım bütçesi ile üniversite içinde yurt yapılması kolaylaştırılacak. Gençlerimizin insanca yaşama hakkına sahip çıkıp, bu sorunu mevcut iktidar gibi görmezden gelmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değil bizler de çadır kamplarına mahkum değiliz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2453 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim