Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Öğretmenler sorunlarla boğuşuyor"
26 Kasım 2021 Cuma 16:42

"Öğretmenler sorunlarla boğuşuyor"

Genel Merkez tarafından 13 bin 261 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, eğitimcilerin birçok sorunla boğuşmak zorunda kaldığını kaydetti.

Genel Merkez tarafından 3-13 Kasım tarihleri arasında 13 bin 261 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen “24 Kasım Öğretmenleri Anlama” konulu anketin sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, eğitimdeki sorunların devam ettiğine dikkat çekerek çözüm önerilerini sundu. Anket sonucunun eğitimcilerin yığınla sorunla boğuştuğunu gösterdiğinin altını çizen Öztürk, sorunların çözülmesi için icraat beklediklerini vurguladı.

 

"ÖNEMLİ SONUÇLAR"

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 83'e yakınının borçlu olduğunu belirttiklerini hatırlatan Öztürk, "Öğretmenlerin yüzde 82.6’sının borcu olduğunu ifade etmeleri, son zamlardan en çok gıda fiyatlarından etkilenmeleri, pazar veya market alışverişlerinde fiyatların çok pahalı olduğunu belirtmeleri, fiyat artışlarının nedenini en çok Türk lirasının değer kaybetmesine bağlamaları çok önemli sonuçlar" dedi.

 

"EKONOMİDEN MEMNUNİYETSİZLİK VAR"

Ek iş yapan öğretmenlerin geçen yıla oranla artarak yüzde 19.8’e yükseldiğine, yüzde 14.4’ünün kripto para ile ilgilendiğine ve kripto parayı maaşların yetersizliği nedeniyle ek kaynak aracı olarak gördüklerine dikkat çeken Öztürk, "Salgın döneminde herhangi bir yatırım yapamamaları da üzerinde düşünülmesi gereken hususlar. Türkiye’nin en büyük sorununu ekonomik sorunlar ve işsizlik olarak ifade etmeleri de eğitimcilerin ekonomideki memnuniyetsizliğini net olarak ortaya koymakta" ifadelerini kullandı.

 

"MESLEKİ TÜKENMİŞLİK, ÜZERİNDE ÇALIŞILMASI GEREKEN CİDDİ BİR HUSUS"

Anket çalışmasında salgının psikolojik etkileri göz önüne alındığında, salgının eğitim çalışanları ve öğrenciler üzerinde yıkıcı etkilere neden olduğunun görüldüğünü belirten Öztürk, "Öğretmenlerin büyük çoğunluğu mesleklerinin değer kaybettiğini ve saygınlıklarının azaldığını düşünürken, liyakatsiz yöneticilerin iş başında olmasından da çok rahatsızlar. Eğitimcilerin mülakat uygulamasına karşı çıkarken, yaşadıkları mesleki tükenmişliğe dikkat çekmeleri de Mili Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde titizlikle çalışması gereken husustur" açıklamasında bulundu.

 

“ÖĞRETMENLER SOMUT ADIM BEKLİYOR”

Okullarda şiddet olaylarının yüz yüze eğitimle birlikte artış gösterdiği göz önüne alındığında, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 27.7’sinin meslek hayatlarında en az bir defa şiddete maruz kaldığını ifade etmesinin önemli olduğunu söyleyen Öztürk, “Öte yandan katılımcıların yüzde 94.4’ünün Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmamasını büyük bir eksiklik olarak görmesi bu konuda harekete geçilmesini zorunlu kılmakta. Cumhurbaşkanı’nın 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planladıklarını ifade etmesi ise öğretmenleri memnun etmemiştir. Çünkü, öğretmenler bu konuda somut adım beklemekte, yine verilen sözlerin yerine getirilmeyeceğinden endişe etmekte. Öğretmenlik Meslek Kanunu mesleğimizin statüsünü yükseltecek, hak kayıplarına yol açmayacak şekilde hayata geçirilmeli” diye konuştu.

 

“MÜLAKAT KALDIRILMALI”

Tüm eğitim çalışanlarına 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir maaş ikramiye verilmesi gerektiğini de dile getiren Öztürk, eğitim çalışanlarının yaşadığı ekonomik kayıpların mutlaka telafi edilmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle salgın sürecinde olağanüstü gayret ortaya koyarak eğitimi devam ettiren hizmetlisinden memuruna, öğretmeninden yöneticisine kadar bütün eğitim çalışanlarının başarı belgesiyle ödüllendirilmesini isteyen Öztürk, “Eğitimin her alanında mülakat kaldırılmalı. atama ve görevde yükselmelerde yazılı sınav esas alınmalı. Liyakat, bilgi ve birikim esas alınmalı. Öğretmenleri şiddete karşı koruyacak yasal tedbirler mutlaka hataya geçirilmeli. Tüm bunlar sağlanmadan bir arpa boyu yol gidemeyiz, geleceğimiz olan çocuklarımıza faydalı olamayız” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2631 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim