Bugün 13 Kasım 2025 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    5755.981
    %1.08
  • Dolar
    42.2517
    %0.03
  • Euro
    49.1896
    %0.42

AHMET GEDİKAĞAOĞLU / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AHMET GEDİKAĞAOĞLU / KONUK YAZAR

ORMAN YANGINLARI ÜZERİNE-1

13 Kasım 2025 Perşembe 12:02

Devlet ormanları bu vasıf ile Hazine adına tapuya kayıtlı ve tescilli olup devlet ormanlarını işletmek, korumak (kanunsuz işlerden), ağaçlandırma yapmak, vb. işlemler için Orman Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. OGM’nün 6831 sayılı Yasa kapsamında belirtilen 69., 74., 76. madde gibi maddeleri orman yangınları için düzenlemeler getirmiş olup bunlar hem Orman Genel Müdürlüğünü hem de toplumu ilgilendirmektedir.

Orman yangınlarında İdarenin (Devletin) alması gereken tedbirlerin başında; bilhassa yangınlar öncesi alınacak tedbirler çok önem arz etmektedir. Bu tedbirler İdarenin görev kapsamında kalmaktadır. Çünkü orman yangını ile uğraşmak ekolojik bir savaştır, bu da vatan savunması demektir.

Burada Devletin alması gereken başlıca tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

-Orman yangınları ile ilgili yasalardaki cezalar çok azdır. Şuanda Antalya merkezdeki orman yangınları davaları maalesef Ağır Ceza Mahkemesinde görülmemekte, Asliye Ceza Mahkemesi düzeyinde görülmektedir.

-Diğer orman suçlarındaki (işgal, faydalanma, açma vb.) cezalar da orman yangınları ile irtibatlı olabilmektedir. Bu cezaların ekonomik suç gibi düşünülmesinden vazgeçilmeli, bu doğrultuda parasal cezaların yanında hapis cezalarının da yasada düzenlenmesi gerekmektedir.

-Parasal cezalar da dahi ısrar ediliyorsa, bu cezalar da caydırıcı olmalı, şu anki parasal cezalar ekonomik konjonktür karşısında çok komik kalmaktadır.

-Mahkemelerce verilen hapis cezaları sonucunda kimse hapse girmemekte olup bu hapis cezaları da Mahkemelerce ya adli para cezasına çevrilmekte ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile sonuçlanarak suçlular cezasız bırakılmaktadır. Devlet tarafından her ne kadar Denetimli Serbestlik Yasası icat edilmiş ise de, temennim odur ki Orman Yasasına muhalefet suçlularının ve bilhassa yangın suçlularının bu Yasanın dışında bırakılarak, caydırıcılığın sağlanabilmesi için orman suçlarının ağırlaştırılmasıdır.

 -Orman suçları işleyenler af yasaları kapsamı dışında bırakılmalı, işçi ve memur alımı gibi durumlarda negatif ayrımcılık uygulanarak orman suçunu işleyenlere öncelik verilmemelidir.

-Tabii ve suni ağaçlandırma yapılan ve 10 yaşın üstündeki ağaçların bulunduğu sahalarda koyun ve keçilerin otlatılmasına izin verilmelidir.

Yeşil vatan, hepimizin akciğerleri olduğu kadar toprağın da koruyucusudur. Yeşil vatan, geleceğimizin teminatıdır. Yeşil vatan, çocuklarımızın geleceğidir. Yeşili çok sevip korumak dileğiyle… Yazımız ilerleyen günlerde devam edecektir.

Bu yazı toplam 109 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim