Bugün 27 Temmuz 2024 Cumartesi
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2529.106
    %0.09
  • Dolar
    32.8951
    %0.13
  • Euro
    35.7068
    %-0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öztürk yetki karmaşasına son noktayı koydu
31 Mayıs 2023 Çarşamba 16:25

Öztürk yetki karmaşasına son noktayı koydu

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi ve Eğitim İş Antalya Şubesi arasında yaşanan yetki karmaşasına son noktayı koydu.

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi ve Eğitim İş Antalya Şubesi arasında yaşanan yetki karmaşasına son noktayı koydu. Sendikaların yetkilerinin okullardaki en fazla üye sayısına göre belirlendiğini ve en fazla okulda yetkili olan sendikanın bağlı olduğu ilçede yetkili konuma geldiğini belirten Öztürk, Antalya’da Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim İş’in hangi ilçelerde yetkili olduğunu tek tek açıkladı.

 

Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi ve Eğitim İş Antalya Şubesi arasında yaşanan yetki karmaşası eğitim camiasında kafaları karıştırdı. Her iki sendika da Antalya’da kendilerinin yetkili olduğunu açıklarken, yaşanan karmaşaya son noktayı Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk koydu. Sendikaların yetkilerinin en fazla üye sayısıyla belirlendiğine dikkat çekerek, yetkilerin okuldan okula, ilçeden ilçeye farklılık gösterdiğine işaret eden Öztürk, hangi ilçede hangi sendikanın yetkili olduğunu tek tek anlattı. Antalya’da Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim İş dışında yetki alan sendika olmadığının altını çizen Öztürk, Türk Eğitim Sen olarak kendilerinin Akdeniz Üniversitesi’nde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Öğretmen Evi’nde, Serik ve Manavgat İlçelerinde yetkili olduklarını bildirdi.

 

“FARKLI FARKLI SONUÇ AÇIKLIYORLAR”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya’daki 2023 yılı sendika sayılarını belirleme çalışmalarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün (MEM) daveti üzerine kentteki sendikalar ile bir araya gelinerek yapıldığını kaydeden Öztürk, şunları ifade etti:

“Antalya’daki sendikalar olarak bir araya gelerek hep birlikte sendika belirleme çalışmasına son noktayı koyduk. Lakin basın açıklamaları ile gerek yerel görsel medyada gerekse tarafların sosyal medyalarında yetkili sendika karmaşası meydana geldi. Eğitim çalışanı arkadaşlarımızın ve Antalya kamuoyunun kafası karıştı. Hepinizin bildiği gibi her sendika kendi çalışanına, kendi üyesine kendisinin daha güçlü, daha önde ve daha başarılı olduğunu söylemek durumundadır. Zaten bu şekilde olması da normaldir. Görülen o ki rakamlarla bile net olan bir olayı artık herkes kendi çalışanlarına farklı farklı sonuç açıklamalarında bulunmakta. Biz Türk Eğitim Sen olarak ülkemizin batısında başka doğusunda başka, kuzeyinde başka güneyinde başka başka konuşmadık, yazmadık, okumadık. Biz Türk Eğitim Sen olarak ülkemizin her bölgesinde, her ilinde ve her ilçesinde vardık, dünya durdukça var olacağız. Kısacası bölgesel değil Türkiye'nin sendikasıyız ve her yerde ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diyebileniz.”

 

YETKİLİ SENDİKANIN NASIL BELİRLENDİĞİNİ ANLATTI

“Türk Eğitim Sen olarak biz Antalya’da bu olayın gerçeğini anlatalım, eğitim çalışanlarının kandırılmasının önüne geçelim istedik ve yetkili sendika belirleme çalışmalarının nasıl yapıldığının, kimlerin nerede yetkili olduğunun açık açık bilinmesini istedik” diyen Öztürk, yetkili sendika belirleme sürecini şöyle anlattı:

“Öncelikle yetki belirleme 4688 sayılı kanunda ‘iş yerinde’ diye geçer ki biz buna iş yeri demeyiz. Çünkü biz eğitim çalışanları sabah evimizden işe gidiyoruz diye çıkmayız, okula gidiyoruz diye çıkarız. Onun için de bizim eğitim çalışanlarının yetki belirleme çalışmaları okullarımızda belirlenmeye başlanır. Okullarda en çok üyeye sahip olan sendika o okuldaki yetkili sendikadır. O okulda yapılacak iş ve işlemlerde değişikliklerde okul müdürüyle yetkili sendika olduğu için sendikalar adına görüşmeye yetkili olan en çok üyeye sahip olan sendikadır. Her okul yetkili sendika mutabakatını imzalayıp İlçe MEM’lere gönderir. İlçe MEM’ler okullardan gelen sayılar doğrultusunda kendi bulundukları ilçe sınırları içindeki eğitim çalışanlarından en çok üyeye sahip olan sendikayı belirler. Bu da o ilçedeki yetkili sendikadır. İlçede sendikaların görüşü alınacağında yetkili sendika olarak görüşme yapar.”

 

“EĞİTİM ÇALIŞANLARI ÜNİVERSİTELERDE DE VAR”

Eğitim çalışanlarının üniversitelerde de faaliyetleri olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Eğitim çalışanlarının üniversitelerimizde de faaliyetleri bulunmakta ve üniversitelerde yetkili sendikanın belirlenmesi, üniversite çalışanlarının sayılarının rektörlüğün davetiyle o üniversitede faaliyet gösteren sendikalar bir araya gelerek üye sayılarını kontrol etmesi ve en çok üyenin hangi sendikada olduğunu belirlenmesiyle başlar. Üniversitelerdeki yetkili sendika toplantılara katılır, üniversitedeki çalışanın lehine ve aleyhine alınacak olan kararlarda görüş bildirir” dedi.

 

YETKİYİ BANKA PROMOSYONLARI ÜZERİNDEN ANLATTI

Eğitim Bir Sen ve Eğitim İş Antalya Şubeleri arasında yaşanan yetki karmaşasındaki sorunun sendikaların yetkilerinin ne olduğu ile ilgili ortaya çıktığını belirten Öztürk, şunları ifade etti:

“En kolay anlatım şekli olarak, eğitim çalışanlarının bankalarla olan promosyon görüşmeleri yetkili sendika tarafından imzalandığı bilindiği için bu konu üzerinden anlatmak istiyorum. Bir okul sadece kendi çalışanlarına promosyon anlaşması yapacak ise okuldaki en çok üyeye sahip sendika ile çalışma yapar. Birden fazla okul promosyon anlaşması yapacak olursa o ilçede hangi sendika yetkiliyse o sendika o ilçenin promosyon anlaşmasına imza atar. Kısaca promosyon anlaşmasına imza atacak ilçedeki sendika yetkili sendikadır. Antalyamız Büyükşehir olduğu için İl MEM promosyon anlaşmasını Büyükşehir adına yapar.”

oguz-ozturk-turk-egitim-sen-ant-1-nolu-sb-bsk-ocak-2020.jpg

SENDİKALARIN YETKİLİ OLDUĞU İLÇELER

Antalya’daki sendikaların yetkili olduğu yerlere açıklık getiren Öztürk, Türk Eğitim Sen olarak Büyükşehir İlçede yani İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Öğretmen Evi’nde, Serik ve Manavgat ilçelerinde yetkili olduklarını ve promosyonlarda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte eğitim çalışanlarını temsil etme hakkını kazandıklarını bildirdi. Öztürk, Eğitim İş’in ise Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Akseki ve Alanya'da yetkili sendika olduğunu, bu ilçelerde çalışanların banka promosyonlarında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte imza atma hakkına sahip olduğunu belirtti. Eğitim Bir Sen’in de Aksu, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Korkuteli, Kumluca, Gazipaşa, Gündoğmuş ve İbradı ilçelerinde yetkili olduğunu açıklayan Öztürk, Eğitim Bir Sen’in de bu ilçelerde çalışan eğitim çalışanları için promosyon anlaşmasına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte imza atma hakkına sahip olduğunu kaydetti.

 

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRK EĞİTİM SEN, ALKÜ’DE EĞİTİM BİR SEN YETKİLİ

Üniversitelerdeki yetkilere de açıklık getiren Öztürk, “Akdeniz Üniversitesi’nde Türk Eğitim Sen, Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) de Eğitim Bir Sen yetkili sendikadır. Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim çalışanlarının promosyon dahil tüm konularda temsil hakkını Türk Eğitim Sen kazanmıştır. Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde ise Eğitim Bir Sen kazanmıştır” dedi.

 

“İLK 3 SENDİKA TOPLU GÖRÜŞME MASASINDA OTURUR”

“Görüldüğü gibi eğitim çalışanlarında yetkili sendika okullarda en çok üyeye sahip olan sendika, ilçede en çok üyeye sahip olan sendika ve üniversitede en çok üyeye sahip olan sendika şeklindedir” diyen Öztürk, şunları kaydetti:

“Bilmenizi isterim ki bu yıl eğitim çalışanı arkadaşımızın üye olabilmesi için 52 sendika bulunmaktaydı. Bu sendikaların yapmış olduğu üyelerin toplam rakamı Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki yetkili sendikayı belirleyip konfederasyonlarının ki konfederasyonu olan sendika bir elin parmaklarını geçmez toplu görüşmelerde en çok üyesi olan sendika olarak toplu görüşme masasına oturmasını sağlar. Eğer en çok üyeye sahip değilse ikinci ve üçüncü sendika olmuş ise toplu sözleşme masasında gözlemci olarak oturur. Eğer ilk üçe giremediyse o sendika toplu görüşme masasına da oturamaz. O sendikalara üye olan eğitim çalışanı arkadaşımız ile ilgili toplu görüşmede herhangi bir konuda söz sahibi olamaz, fikir beyan edemez.”

 

“TÜRK EĞİTİM SEN'Lİ OLMAK BİR AYRICALIKTIR”

Temmuz ayı ortalarında Türkiye genelinde yetkili Sendika ve Konfederasyonun Resmi Gazete’de yayınlanarak iş verenle toplu sözleşme masasında hangi sendikaların konfederasyonunun oturacağının belli olacağını söyleyen Öztürk, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Okulunuzda, İlçenizde, İlinizde ve Türkiye genelinde yetkili sendika kim olursa olsun Türk Eğitim Sen her şart ve durumda değerli üyelerimizin 31 yıldır olduğu gibi tecrübesi ve tüm imkanları ile yanındadır. Bunu eğitim camiasındaki herkes biliyor fakat yine de hatırlatmak istedim. Biz Türk Eğitim Sen'iz. Türk Eğitim Sen milli değerlerle bezenmiş kutsal hak mücadelesinin sendikal mevzisidir. Türk Eğitim Sen bir markadır. Bu markada Atatürk sevgisi, bayrak sevgisi, vatan sevgisi ve sadakati, bağımsız, ilkeli, kararlı ve mücadeleci kitle sendikacılığı vazgeçilmez değerlerdir. Bu değerler bizim için vazgeçilmezdir. Türk Eğitim Sen’i büyüten de bu değerlerdir. Bu değerlere sahip çıkan, hak arama mücadelemize emek ve gönül veren ilçe temsilcilerimize, üniversite temsilcimize, yönetim kurullarımıza, okul temsilcilerimize ve ilkeli, onurlu duruşun simgesi olan üyelerimize sonsuz teşekkür ederim. Türk Eğitim Sen'li olmak bir ayrıcalıktır.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1616 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim