Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Promosyonlar sadakaya döndü”
05 Ekim 2022 Çarşamba 17:40

“Promosyonlar sadakaya döndü”

Öğretmenin itibarının öncelenerek kariyer basamakları sınavının kaldırılmasını ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin arttırılmasını isteyen Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, yüksek enflasyon karşısında banka promosyonlarının da sadaka

Öğretmenin itibarının öncelenerek kariyer basamakları sınavının kaldırılmasını ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin arttırılmasını isteyen Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, yüksek enflasyon karşısında banka promosyonlarının da sadakaya döndüğünü belirterek güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Eğitim Bir Sen üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak öğretmenin itibarının öncelenmesini, kariyer basamakları sınavının kaldırılmasını, banka promosyonlarının ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin arttırılmasını istedi. Eğitim çalışanlarının sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü, ekonomik darboğazın geçim sıkıntısı getirdiğini, kiralardaki fahiş artış nedeniyle barınma sorunu oluştuğunu belirterek, uzmanlık ve başöğretmenlik sınavıyla ilgili çığlığın duyulmak istenmemesi nedeniyle sıkıntı yaşandığını kaydeden Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlar, market ve pazar enflasyonu, yakıt fiyatlarındaki artış, kira artışları göz önüne alındığında 2-3 yıl önce imzalanan promosyon ücretlerinin sadakaya döndüğünü söyledi.

sam-4232.jpg

“MESLEĞİN HAYSİYETİNİ KORUMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ?

Her eğitim öğretim yılına birikmiş sorunlarla giren eğitim çalışanlarının, bu yıl da yığın haline gelmiş sorunlarının üstüne ekonomik darboğazın getirdiği geçim sıkıntısı, kiralardaki fahiş artış nedeniyle barınma sorunu, uzmanlık ve başöğretmenlik sınavıyla ilgili çığlığın ısrarla duyulmak istenmemesi gibi sorunlarla başlamak durumunda bırakıldığını belirten Miran, “Pandemi döneminin sağlık çalışanlarından sonra en aktif görevini icra eden eğitim çalışanları, 24 Kasım’larda eli öpülesi sonrasında talepleri gömülesi olmaktan bıkıp usanmış durumda. Biz eğitim çalışanları, peygamber mesleği olarak gördüğümüz öğretmenlik mesleğini her hal ve şartta yerine getirmeye yeminli neferleriz. Ancak, bu ulvi görevi yerine getiren eğitim çalışanlarını, ekonomik olarak rahatlatacak önlemler alınmalı, artan enerji akaryakıt ve emtia fiyatları karşısında aldıkları ücretler enflasyona karşı korunmalıdır. Bu ekonomik sıkıntılara bir an önce son vermenin, sahadan yükselen çığlığa kulak kabartmanın, eğitim çalışanlarının onurunu, mesleğin haysiyetini korumanın zamanı gelmedi mi?” diye sordu.

sam-4231.jpg

“KARİYER BASAMAKLARI BARİYER BASAMAĞI OLMAKTAN ÇIKARILMALI”

“Kariyer basamakları bariyer basamağı olmaktan çıkarılmalı, sınav uygulaması kaldırılmalı” diyen Miran, şunları ifade etti:

“2006 yılında bir kez uygulanan ve o tarihten itibaren her yıl uygulanması gerektiği halde sessizlik girdabına terkedilen kariyer basamakları sisteminin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile beraber tekrar hayata geçmesi bizimle beraber tüm sendikaların ortak talebiydi. Ancak gelinen noktada aradan geçen 14 yıldan sonra içeriği ve şekli tartışmaya açık, sunumlarıyla eğitim çalışanlarını çileden çıkaran uzman/baş öğretmenlik sınavlarıyla ilgili sahadan ‘Biz sınavımızı zaten sınıfta veriyoruz, bizi ölçmek için yapacağınız sınavları istemiyoruz’ şeklinde ortak ses yükselmiştir. Öğretmenlik, yapısı itibariyle 1739 sayılı kanunda ifadesini bulduğu gibi bir ihtisas mesleğidir. Dolayısıyla hizmet içi eğitim görmeye evet, mesleki gelişim kurslarına tamam ama bizi ölçmek gibi itibarımızı örseleyecek uzmanlık/başöğretmenlik sınavının bu şekilde uygulanmasına kesinlikle hayır diyoruz.”

 

“TEKLİFİMİZ HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Online eğitim seminerlerini tamamlayan 8 yılını doldurmuş öğretmenlerin uzman, 4 yıllık uzman öğretmenlerin de başöğretmen olması için genel merkezin verdiği teklifin Meclis’te tekrar görüşülmesi ve yapılacak yasal düzenleme ile hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Miran, “Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında iken şube müdürü veya Milli Eğitim müdür yardımcısı olarak atanan arkadaşlarımızın da uzman ve başöğretmenlik hakkından faydalanmaları şarttır. Görevden ayrılması durumunda öğretmen olarak sınıfa dönecek personelin şu an kariyer basamaklarından yararlandırılmamasının hiçbir izahı olamaz” diye konuştu.

sam-4226.jpg

“PROMOSYONLAR SADAKAYA DÖNDÜ”

Yüksek enflasyon karşısında banka maaş promosyonlarının sadakaya döndüğünü de söyleyen Miran, promosyonların güncellenmesi veya sözleşmenin tek taraflı feshedilmesi gerektiğini ifade etti. Miran, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Pandeminin dünyayı kasıp kavurmaya başlamadığı, enflasyon verilerinin zirve yapmadığı dönemlerde imzalanan banka promosyonlarının halen aynı miktarda ödenmesi ekonomi bilimine ihanettir. Sadece elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlar, market ve pazar enflasyonu, cep yakan yakıt fiyatları, neredeyse aynı evi iki ailenin paylaşmasına sebep olacak oranlardaki kira artışları göz önüne alındığında 2-3 yıl önce imzalanan promosyon ücretleri ne yazık ki sadaka hükmünde kalmıştır. Banka promosyonlarıyla ilgili şube olarak sözleşmenin tarafı olan İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, idareler eğitim çalışanlarının haklı taleplerini görmüş ve ilgili bankalarla gerekli yazışmalar yapılmıştır. Konu çok hassas ve aciliyet arz etmektedir. Yapılması gereken, sözleşmeyi imzalayan bankaların güncel ekonomik verilere uygun şekilde güncelleme yapmalarıdır. Ancak bu güncellemenin yapılmaması durumunda tek taraflı feshin muhakkak masada olması gerekmektedir. Dava açma süreci ile ilgili şube avukatımız sözleşmeleri inceliyor ve şube olarak tarafı olmadığımız halde dava açma salahiyetimizin olması durumunda bir an beklemeden dava açacağız.” İl Milli Eğitim Müdürlüğü uhdesinde promosyon miktarlarının makul seviyelere getirilmesi noktasında çalışma yürütüldüğünü de bildiren Miran, mevcut sözleşmelerin feshedilerek yeni bir ihaleye çıkarılması konusunda yapılan çalışmanın sonuçlandırılması için var güçleriyle çalışanların yanında olacaklarının altını çizdi.

 

“HAZIRLIK ÖDENEĞİ ARTIRILMALI”

Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin de ihtiyaçları karşılamaktan uzak kaldığını belirten Miran, bu ödeneğin arttırılmasını isteyerek, “2020 yılında enflasyon yüzde 14,6 iken öğretim yılına hazırlık ödeneğimiz bin 210 liraydı. 2022 resmi oranlara göre enflasyon yüzde 80 civarında ama öğretim yılına hazırlık ödeneğimiz bin 325 lira. Bir top A4 kağıdı 2020 yılında 15-20 lira arası iken, A4 kağıdının topu bugün 90 ila 140 lira arasında değişiyor. Kırtasiye ürünlerine yapılan zamlar göz önüne alındığında ödeneğin makul bir seviyeye yükseltilmesi kaçınılmaz. Ödenen eğitime hazırlık ödeneği enflasyon oranında fark olarak eğitim çalışanlarına yansıtılmalı. Ayrıca, yıllardır talep ettiğimiz şekilde öğretim yılına hazırlık ödeneği, sınıf ayrımı gözetmeksizin hizmetlisinden öğretmenine, memurundan şube müdürüne tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve gerçekten eğitim yılına hazırlayan bir ödeme yapılmalı” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2617 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim