- IMKB
% - Altın
4082.886
%-1.55 - Dolar
38.2725
%-0.00 - Euro
43.7646
%-0.02
- 11:23 - Yangına dayanıklı kapı krizi: Antalya’da 1600 otelden yüzde 90’ı risk altında
- 10:43 - Her yıl aynı caminin kubbesine yuva yapan leylek cemaatin ilgi odağı oldu
- 10:28 - Antalya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları
- 10:23 - Prof. Dr. Koç’tan Prematüre Doğum Uyarısı: "En İyi Transfer Anne Karnında Olandır"
- 22:43 - Antalya’da 300 turizm şoförüne yol güvenliği eğitimi verildi
- 15:43 - Isparta’da Çin ortaklı yatırım ile 800 milyon TL’lik araç üretim tesisi kurulacak
- 13:23 - KKTC Başbakanı Ünal Üstel’den Mevlüt Çavuşoğluna taziye ziyareti
- 13:23 - Başkan Başdeğirmen: "Sizler ülkemizin geleceğisiniz"
- 12:23 - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan Mevlüt Çavuşoğlu’na taziye ziyareti
- 11:58 - Matematikte Sınır Tanımayanlar Akdeniz Üniversitesi’nde ödüllerini aldı
- 01:23 - Thomas Reis: "Yarından itibaren kesinlikle kafamızı tekrar kaldırmamız gerekiyor’’
- 00:48 - Joao Pereira: "Bu galibiyeti bütün kulüp çalışanlarına armağan etmek isterim’’
- 23:23 - Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 1 - Samsunspor: 0 (Maç Sonucu)
- 21:43 - Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 1 - Samsunspor: 0 (İlk yarı)
- 18:43 - ATB Başkanı Çandır Şubat ayı Tarım-GFE değerlendirdi
Raziye Gök Aktaş





SANAL OFİS
Son yıllarda yüksek enflasyonun etkisiyle iş dünyasının giderlerinde tasarrufa gitme zorunluluğu, pandemi ile birlikte çalışma stilinde zorunlu değişiklik gerekliliği, yeni nesil çalışma stilleri arayışı ile girişimcileri hazır ofislere yöneltmiş durumda.
Ayrıca, genç girişimcilerin oluşacak iş deneyimlerinin durumunun ne olacağını ön görememeleri de hazır ofislere yöneltmektedir.
90’lı yıllarda yaklaşık 30-40-50 m2 den oluşan 2+1, 1+1, 1+0 ofislerden oluşan İşhanları yeni iş kurmak isteyenlerin ilk tercih yerleri olurdu. Özellikle bu yerleri hizmet işletmeleri, küçük şirketler, mimarlar, mühendisler, avukatlar, mali müşavirler, doktorlar… tercih ederlerdi. Bu yerlerin ortak çay ocakları, ortak esnaf lokantaları, ortak temizlik görevlileri vardı. O dönemlerde meslek erbapları işlerinin genel olarak bizzat çalışanı kendileri idi.
İlerleyen süreçlerde ekonomideki olumlu gelişmelerinde etkisiyle her şeydeki tüketim anlayışımızın değiştiği gibi işyerlerimizde de çok önemli değişiklikler yaptık. Ofislerimizin m2 leri büyütüldü, devasa mobilyalar kondu, mutfak görevlisi çalışan, sekreter çalıştırıldı ve diğer hizmetlere ilişkin birimler oluşturuldu.
Gelişen ekonomik duruma göre diğer etkenlerinde olumlu etkisiyle ilerleyen her türlü olumlu gelişme önemli ve anlamlıdır.
Perpektifinde konuştuğumuz Bedri bey konuşmanın bir noktasında şunu söyledi; “90’lara geri döndük” dedi.
“Evet geri döndük “ dedim.
Sonra, “fenası şu ki, o dönemde bir ofiste bir işyeri vardı şimdi bir ofiste 5 işyeri var Ancak, 5 işyerinde de bir kişi yok, ara ki bulasın, nasıl olacak bu işler “ dedi.
“Nasıl olacak bu işler?”
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu aynı adreste birden fazla işyeri olmasını yasaklamamıştır. Aynı adreste birden fazla işyerinin kayıtlı olmasında yasal açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Bir adreste birden fazla işyerinin bulunması maliyetlerin paylaşımı, yapılan işlerin paylaşımı vb yönlerle katkı sağlayan etkisi ile çok önemlidir. Ancak, adreste reel aktif çalışmanın olması da son derece önemlidir.
Son yıllarda yükselen trenler içerisinde olan hazır ofis kiralamaları ile, bir işyerinde birden fazla işletme kiracı oluyor.
Kiralayan aynı hazır ofisteki birden fazla kiracısından kira geliri elde ediyor.
Aynı adresteki bir den fazla kiracı özellikle bir oda da bir masa, bir sandalye, iki koltuktan ibaret yerde “ işyeri açtığını” beyanla şirket ticaret tescili ile vergi kaydını oluşturuyor ve e-belge/fatura düzenleyebilir duruma geliyor. Bu şahıs işletmesi de olabilir. Bunda mevzuata aykırı hiçbir durum yok.
Bu tarz yerler amacına uygun ve reel olarak kullanıldığı, aktif ticari faaliyet yapıldığı durumda herhangi bir sorun teşkil etmemekle, tam aksi durumlar içinde kullanılabiliyor.
Aynı adreste birden fazla şirket ticaret tescilini gerçekleştirmiş, vergi kaydını açmış sonrada bir daha adrese uğramamış kişilerin yetkili oldukları şirketlerin bir an evvel tespit edilmesi gerekiyor.
Reel olarak kullanılmayan, aktif ticari faaliyeti olmadığı halde fatura düzenleyenler için bu hazır ofisler sahte ofisler veya sanal ofisler haline dönüşmüş oluyor. Dolandırıcılığın kapısı olarak kullanılır hale gelebiliyor. Hal böyle olunca, hem maliye hazinesini zarara uğratacak hem de hukuki münakaşa yaratacak durumlar ortaya çıkabiliyor.
Vergi Dairelerinin vergi kaydını açtığı mükelleflerinin adreslerini sadece ilk açtıkları ay içerisinde adrese yoklamaya giderek kontrol etmeleri yerinde bir uygulama olmakla bu uygulamanın özellikle birden fazla şirketin aynı adreste bulunduğu şirketlere belirli periyodlarda muhakkak “adreste varlık durumu” tespiti yapılması gerekiyor.
Hatta işletmelerin/vergi mükelleflerinin “adreste varlık durumu” sadece vergi dairelerince değil ilgili oda sicil müdürlüklerince de uygulanması son derece önem arz etmektedir.
Çünkü, tüzel kişiliğe haiz olan şirketlerin varlığı ticaret tesciline bağlıdır. Ticaret Tescili de ilgili il ticaret sicil müdürlüklerince yapılmaktadır. Dolayısıyla il ticaret sicil müdürlükleri de kayıtlı üyelerinin “adreste varlık durumunu” belirli aralıklarla muhakkak tespit etmelidirler.
Ayrıca, Vergi Dairesi ile Ticaret Oda Sicil kayıtlarındaki kayıtlı şirket sayısı farklılığı sorunu da çözüme kavuşacaktır. Hem vergi dairesi hem de ticaret sicili tarafından “adreste varlık durumu” nun tespiti durumunda üçüncü şahısların bilmeden yaşayabilecekleri mağduriyetin de önüne geçilmiş olacaktır.
Türk Medeni Kanununun ilgili maddesi bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamayacağı aşikar durumda, bir mülk sahibinin birden fazla kiracısının da olması durumunun belirli kriterlere bağlanması gerekir.
Mesela, 2 odası olan bir yeri 2 ayrı işyeri kullanabilmeli 2 den fazla işyeri kullanamamalıdır.
Hem Türk Ticaret Kanununda hem de Vergi Usul Kanunun da gerekli yasal düzenleme ile aynı adreste bulunabilecek işyeri sayısının belirli kriterlere bağlanması oluşabilecek maliye hazinesi zararını, kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü şahıslar mağduriyet ve zararının önleyecektir.
23 Nisan heyecanı…Ömer Yetgin
EKİN İDİM OLDUM HARMANEşref Ural
23 Nisan bayramı hazırlıklarıMustafa Yetgin
İDİL URAL ÇOĞRAFYASI’NIN KADİM SAHİPLERİMuharrem Yellice
Mezuniyet heyecanı ve velilerin omuzlarındaki yükİSA KAVLAK
Borussia Dormund'tan Misafirimiz VarKahraman Köktürk
SANAL OFİSRaziye Gök Aktaş
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Yangına Dayanıklı Kapı Krizi: Antalya’da 1600 Otelden Yüzde 90’ı Risk Altında
Isparta’da Çin Ortaklı Yatırım İle 800 Milyon Tl’lik Araç Üretim Tesisi Kurulacak
Atb Başkanı Çandır Şubat Ayı Tarım-gfe Değerlendirdi
Cw Enerji’den 25 Milyon Dolarlık Güneş Paneli Satışı
Müsi̇ad Ticaret Ofisi Tarafından Düzenlenen Antalya Network Toplantısına Yoğun İlgi
Kepez Belediyesi, City Expo Fuarı’nda İlgi Odağı Oldu
Antalya’da Motorlu Kara Taşıtları Sayısı 1 Milyon 594 Bin 194 Oldu
Otellerinden Çıkan Turistler Minibüslerle Akın Akın Bu Pazara Geliyor
Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8

- Antalya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları
- Prof. Dr. Koç’tan Prematüre Doğum Uyarısı: "En İyi Transfer Anne Karnında Olandır"
- Her yıl aynı caminin kubbesine yuva yapan leylek cemaatin ilgi odağı oldu
- Yangına dayanıklı kapı krizi: Antalya’da 1600 otelden yüzde 90’ı risk altında
- Thomas Reis: "Yarından itibaren kesinlikle kafamızı tekrar kaldırmamız gerekiyor’’
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim