- IMKB
% - Altın
7610.33
%2.36 - Dolar
43.9501
%0.04 - Euro
51.5416
%-0.83
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 00:24 - KENT ARAŞTIRMALARI MERKEZİ'NİN TAŞINMA KARARINA TEPKİ
- 23:50 - POYD İLE KAPADOKYA ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
- 23:36 - 'ALO FETVA HATTI' NA GELEN ÇAĞRI SAYISI 2 KATINA ÇIKTI
- 23:13 - AKSU’DA SAHİPSİZ HAYVAN BAKIMEVİ VE DOĞAL YAŞAM ALANI’NIN TEMELİ ATILDI
- 22:58 - KADINLAR GÜNÜ'NE ÖZEL SUDA LALE
- 22:49 - SAHİLDE DENİZ, ZİRVEDE KAYAK KEYFİ
- 22:13 - İNCİRLİK’TEKİ CANLI YAYIN SORUŞTURMASINDA 5 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
- 21:57 - NİYAZİ NEFİ KARA AMELİYAT OLDU
- 21:33 - CORENDON ALANYASPOR, GALATASARAY MAÇI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
- 21:25 - BAKAN GÖKTAŞ: "BAĞIMSIZ GELECEK, SAĞLIKLI NESİLLER"
- 20:43 - YÜREĞİR BELEDİYESİ TARİHİ TAŞKÖPRÜ’DE HALK İFTARI DÜZENLEDİ
- 20:08 - ANTAKYA’DA TRAFİK KAZASI: 1 YARALI
- 20:03 - DEFNE’DE UYUŞTURUCU TACİRİ TUTUKLANDI
- 20:03 - İSKENDERUN’DA SPA VE MASAJ SALONLARI DENETLENDİ
- 20:03 - HATAY’DA HAPİS CEZALARI NEDENİYLE ARANAN 3 KİŞİ TUTUKLANDI

AHMET GEDİKAĞAOĞLU / KONUK YAZAR


SAYIŞTAY
Kamu kurumlarının yıllık yaptıkları programları kamu kaynakları ile yatırıma döndürüp uygulamaya geçtikleri ve gerçekleştirdikleri hepimizin malumudur. Kamu kurumlarının yaptıkları bu hizmetleri denetleme görevini ise Sayıştay yapmaktadır.
Belediyelerde son aylarda meydana gelen yolsuzlukların iddianameye dönüşmesi ile gazeteciler bu iddianamelerde ki eksiklikleri gündeme getirip televizyon ve youtube yayınlarında dile getirip tartışmaktadırlar. Gazeteciler, izlediğim yayınlarda Antalya Büyük Şehir Belediyesi iddianamesi içeriğinde yer alan ve yapılan tespitlerde Sayıştay’ın incelemelerde fazla derine inip incelemediklerini gündeme getiriyorlardı.
Bunları dinlediğimde yıllar önce (12-13yıl) bir soruşturmam sırasında çalışırken K. Orman Bölge Müdürlüğüne Sayıştay görevlisinin geldiğini öğrenince, aynı katta çalışan görevliye hoş geldin ziyaretinde bulundum. Sohbet ederken geçen yılın yatırımlarını incelemeye geldiklerini öğrendim. Benim de soruşturduğum bir konuyu sorarak, herhangi bir menfi bulguları olup olmadığını sorduğumda, ödenek sınırları içinde harcamaları denetleme yetkileri olup, usulsüzlüğe rastlamadığını söylemesi üzerine, bende bu konuda soruşturma yapıyorum demem üzerine görevli şaşırmıştı. Gördüm ki Sayıştay dosya içeriğini denetliyordu. Buda uygun bir vaziyet değildi. Çünkü dosyadaki proje ile arazideki yatırım uyumlu değildi. Halbuki görevli kurumdan bir araç istese ki verirlerdi, 45 dakika uzaklıktaki yatırımı görseydi dosyadaki yatırımla arazideki yatırımın uyumsuzluğunu görecek ve yapacağı rapor da muhakkak farklı olacaktı.
Orman İşletme Müdürlükleri sık sık denetlenir, burada tespit ettikleri usulsüz harcamalar için zimmet çıkarılır ve sorumlu görevlilerden bu uygun olmayan harcamalar tahsil edilirdi. Sayıştay görevlileri idarenin sosyal tesislerini beğenirse, bu tesislerde kalırlardı.
Görevli olduğum dönemde Antalya Büyük Şehir Belediyesine gelen Sayıştay görevlilerinin konaklama işini Belediye Başkanlığı lüks otellerde ağırlayıp çözüyorlardı. Halbuki Antalyada kamu kurumlarının çok güzel sosyal tesisleri bulunmaktadır. Maalesef Sayıştay görevlilerinin dönüşlerinde de hediyeler verildiğini biliyoruz.
Televizyondaki gazeteci de bunu iddianameden nakletti. Yani Antalya Büyük Şehir Belediyesindeki soruşturmanın titizlikle yapılmadığı ifade edildi.
Hakim ve savcılar bu konularda çok dikkatlidir. Fakat Sayıştay görevlilerinin bu konularda hassas olmadıkları aşikardır. Sayıştayın kamu kurumlarını denetlerken daha titiz davranmaları önem arzetmektedir. Bunun için de Sayıştay Başkanlığı kendi mevzuatlarını yenilemeli, Sayıştay görevlilerinin araziye çıkması sağlanmalı, lüks oteller yerine kamu kurumlarının müsafirhanelerinde kalmaları sağlanmalı, hediye almaları yasaklanmalıdır. Nitekim Sayıştay mensupları da yargıç statüsündedir.
BÖLGEMİZDE GERÇEKLEŞEN HUKUKSUZ SALDIRGANLIK ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
SAYIŞTAYAHMET GEDİKAĞAOĞLU
EMEĞİN SON DÖNÜŞÜMÜ: MAKİNELEŞMEDEN YAPAY ZEKA ÇAĞINACEM ARÜV
BU BENİM HAYATIM MI, GERÇEKTEN?GÜRSEL KAYA
CUMHURİYETİMİZ VE LÂİKLİK İLKESİMUHARREM YELLİCE
İLYAS ALİ DAŞTAN İLE PEHLİVAN EMİNE ÜZERİNE SÖYLEŞİGAZANFER ERYÜKSEL
SAVAŞIN KANLI ELLERİ: NEYİ PAYLAŞAMIYORUZ?DİLEK DEMİRKAN
AKLIMA GELİR, ÜZÜLÜRÜM!BAHAR UYSAL HAMALOĞLU
TÜKETİCİYE ET YOKAV İBRAHİM GÜLLÜ
YOLDA ZARAR ETTİKRAZİYE GÖK AKTAŞ
VALİZİ HAZIR BİR NESİLMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİR 28 ŞUBAT YAZISITARIK ÇELENK
METİN ALTIOK İLE BİR YILBAŞI GÜNÜYUNUS YAŞAR
ALEVİLİĞİN SOLCULAŞTIRILMASIEŞREF URAL
ALANYASPOR HAKEME YENİLDİKAHRAMAN KÖKTÜRK
İŞ BİLMEMEK AYIP DEĞİL, ÖĞRENMEMEK AYIPVEDAT GÜRHAN
AKIŞKAN DÜNYADA YAŞAMAKNİNA ŞAHİN
'HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL' ANISINA...HAKAN ERCAN
SADAKAT VE MENFAAT İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZPROF DR RAMAZAN DEMİR
TANITIMDA ROMANTİZM Mİ GERÇEKLİK Mİ?NİZAMETTİN ŞEN
BENDE SAKLI KALMASIN -7OYA BOYSAN
SANAT VE ELEŞTİRİHALİL ERDEM
DEĞİŞKEN HİTAPLARŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
HAYIR İŞİNDE DE BÖLÜNDÜK!..ERDOĞAN KAHYA
ÖZDAĞ: "HERKESİN YASALAR ÖNÜNDE EŞİT OLDUĞU BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ"
'HASSAS KENTLEŞME ŞART'
ALANYASPOR-BAŞAKŞEHİR: 1-2
'ORMAN YANGINLARINDA ATIKLARIN ROLÜ' PROJESİNDE SON TOPLANTI YAPILDI
DTİK'İN ALMANYA ÇALIŞTAYI ANTALYA'DA YAPILDI
'BURDUR EĞİTİM ÇALIŞTAYI' BAŞLADI
OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜ VE EŞİ HAYATINI KAYBETTİ
73 YAŞINDA, DAĞCILIK YAŞAM BİÇİMİ OLDU
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





