Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şehitlerimizi andık
18 Mart 2024 Pazartesi 17:47

Şehitlerimizi andık

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla Antalya’da düzenlenen etkinliklerde şehitler anıldı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü nedeniyle Antalya’da bir dizi etkinlik düzenlendi. Uncalı Şehitliği’nde çelenk sunumu ve şehit kabirlerinin ziyaret edilmesiyle başlayan etkinlik, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki programla devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Vali Yardımcıları, kaymakamlar, kuvvet komutanları, şehit yakınları, gaziler ve öğrenciler katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapıldığı programda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Çanakkale Savaşlarının 109. Yılını Anma” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Nevzat Saygan - Levent Saygan Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin sunduğu “Bir Hilal Uğruna” isimli oyun ise duygu dolu anlar yaşattı.

img-0398.jpg

“ÇELİĞE KARŞI ET VE KEMİKTEN ÖRÜLEN SİPERLERLE YAZILMIŞ BİR DESTAN”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Nevzat Saygan - Levent Saygan Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Burcu Erçin, “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde büyük şahsiyetler vardır. Geleceğe güvenle bakabilmemiz ve milli bilinci ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. Çanakkale, Türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Çeliğe karşı et ve kemikten örülen siperlerle yazılmış bir destanın, vatan uğruna candan geçenlerin, giderken geriye dönmeyi düşünmeyen kınalı Mehmetçiğin tarihidir. Çanakkale, sadece bir coğrafi konum, bir toprak parçası değildir. Aynı zamanda milletimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sembolüdür. Bu topraklarda binlerce Mehmetçik açlığa, yorgunluğa meydan okuyarak tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale’de toprağa düşen her bir şehit, bizlere vatan sevgisinin, özgürlük ve bayrak tutkusunun ne kadar kutsal olduğunu hatırlatmaktadır” dedi.

untitled-1-copy-206.jpg

“TÜM İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI”

Çanakkale’nin yalnızca Türk milletinin değil tüm insanlığın ortak mirası olduğunu vurgulayan Erçin, şunları söyledi:

“Çanakkale, savaşın değil barışın, sevginin ve kardeşliğin kazanacağını gösteren örnek bir derstir. Mustafa Kemal’in bu cephede askeri zekasını ortaya koyarak verdiği isabetli çıkartma kararıyla savaşın kaderini değiştirdiği ve bu zaferle milletimizin Kurtuluş Savaşı için güç ve cesaretini perçinlediği yerdir. Yedi düvelden toplanıp bilmedikleri topraklara savaşmaya gelen düşman askerine bile şevkat göstererek cihana örnek olan aziz milletimizin kadim tarihimize mirasıdır. Önündeki arkadaşının ölümünü gören, birkaç dakika sonra kendisinin de şahadet mertebesine ereceğini bildiği halde ölüme atılanların cesaretidir. Seyit Onbaşı’nın sadece bir top mermisini değil, bütün bir milletin kaderini sırtlandığı yerdir Çanakkale.”

img-0402.jpg

“HER GÜNÜ AYRI BİR DESTANDIR”  

Antalya Valisi Hulusi Şahin ise, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

“Bugün, şanlı tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü vesilesiyle aziz vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi milletçe bir kere daha rahmetle hatırlamanın, tarihimizle bütünleşmenin onurunu yaşıyoruz. Çanakkale, baştan sona destanlarla dolu şanlı tarihimizin en manidar, en parlak, en değerli sayfalarından biri, birincisi… Seddülbahir’de, Arıburnu’nda, Anafartalar’da her anı, her dakikası, her günü ayrı bir destandır. Merhum şairimiz Orhan Şaik Gökyay bu destanı şöyle özetlemiştir: ‘Tarihin dilinden düşmez bu destan, Nehirler gazidir, dağlar kahraman, Her taşı yakut olan bu vatan, Can verme sırrına erenlerindir.’ Bizleri bin yıldır bu toprakların sahibi yapan bu sırdır. Ecdadımızın, bu sırra vakıf olarak mücadele eden şehitlerimizin emaneti, bizlere mirası olan bu topraklarda, sonsuza kadar hür yaşamaya, yeni destanlar yazmaya devam edeceğiz. Bu duygularla; başta Çanakkale Şehitlerimiz olmak üzere, can verme sırrına eren bütün şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden bütün gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Ay-yıldızlı bayrağımızın gölgesinde yatan bütün şehitlerimize selam olsun. Ruhları şâd olsun. Bizlere de onların emanetine sahip çıkmak, hatıralarını layıkıyla yaşatmak nasip olsun.” HABER: YUSUF KATRAĞ

img-0414.jpgimg-0402-001.jpgimg-0418.jpgimg-0425.jpg

Bu haber toplam 785 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim