Bugün 26 Temmuz 2025 Cumartesi
  • Antalya34 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4352.924
    %0.02
  • Dolar
    40.5254
    %-0.01
  • Euro
    47.6148
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Taleplerimizin takipçisi olacağız"
24 Temmuz 2025 Perşembe 20:09

"Taleplerimizin takipçisi olacağız"

Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, 1 Ağustos'ta başlayacak olan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri için belirledikleri taleplerin en etkin biçimde takipçisi olacaklarını bildirdi.

Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2026 ve 2027 yıllarında alacakları maaş zamları ile sosyal ve özlük haklarının belirleneceği 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri, 1 Ağustos Cuma günü başlayacak. Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, 8. Dönem Toplu Sözleşme öncesi açıkladıkları taleplere dikkat çekti. Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için tüm memur ve emeklilere 7 bin 500 TL seyyanen zam istediklerinin altını çizen Danabaşoğulları, "2026 yılının ilk 6 aylık dilimi için yüzde 30; ikinci 6 aylık dilimi için yüzde 20, Ayrıca Ocak ayından itibaren verilen zammın üzerine yüzde 10 refah payı talep ediyoruz. 2027 yılı için ise Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 20 + yüzde 10 artış, yine Ocak ayında yapılacak zammın üzerine yüzde 10 oranında refah payı talebimiz var. Enflasyon farkının ise TÜFE’nin maaşlara yapılan oransal artışların üzerine çıktığı aydan itibaren ödenmesi gerekiyor" dedi.  

MALİ TALEPLER
2026 yılının tamamı için en düşük dereceli memur için refah payı dahil kümülatif yüzde 92.3; ortalama yüzde 88.6, 2027 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara yüzde 45.2 zammın temel mali talepleri olduğunu belirten Danabaşoğulları, şunları kaydetti:
"Mali taleplerimizin karşılanması durumunda, bugün 44 bin 47 lira düzeyinde olan 15’in 1’indeki en düşük dereceli memur maaşı 2026 yılı sonunda 84 bin 704 liraya; 2027 yılı sonunda 122 bin 991 liraya çıkacak. 53 bin 579 lira düzeyinde olan ortalama memur maaşı ise 2026’da 101 bin 60 liraya; 2027’de de 146 bin 740 liraya ulaşacak. Önümüzdeki yıl için en düşük memur maaşına 40 bin 657 lira, ortalama memur maaşları için ise 47 bin 481 lira zam istedik. Ayrıca büyükşehirlerde görev yapan kamu çalışanlarına büyükşehir tazminatı, evi olmayan ve kirada oturan kamu görevlilerine kira yardımı, evlenecek kamu görevlilerine evlenme yardımı, ısınma, yiyecek ve giyim yardımı ile çocuk bakım ödeneği taleplerimiz var. Bayram ikramiyesi  gibi sosyal yardım ve destek ödemeleri ile kamu çalışanlarının mali ve özlük haklarının günün gereklerine ve insan onuruna yaraşır bir hayat seviyesine yükseltilmesi yönünde taleplerimiz bulunuyor."  

0f0ce279-74bb-4059-82c2-4918d3ddd9a8.jpg

"MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ"
Geçmişte gerçekleştirilen 7 toplu sözleşme sürecinin kamu görevlilerinin haklarında anlamlı iyileşmelere vesile olamadığını, yetkili sendikaların altına imza attığı metinlerin beklentileri boşa çıkardığını ileri süren Danabaşoğulları, "Dağ fare doğurmuş, umutlar ertelenmiştir. Toplu sözleşme süreçleri, taleplerin yüzeysel biçimde dile getirildiği, müzakere yerine biçimsel istişarelerin yapıldığı verimsiz bir yapıya dönüşmüştür. Ne süre yeterlidir ne yöntem sağlıklıdır. 2012 yılından bu yana bu sistemin değişmesi gerektiğini her fırsatta dile getiren Türkiye Kamu-Sen olarak, 33 yılı aşkın bilgi, birikim ve sahadan aldığımız güçlü verilerle, uzman ekibimizin yoğun emeğiyle 2026–2027 yıllarına ilişkin tüm taleplerimizi tespit ettik. Teknik çalışmalarımız neticesinde 7 ana başlıkta, 76 konu altında toplam 429 taleple masaya oturmaya hazırız. Toplu sözleşme sisteminin etkisizliği çözüm değil, yeni sorunlar üretmiş; her dönem bir öncekinin birikmiş yükünü artırmıştır. Yetkili sendikaların sessizliği karşısında, kamu görevlilerinin maaş ve haklarına dair önemli düzenlemelerin toplu sözleşme dışında, keyfi biçimde yürürlüğe konulduğu hatta kaldırıldığı bir dönem yaşamaktayız. Ek gösterge, ilave ek ödeme gibi kritik alanlardaki gelişmeler istişare dışı bırakılmış, kararlar masa dışında alınmış ve memurlar mağdur edilmiştir. 3600 ek gösterge birinci dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine uygulanmamış, maaş artışları yetersiz kalmış, ilave ek ödeme ise emeklilere yansıtılmamıştır. Bu nedenle memur maaşı ile memur emeklisinin maaşı arasındaki bağ tamamen kopmuş, emekli maaşları asgari ücretin dahi altında kalmıştır. Bu adaletsizlikler sonucunda çalışırken sosyal yardımlarla birlikte 50 bin TL maaş alan bir memurun emekli maaşı 22 bin 670 TL’ye kadar düşmüştür. Bu, kamu vicdanını kanatan bir adaletsizliktir" açıklamasında bulundu.

"ISRARLA VURGULUYORUZ"
Memur maaşlarının, son dönemde farklı çalışan kesimleriyle kıyaslanarak belirlenmeye başlandığını da belirten Danabaşoğulları, "Oysa memurların tabi olduğu statü hukuku, keyfi kıyaslamalara kurban edilemeyecek kadar köklü ve anlamlıdır. Bu durum memurların tabi olduğu statü hukukunun nitelik ve öneminin göz ardı edilmesine neden olmamalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak kamu görevlilerine ilişkin olarak yapılacak her düzenlemenin sendikalarla istişare edilerek gerçekleştirilmesinin, memurların ve emeklilerin mali ve özlük haklarına ilişkin her kararın toplu sözleşme masasından çıkmasının ve toplu sözleşmenin özerkliği ilkesinin korunmasının zorunlu olduğunu ısrarla vurguluyoruz" dedi.

0f0ce279-74bb-4059-82c2-4918d3ddd9a8-001.jpg

"TALEPLERİMİZİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Bu yılki toplu sözleşmenin kamu çalışanlarının sorunlarının çözüldüğü, umutlarının yeşerdiği bir dönüm noktası olmasını dileyen Danabaşoğulları, "Bu çerçevede liyakat ve ehliyet esaslı, güvenceli istihdama dayalı bir kamu personel sistemi, adil, sade ve kamu çalışanlarının insanca yaşamasına yetecek bir ücret sistemi, etkili, kamu çalışanlarının özel durumlarına uygun, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşır bir sosyal yardım sistemi, Çalışma hayatıyla dengeli, geleceği güvence altına alan bir sosyal güvenlik sistemi, Farklı statü ve unvanlardaki personelin durumlarına özel düzenlemeler içeren ve dezavantajlı grupları koruyan bir yapı, ILO normlarına uygun, katılımcı ve kapsayıcı bir sendika ve toplu pazarlık sistemi ve aile yılının gereği olarak ailenin korunduğu ve güçlendirildiği bir çalışma hayatı talep ediyoruz. Buna göre belirlediğimiz taleplerin müzakere sürecinde en etkin biçimde takipçisi olacağız. Türkiye Kamu-Sen olarak belirlediğimiz sorunların çözüm önerilerini de ayrıca Kamu İşveren tarafına sunacak ve toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme taşıyacağız" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 270 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim