Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk Eğitim Sen “Milli Eğitim Çalıştayı” hazırlığında
12 Mart 2024 Salı 13:11

Türk Eğitim Sen “Milli Eğitim Çalıştayı” hazırlığında

Türk Eğitim Sen, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilişinin 100. yılı anısına “Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılı’nda Milli Eğitim Çalıştayı” düzenleyecek.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “En mühim ve feyizli vazifelerimiz milli eğitim işleridir” sözünden yola çıkan Türk Eğitim Sen, Mayıs ayında illerden başlayan, 26-29 Eylül 2024 tarihleri arasında ise Ankara’da finali yapılacak olan “Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılı’nda Milli Eğitim Çalıştayı” düzenleyecek. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilişinin 100. yılı anısına gerçekleştirilecek çalıştayda, “Akıl ve bilim ışığında milli eğitim nasıl olmalı?” sorusunun yanıtı aranacak.

 

“TÜRKİYE YÜZYILI” VE “TÜRK ASRI” VURGUSU

Mayıs ve Haziran aylarında aralarında Antalya’nın da bulunduğu il çalıştayları ile başlayacak olan çalıştayın final programı, 26-29 Eylül 2024 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Türk Eğitim Sen olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır” sözü ışığında hem cehaleti boğmak hem de muasır medeniyet seviyesine çıkma hedefi için sorumluluk almaya talip olduklarını belirten Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılını ‘Türkiye Yüzyılı’ yapmak ve akabinde içinde bulunduğumuz çağı bölgemizde ve dünyada ‘Türk Asrı’ olarak tarihe not düşmek amacıyla bu çalıştayda ‘Akıl ve bilim ışığında milli eğitim nasıl olmalı?' sorusunun cevabını arayacağız. Bunu yaparken eğitim hayatımızın her bir neferi bizim paydaşımız olacaktır” dedi.

untitled-1-copy-204.jpg

“ATATÜRK, EĞİTİM VE BİLİMİ PAROLA OLARAK İŞARET ETMİŞTİR”

Türk milletinin, bundan 100 yıl önce küllerinden yeniden doğarak tekrar çağının ötesinde bir devlet anlayışı ile Türkiye Cumhuriyeti’ni kurup bu günlere ulaşırken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “En mühim ve feyizli vazifelerimiz milli eğitim işleridir” diyerek bütün zorlukların kilidini açacak anahtarın eğitim ve bilimi parola olarak işaret ettiğinin altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:

“Daha Cumhuriyet’in kurulması öncesinde 15 Temmuz 1921 tarihinde Maarif Kongresi’ni düzenleyerek büyük zafer sonrası yapılacakları planlayan Cumhuriyet kadroları, eğitimin parçalı yapısını da devlet eliyle ortadan kaldırarak akıl ve bilim aydınlığında genç dimağların yetişmesi amacıyla eğitim sistemini bir standarda büründürmeyi amaçlamıştır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası), Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarih ve 430 kanun numarası ile kabul edilmiş ve ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekâleti’ne (Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı) bağlanmasını öngören bu yasa, toplumun farklı unsurlarının devlet çatısı altında birleşmesi neticesinde kültürel bütünleşme esasında oluşturulmuş bir kanun olarak yorumlanmakta.”

 

“DÖNEMİN İHTİYAÇLARININ BİR ÜRÜNÜ”

Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun, dönemin ihtiyaçlarının bir ürünü olarak ortaya çıktığına işaret eden Öztürk, “Eğitimin tek bir çatı altında birleştirilerek kontrol edilebilir, dönemin ihtiyaçlarına uygun ve farklı odak ve çevrelerce devlet ve millet aleyhine kullanılmamasını engellemeye yönelik çalışmaların da bir parçası olarak yürürlüğe konulmuştur. Bununla birlikte ülke ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yapılacak her güncellemenin Türk Milli Eğitim Sistemi’nin yetkili kurullarında tartışılarak olgunlaştırılması sonucunda yapılmasını da planlayan bir yapının da vücut bulmasını tesis etmiştir” açıklamasında bulundu.

oguz-ozturk-turk-egitim-sen-ant-1-nolu-sb-bsk-eylul-2019-002.jpg

“EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLECEK”

“Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılı’nda Milli Eğitim Çalıştayı”nın Türk Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilişinin 100. yılında eğitimin önemine, nitelikli insan yetiştirme yolunda görevine dikkat çekmek amacıyla düzenleneceğini belirten Öztürk, Türk Eğitim Sen tarafından Maarif Kongreleri gerçekleştirildiğini de hatırlattı.

 

SONUÇ RAPORU İLGİLİLERLE PAYLAŞILACAK

Çalıştayda, “Türk Asrı’nda milli eğitimin rolü, milli değerlerin vurgulanması, öğretmen eğitimi ve sürekli gelişimi, öğretmenliğin özendirilmesi, eğitim çalışanlarının özlük hakları, mesleki eğitim, din eğitimi, özgün müfredat geliştirme” gibi konulara yer verileceğini bildiren Öztürk, Türkiye Yüzyılı için yapılması gerekenlerin tartışılarak sonuç raporu halinde ilgililerle paylaşılacağını ifade etti. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 753 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim