Bugün 17 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2475.889
    %0.38
  • Dolar
    32.2744
    %0.06
  • Euro
    35.0113
    %-0.47
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Üzerimizden silindir geçiyor”
17 Ocak 2024 Çarşamba 17:18

“Üzerimizden silindir geçiyor”

En çok mağdur edilenlerin emekliler olduğunu söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, “Ezdirmenin nasıl olduğunu bilmem ama bildiğim bir şey var silindir geçiyor üzerimizden. Ezilme farklı bir şey, üzerimizden silindir geçi

Emeklilerin en çok mağdur edilen kesim olduğunu söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, “Ezdirmenin nasıl olduğunu bilmem ama bildiğim bir şey var silindir geçiyor üzerimizden. Ezilme farklı bir şey, üzerimizden silindir geçiyor” dedi.

 

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği emekli maaşı zam oranı ve ek zam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yeni zamlı maaşların belli olmasıyla birlikte görüşlerini aldığımız Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, yeni zammın emeklileri çok fazla memnun etmediğine değindi. Yüksek enflasyon karşısında emekli maaşlarındaki erimeye dikkat çekerek “Emekli neyle geçinecek?” diye soran Tezcan, 2024’ün emekliler açısından sefalet yılı olacağını söyledi. Emeklilerin en çok mağdur edilen kesim olduğunu ileri süren Tezcan, “Enflasyona ezdirmeme” söylemlerine atıfta bulunarak, “Üzerimizden silindir geçiyor” diye konuştu.

 

5 BİN LİRALIK ÖDEMEYİ HATIRLATTI

Gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından emeklilerin maaş zamlarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çalışanlarımız ve emeklilerimiz başta olmak üzere insanımızın refah düzeyini düzeltmek için canla ve başla çalışıyoruz. İşçi, memur ve emekli maaşlarında ve onlara endeksli ödemelerde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla bunu kısmen sağladık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde aynı anlayışla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutmaya devam edeceğiz. Türkiye büyüdükçe ortaya çıkan katma değerden milletimizin her kesiminin hak ettiği payı alması konusunda samimi gayret gösteriyoruz. Geçen yılın son aylarında yaptığımız hesaplarla 16 milyon emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5'er bin liralık ödeme gerçekleştirdik. Çalışan emeklilerimiz de diğer emeklilerimiz gibi yıl bitmeden 5 bin lira tutarındaki ödemelerini aldı. Bütçe imkanlarımızı zorlama pahasına da olsa emeklilerimizi asla darda bırakmıyoruz. Emekli aylıklarındaki artışları da yine bu anlayışla belirliyoruz” dedi.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLDU, YÜZDE 5 EK ZAM MÜJDESİ

2024 yılının ilk 6 ayı için memur emeklisi aylıklarında yüzde 49.25, SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarında ise yüzde 37.57 artış olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi:

“Bu farklı artışların emeklilerimizde yol açtığı rahatsızlıkları gördüğümüz için emeklilerimizin aylıklarındaki artışı birbirine yakınlaştıracak yeni bir adım atıyoruz. Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bağkur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor. Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır. Yani memur, SSK ve Bağkur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık artış oranları önümüzdeki Temmuz'da eşitlenecektir. Çünkü, yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağkur emeklileri enflasyonun tamamını alacakları için maaş artış oranlarındaki dengesizlik giderilecektir. Ayrıca sosyal devlet ilkemiz gereğince uygulamaya aldığımız emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz. Ekonomi yönetimimiz Orta Vadeli Programda bu artışları öngörmüş, hazırlıklarını buna göre yapmışlardı. Meclisimizin de onayını aldıktan sonra artışları bir an önce emeklilerimizin maaşlarına yansıtmak istiyoruz. Böylece toplam 200 milyar liralık ilave kaynağı da emeklilerimizin istifadesine sunmuş oluyoruz. Tüm bu artışların emeklilerimize, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

“2024’Ü EMEKLİLER YILI OLARAK İLAN EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili “Kabinemizde bugün aldığımız bir diğer kararla 2024’ü emekliler yılı olarak ilan ediyoruz. Amacımız bu vesileyle emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak, sosyal haklarını genişletecek, onlara özel hizmetler sunacak yeni hizmetleri devreye almaktır. Sağlıktan ulaşıma, sosyal imkanlardan kültürel faaliyetlere kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu hizmetler şimdiden emeklilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.

 

MEMNUNİYETSİZLİKLERİNİ DİLE GETİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra emekli aylıklarına yapılan zammı değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin memnuniyetsizliğini dile getirdi. Emeklilerin ekonomik açıdan büyük sıkıntı içerisinde olduğuna işaret eden Tezcan, zammın memnun etmediğine değindi.

img-8666.jpg

KENDİ MAAŞINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Maaşlardaki erimeyi kendi maaşını örnek göstererek açıklayan Tezcan, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında 284 lira maaş alırken, asgari ücretin 184 lira olduğunu ve asgari ücretten 100 lira daha fazla maaş aldığını söyledi. Son zamla birlikte maaşının 12 bin küsur liraya çıkacağını belirten ve asgari ücretin altında kaldığını vurgulayan Tezcan, asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğunu hatırlattı.

 

“2024 SEFALET YILI OLACAK”

Tezcan, “Diyorlar ki 2024 emekliler yılı olsun. Emekliler yılı mı olsun, sefalet yılı mı olsun? Sefalet yılı olacak. Asgari ücrete, emeklilere zam açıklandı ama marketlere gidin fiyat etiketlerinin değiştiğini göreceksiniz. Emekli neyle geçinecek? Antalya’da gecekondu dahi en düşük kira 10 bin lira. 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı 10 bin lira yapıldı. Hesap ortada” şeklinde konuştu.

 

“ÜZERİMİZDEN SİLİNDİR GEÇİYOR”

“İktidar ne hikmetse hem emeklilerden oy alıyor hem de emeklilere en az parayı veriyor” diyen Tezcan, “Yanlış anlaşılmasın, biz kimse ile itişmiyoruz. Memurlar da geçinemiyor ama geçen yıl memurlara 8 bin lira seyyanen zam yapıldı. Bu zam emeklilere de yapılsaydı, yüzde 37’lik zamma kimse itiraz etmezdi. 4 kişilik ailenin açlık sınırının altında maaş alan emekliye, ‘Ezdirmiyoruz’ dediğiniz zaman, ezdirmenin nasıl olduğunu bilmem ama bildiğim bir şey var silindir geçiyor üzerimizden. Ezilme farklı bir şey, üzerimizden silindir geçiyor. Ekmeğe, ulaşıma gelen zam. Daha zamların devamı var. Bize verdikleri para, para değil. 14 bin lira olan açıklık sınırına çekilse anlarız ama 10 bin 500 lira ile bu emekli nasıl geçinecek?” diye sordu.

 

“2028’E KADAR TREN YOK”

İktidara yönelik eleştirilerde bulunan Tezcan, “AK Parti milletvekilleri, il ve ilçe başkanları 10 bin lirayı alıp kirasını ödesin, evine ekmek götürebilirlerse gelsinler. Bize sürekli ‘kirada 7 bin liraya oturuyordum, ev sahibi 15 bin lira yaptı’ diye şikayet geliyor” dedi. Emeklilerin şükreden bir kesim olduğuna işaret eden Tezcan, “Yüzde 70’i muhalefete değil, iktidara oy veriyor” diyerek muhalefetin vaatlerini dahi dikkate almayan emeklilerin iktidar tarafından garanti oy olarak görüldüğünü ileri sürdü. “Benim görevim emeklinin kime oy vereceği değil, emekliler kendilerine davranış biçimlerini değiştirmeli. Kendisine bakmayana o da bakmamalı” diyen Tezcan, seçimlere işaret ederek “Biz birinci treni kaçırdık, ikinci tren önümüzde. İster bineriz ister binmeyiz. 2028’e kadar tren dünya turu yapıp gelecek. 2028’e kadar tren yok. Ne binecek ne de inecek trenimiz var” şeklinde konuştu.  

 

“BİR TEK EMEKLİLER MAĞDUR EDİLİYOR”

“Bu ülkede bir tek emekliler mağdur ediliyor. Biz buna karşıyız. Emekliler kadar mağdur edilen başka hiçbir grup yok” diyen Tezcan, bütün emeklilerin primlerini yatırarak hak kazandıklarına dikkat çekti.   

 

“ENFLASYON FARKI HER AY MAAŞLARA YANSITILMALI”

“Bizim, 4447 sayılı yasanın kaldırılması ve katsayı göstergeye dönmemiz, bunun yanında asgari ücretin altında emekli maaşı kalmasın mücadelemiz var” diyen Tezcan, enflasyon farkının maaşlara her ay yansıtılmasını ve yüzde 4 olan vergi iadesinin yüzde 15’e çıkarılmasını istediklerini söyledi. Avrupa’daki sistemde herhangi bir şeye zam geldiğinde emekli aylıklarının da yükseltildiğine işaret eden Tezcan, “Bizde ise 6 ayda bir yükseltiyorlar. Emeklinin enflasyondan dolayı 6 ayda 3-4 bin lira kaybı oluyor” diyerek enflasyon farkının her ay maaşlara yansıtılması gerektiğini vurguladı. Emeklilerden vergi alınırken bahis ve şans oyunlarından vergi indirimi yapıldığına işaret eden Tezcan, vergi oranlarındaki artışa da dikkat çekerek yüzde 4’lük vergi iadesinin yüzde 15’e çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1277 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim