Bugün 30 Nisan 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.149
    %-0.42
  • Dolar
    32.3702
    %-0.61
  • Euro
    34.6846
    %-0.82
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VERBİS’e kayıt olmayana ağır yaptırımlar var
27 Eylül 2019 Cuma 17:22

VERBİS’e kayıt olmayana ağır yaptırımlar var

Veri sorumlularının 31 Aralık 2019 tarihine kadar VERBİS’e kayıt olması gerekiyor. Kayıt olmayanlara yaptırımların söz konusu olduğuna dikkat çeken Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Yönetimi Dairesi Başkanı Mustafa Erbilli, “VERBİS’e kayıt yükümlülüğünü

Veri sorumlularının 31 Aralık 2019 tarihine kadar VERBİS’e kayıt olması gerekiyor. Kayıt olmayanlara yaptırımların söz konusu olduğuna dikkat çeken Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Yönetimi Dairesi Başkanı Mustafa Erbilli, “VERBİS’e kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyen veri sorumluları hakkında kurul kararını veriyor. 20 bin ila 1 milyon lira arasında idari para cezası düzenleme yetkisi var. Bunlar her yıl artırılıyor. Şuanda 1 milyon 400 binlere kadar çıktı. Bu nedenle süreyi geçirmeden mutlaka VERBİS’e kayıt olmak gerekiyor” dedi.

 

Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (VERBİS) hakkında bilgi veren Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Yönetimi Dairesi Başkanı Mustafa Erbilli; şirketlerin, kamu kurumlarının, yurt dışında yerleşik şirketlerin, gerçek kişi olarak veri sorumlusu olanların kayıt olması gerektiğini bildirdi. Bazı istisnaların getirildiğini de belirten Erbilli, “İstisnaların haricinde kalan tüm veri sorumluları kayıtla yükümlü” diye konuştu. Son kayıt tarihlerinin çalışan sayısı ve ciroya göre değiştiğini belirten Erbilli, çalışan sayısı 50’den ve mali bilançosu 25 milyondan çok olanlar için son kayıt tarihinin 31 Aralık 2019 olduğunu kaydetti. Yaptırımlara dikkat çeken Erbilli, kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyen veri sorumlularına 20 bin liradan 1 milyon 400 bin liraya kadar yaptırımın söz konusu olduğunu bildirdi.

 

“VERİ İŞLEYEN ŞİRKETLER VERİ SORUMLUSUDUR”

Faaliyetleri kapsamında kişisel veri işlemekte olan şirketlerin veri sorumlusu olduğunu söyleyen Erbilli, “Gerçek kişi, kamu kurumu da olabilir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bunların hepsinin sicile kaydolması gerektiğinden bahsediyor. Bu sicili korumak ve yönetmekle de Kişisel Verileri Koruma Kurumu görevlendirmiştir” dedi.

 

“VERBİS’E KAYIT OLMAK GEREKİYOR”

30 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle hayata geçen VERBİS’in internet üzerinden yönetilen bir sistem olduğunu açıklayan Erbilli, “Sicile başvuruyu ve sicille ilgili bilgi girişlerini bu sistem üzerinden yapmak gerekiyor. VERBİS’e kayıt esnasında diğer kurum ve kuruluşlardan anlık sorgulamalar, doğrulamalar yapıyoruz. Bu sorgulamaların akabinde sisteme giriş yapılıyor. İki türlü giriş yöntemi var. Kurumumuzun web sayfasındaki KVKK.gov.tr’deki VERBİS butonu veya e-devlet üzerinden kamu kurumlarının kurumsal hizmetler bölümündeki linklerden giriş yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

“İRTİBAT KİŞİSİ ATANMALI”

“Öncelikle irtibat kişisi atanmalı” diyen Erbilli, “Bu irtibat kişisi, veri sorumlusu nezdinde gerçekleşen tüm verilerle ilgili genel olarak bilgi sahibi olmalı. 18 yaşından büyük T.C. vatandaşı ve girdiği bilgilerden de sorumlu olmalı. İrtibat kişisi şirketle kurumumuz arasındaki irtibatı sağlayan kişidir. Bir ihlal veya yanlışlık varsa sorumluluk veri sorumlusu, şirketindir. Doğrudan şirkete gidilir ancak şirketler sözleşme imzalamışsa genel kurallar çerçevesinde o kişiye rücu edebilir. İrtibat kişisinin yaptığı hatalar kendisini bağlar ama öncelikle şirketi bağlar. Kanunumuzda şirkete doğrudan bir yükümlülük yükleniyor” açıklaması yaptı.

 

“ŞİRKETLERİN DIŞARIYA BAKAN YÜZÜ”

VERBİS’e giriş yapıldığında veri sorumlusu yönetici girişi, sicile kayıt ve sicil sorgulama olarak 3 farklı bölümün çıktığını bildiren Erbilli, herhangi bir veri sorumlusu hakkında buradan bilgi edinebildiğini söyledi. “Burası şirketlerimizin dışarıya bakan yüzü” diyen Erbilli, “Verilerle ne yapıldığının deklare edildiği bir alan. Burada doğru ve güvenilir bilgi vermeliyiz ki ilgili kişiler konu hakkında bilgi sahibi olsun, kişisel verisini paylaşıp paylaşmayacağına açık rızayla karar versin ve kişisel verisinin ihlal edildiğini düşünüyorsa bakarak gerekirse şikayet mekanizmasını işletsin. Bu aslında, şirketlerin kişisel verisini talep ettiği kişilere hesap vermesi adına getirilmiş bir sicil” şeklinde konuştu.

 

“KATEGORİK BAZDA VERİLER GİRİLMELİ”

VERBİS’e nasıl giriş yapıldığını anlatan Erbilli, “Kategorik bazda veriler girilmeli. Örneğin, kimlik, iletişim, lokasyon, finans verisi gibi kategorik bazda verilerin işlenip, işlenmediği beyan edilmeli. İşliyorum diye beyan edilen verilerin hangi amaçlarla işlendiği belirtilmeli. Bu verilerden yurt dışına aktarım yapılıp yapılmadığı, bunlarla ilgili hangi tür idari veya teknik tedbirler alındığı beyan edilmeli. İşleme şartı olduğu sürece veri saklanabilir. Hemen silinmesi gerekmiyor. Saklama süresinin de ne kadar olduğu beyan edilmeli” açıklamasında bulundu.  

 

SON KAYIT TARİHİ 31 ARALIK

VERBİS’e kayıt tarihleriyle ilgili de bilgiler veren Erbilli, kayıt tarihlerinin çalışan sayısı ve ciro bazına göre ayarlandığına işaret etti. Erbilli, şu bilgileri aktardı:

“Çalışan sayısı ve cirosu belli rakamların üzerinde olanlar ve yurt dışındaki yerleşikler için 15 ay süre verildi. Normalde bu ayın sonuna kadar olan süre uzatıldı ve 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle son bulacak. O tarihe kadar kriterleri karşılayan sorumluların kaydolması gerekiyor. Ciro ve çalışan sayısının altında olmakla birlikte ana faaliyeti özel nitelikli olanlar, örneğin eczaneler, hastaneler, özel muayenehanesi olanların kayıt yükümlülüğü 31 Mart 2020’ye kadar. Kamu kurumlarının da 30 Haziran 2020’ye kadar süresi var.” Çalışan sayısı 50’den veya mali bilançosu 25 milyon TL’den çok, yurt dışında yerleşik olanların 31 Aralık 2019 tarihine kadar kayıt süresi var. Çalışan sayısı 50’den ve mali bilançosu 25 milyon TL’den az, ana faaliyeti özel nitelikli olanların ise 31 Mart 2020 tarihine kadar kayıt yaptırması gerekiyor. Kamu kurumları da 30 Haziran 2020 tarihine kadar kayıt yaptırabilecekler.

 

YAPTIRIMLAR VAR

Kapsama giren vergi sorumluları için kayıt zorunluluğu bulunduğunu hatırlatarak, yaptırımların söz konusu olduğuna işaret eden Erbilli, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz yaptırımla tanınmak istemiyoruz. Yaptırım korkusuyla kişisel verilerin işlenmesi, korunmasıyla ilgili bir farkındalık oluşmasını istemiyoruz. VERBİS’e kayıt ve yükümlülüğünü yerine getirmeyen veri sorumluları hakkında kurul kararını veriyor. 20 bin ila 1 milyon lira arasında idari para cezası düzenleme yetkisi var. Bunlar her yıl artırılıyor. Şuanda 1 milyon 400 binlere kadar çıktı. Bu nedenle süreyi geçirmeden mutlaka VERBİS’e kayıt olmak gerekiyor” dedi. Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili aydınlatma yükümlülüğü ihlalinin yaptırımı 5 bin ila 100 bin TL arasında. Vergi güvenliği yükümlülüğü ihlalinin ise 15 bin ila 1 milyon lira arasında yaptırımı bulunuyor. Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararlarına muhalefetin yaptırımı ise 25 bin ila 1 milyon lira arasında. Veri sorumluları siciline kayıt ve bildirim yükümlülüğüne aykırılığın ise 20 bin ila 1 milyon lira arasında yaptırımı var. 

 

HER TÜRLÜ BİLGİ WEB SAYFASI VE ALO 198’DE

Her türlü bilgiye kurumun web sayfasındaki rehberlerden ulaşılabileceğini kaydeden Erbilli, “Biraz ilgisi olanlar web sayfamızdaki bilgilere kolayca ulaşabilir ve uygulayabilirler” dedi. Son olarak Erbilli, Alo 198 Veri Koruma Bilgi Danışma Merkezi’ndeki uzmanlardan her türlü soruya yanıt alınabileceğinin altını çizdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 4025 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim