- IMKB
% - Altın
6593.04
%0 - Dolar
49.6263
%0 - Euro
55.7089
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 23:38 - MERSİN’DE 3 KATLI BİNANIN ZEMİNİ ÇÖKMESİ: 40 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
- 21:03 - ALANYASPOR, KOCAELİSPOR MAÇI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
- 20:28 - BAKAN IŞIKHAN’DAN 609 MİLYON LİRALIK EĞİTİM YARDIMI AÇIKLAMASI
- 20:13 - ADANA’DA CEZAEVİNDEKİ HÜKÜMLÜLERİN ESERLERİ SERGİLENDİ
- 19:15 - ANTALYA BAROSU'NDA YENİ DÖNEM, ATATÜRK ANITI'NA ÇELENKLE BAŞLADI
- 18:48 - BURDUR’DA OTOMOBİL TAKLA ATTI: 1 YARALI
- 18:48 - İÇİŞLERİ BAKANI ÇİFTÇİ: "COP31 ZİRVESİ’NDE 26 BİN PERSONEL GÖREV YAPACAK"
- 18:43 - GENÇ KIZI POMPALI TÜFEKLE ÖLDÜREN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 18:13 - ANSET İDDİANAMESİNDE NAKİT PARA TRAFİĞİ: "ÇOK AĞIR BEN KALDIRAMAM"
- 17:44 - 85 LİDER, COP31'E KATILACAĞINI BİLDİRDİ
- 17:33 - BURDUR’DA MOTOSİKLETLER ÇARPIŞTI: 2 YARALI
- 17:31 - YUNUSLAR TEKNEYE EŞLİK ETTİ
- 17:13 - BAKAN MURAT KURUM: "COP31’DE 1 MİLYONU AŞKIN ZİYARETÇİ, ÇARPAN ETKİSİYLE 3-4 MİLYAR EKONOMİK HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ"
- 17:03 - ALANYA’DA HAFIZLIK EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLER BELGELERİNE KAVUŞTU
- 16:43 - KAHRAMANMARAŞ SIFIR ATIK ÇALIŞTAYI’NDA İSRAFTAN İKLİM EYLEMİNE ÇÖZÜM ODAKLI BULUŞMA
RAZİYE GÖK AKTAŞ / KONUK YAZAR


YANIK BENİZLİ KADINLAR
Hepimizin belki haftada bir kez uğradığı pazarlarda minik bedenleri ile ailesine destek olmaya çalışan çocukları görünce hep içim sızlar. Her seferinde de okula gidip gitmediğini, derslere ilgisini sormadan geçemem. Keşke bu çocuklarımız pazarlarda çalıştırılmasalar parklarda oyun oynasalar, okulları/dersleri, gelecekleri ile ilgilenseler.
Bir de yanık benizli kadınları görünce içim sızlar.
Sebze Meyve tezgahlarında bekleyen, ürün sandıklarını taşıyan, müşteriyle ilgilenen, pazar tezgahları arasında küçük piknik tüpünde öğlen yemeği için vazgeçilmez yemekleri olarak gördüğüm melemen pişiren, akşam evine döndüğünde akşam yemeği yapan, temizlik yapan ve çocuklarına zaman ayırmaya çalışan yanık benizli kadınlar.
Pazarcı kadınlar yıpranmış ellerini bazen saklamaya çalışsalar da yüzlerinde oluşan güneş yanığı ile ne kadar meşakkatli bir iş yaptıkları saklanamıyor.
Bazen 50 kuruşun dahi pazarlığını yapanı gördüğüm pazarlarda içten içe pazarlık yapana kızmadan edemiyorum.
Pazar tezgahlarında çalışan bir çok çocuk işçi, bir çok kadın maalesef sosyal güvencesiz çalışıyor.
Belediyeye pazar yeri işgal bedeli ödeme gücü olmayan kendi evinin önünde yetiştirdiği maydanozu, marulu hemen pazarın yanı başında küçük bir örtü üstüne koyarak satmaya çalışanlar.
Bunlar da sosyal güvencesiz.
Konuştuğumda kimisi emekli olması dolayısıyla sosyal güvenceli ama aldığı emekli maaşı evinin giderlerini karşılamadığı için bahçesinde yetiştirdiği yeşillikleri satarak ek gelir sağlamaya çalışıyorlar.
Genel olarak pazarcı kadınlar sosyal güvenceden yoksun kalmış.
Pazarcılık faaliyetleri eşleri adına olduğu için sosyal güvence de eşleri adına dolayısıyla sosyal güvenlik desteğinden eşlerinin kayıtlarından faydalanıyorlar.
Bu durumdan çokta şikayetçi olmasalar da keşke biz de emekli olabilsek diyorlar. Aslında sosyal güvencenin öneminin farkındalar ancak, ikinci bir kişinin sosyal güvence giderini karşılayacak gelirleri olmadığı için şikayetçi olmama kabullenme durumunu seçmişler.
Ülkemizde benzer durumda farklı sektörlerde çalışan bir çok kadın var.
Ev kadınlarına hükümet emekli olma yolunu açan bir yasa çıkarmıştı.
Pazarcı kadınlar gibi farklı sektörlerde çalışan bir çok kadın ev kadını olmadığından bahisle emekli olmayı emekli maaşı almayı arzu etmektedir.
Esnaf/pazarcı/şirket ortağı eşin bağ-kur primi ödemesi yasal zorunlulukken pazarcı vergi mükellefi eşin yanında çalışan kadının herhangi bir sosyal güvenlik prim ödemesi yok. Dolayısıyla bu şekilde sosyal güvencesiz çalışan bir kadın ekonomik açıdan, sosyal güvenlik açısından kendini hep eşe bağlı hissedecektir. Bir gün olası eşlerin ayrılığı durumunda kadın yıllarca çalışmış olsa da devlet eliyle bir gelir ve sosyal güvence desteği maalesef alamayacaktır.
Bu hususta yasa koyuculara bir öneri olarak; Vergi mükellefi eşin ödediği bağkur priminin mesela %30 kısmı eş/kadın adına kesintiye tabi tutulmalı ve bu şekilde kadının da sosyal güvenlik desteği kaydı olmalıdır. Bu hususa bakış sosyal devlet anlayışının da gereğidir.
Bu önerimin burda yazılan bir köşe yazısı olarak kalmayacağını umuyorum.
SOKAKLAR KONUŞUYORGÖZDE SARI
MAVİ SESRAZİYE GÖK AKTAŞ
BAŞARIYA KOŞANLARALYA ŞAHİN
BIRAKALIM ARTIK ŞU KOLTUKLARIAHMET DİKİCİ
23 EKİM… VAN’IN YARASI, HEPİMİZİN YÜREĞİNDE!OYA BOYSAN
ANTALYA'NIN GURURU, TÜRKİYE'NİN SANAYİ GÜCÜ: YÖRÜKOĞLUSÜLEYMAN EKİN
İSTANBUL’DA BALIK KÜLTÜRÜTALİP BAYRAM
HAZMEDEMİYORSAN, SODA İÇECEKSİN!..VEDAT GÜRHAN
ŞAİRİN ÖLÜMÜ VE SONRASI-7GAZANFER ERYÜKSEL
LAİK EĞİTİM, ÇOCUĞUN ÖZERKLİĞİ VE DİNÎ SİMGELERMUHARREM YELLİCE
AKDENİZ’DE JEOPOLİTİK ŞOK: MAVİ VATAN’DA TARİHİ TESCİL!İZZET ÜNLÜ
BİR GÜN ANLAYACAKSINIZ: KENDİNİZE AYIRDIĞINIZ ZAMAN DA HAYATTIRMELTEM YUVARLAK
DOĞANIN DİLİNİ NEDEN ANLAMAK İSTEMİYORUZ?AHMET İLBARS
KALEMŞÖRLERİN MANİPÜLASYONUNA DİKKAT!!!ALİ İHSAN DİLMEN
TAZİYE OYUNLARI İSLAM TOPLUMLARINDA ESKİ BİR GELENEKBİHTER GÖRDÜ
İNDİRİM ALGISINA DEĞİL, GERÇEK FİYATA BAKIN!AV İBRAHİM GÜLLÜ
TUNUS’TAN DÜN DÖNDÜMMERAL KILINÇ
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-10NİZAMETTİN ŞEN
EKOLOJİK ANAYASA: HENÜZ DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARIN DA BU ÜLKEDE HAKKI VARCEM ARÜV
BİRAZ DA İYİ ŞEYLER İZLEMEK İSTİYORUZŞAFAK ÇELİK
BAZI İNSANLAR İŞ YAPAR, BAZILARI YOL AÇARERDOĞAN KAHYA
'DÜŞMAN YOLLARI KESTİ'BEKİR BÜLENT ÖZSOY
GALİBİYET ALDATMASIN!KAHRAMAN KÖKTÜRK
ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİKPROF DR RAMAZAN DEMİR
'1915' DAMGALI ASKERİ SEDYEYİ TARİHE EMANET ETTİ
DÖŞEMEALTI HALILARININ HİKAYESİ CUMHURİYET MEYDANI'NDA
ÖZDEMİR'DEN ALTINTAŞ AÇIKLAMASI
XIX. VERONA AVRASYA EKONOMİK FORUMU İSTANBUL’DA DÜZENLENİYOR
SELİN YARATTIĞI OLUMSUZLUKLAR GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR
EYLÜL'DE ANTALYA HAVALİMANI'NDA 5 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERİLDİ
BERKAY BAHAR'DAN 'ATSO PAZAR' YAKLAŞIMI
KALEİÇİ OLD TOWN FESTİVALİ SONA ERDİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





