Bugün 30 Nisan 2024 Salı
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.149
    %-0.42
  • Dolar
    32.3702
    %-0.61
  • Euro
    34.6846
    %-0.82
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaşayan tarih Mevlevihane
10 Aralık 2018 Pazartesi 16:40

Yaşayan tarih Mevlevihane

Restore edildikten sonra aslına uygun olarak hizmet vermeye başlayan Antalya Mevlevihanesi, adeta yaşayan bir tarih. Ayrı bir havası bulunan Mevlevihane’ye hayran kalmamak mümkün değil.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliği desteğiyle aslına uygun şekilde 2 yılda restore edilerek Haziran ayında hizmete açılan Selçuklu Devleti sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırılan Antalya Mevlevihanesi bugünlerde 7’den 70’e misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. 16. yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı döneminde de mevlevihane olarak fonksiyon gören yapı içerisindeki müze, herkesi kendine hayran bırakıyor. Kapıdan girer girmez misafirperverliği hissettiğiniz ve Pazar-Pazartesi günleri 8.30 ila 17.30 saatleri arasında diğer günler ise programa göre geç saatlere kadar açık olan Antalya Mevlevihane Müzesi’nin en kalabalık ziyaretçileri öğrenciler oluyor.

sam_4215.jpg

“BURAYI GÖRMEYEN KALMAMALI”

Tarih ve hoşgörünün hakim olduğu Mevlevihane’nin yaşayan bir müze, kültür ve sanat merkezi halinde olduğunu belirten Antalya Kültür Memur Sen Başkanı Esat Esmeray, “Toplumun ve şehrin kültürünü bireyler belirler. Bir toplum içinde yaşam tarzı, eğitimi ve ürettikleri önemli unsurlardan biridir. Bireylerin özgüvenlerinin, ekonomik ve sosyal yaşantı kalitelerinin artmasına dolaylı olarak destek sağlamak için kendi kültürümüz ile kendimizi yoğurabilmeliyiz. İşte burası böyle bir yer. İlim ve marifet sahibi insanlarla bu güzel mekanda gönülden sevgi, saygı, hoşgörü yaşanmakta. Sohbetler, dersler, musiki fasılları, hat, tezhip, Osmanlı Türkçesi kursları gibi çeşitli etkinliklerin gerçekleşmesi adına da çalışmalarımız bulunuyor. Bence burayı görmeyen kimse kalmamalı. Buranın Antalyamızın tarih ve bilincinin gelişmesinde önemli bir yeri var” dedi.

99e95c7a-b7d0-40d5-8d85-27569d00230d.jpg

MÜZE KARDEŞLİĞİ

Öğrencilerin Mevlevihane’yi ziyaretlerinin son derece memnun edici düzeyde olduğunu söyleyen Esmeray, “Birçok okulumuzdan buraya öğrencilerin gelmesi, geleceğimiz olan çocuklarımızın bu tarihi ve kültürel mirası görerek bilgilenmesi bizleri çok mutlu ediyor. Bizde onlara küçük de olsa bir hediyemiz olsun istedik. Dokuma Park içerisindeki Anadolu Oyuncak Müzesi biletlerinden temin ettik ve her öğrencimize bir bilet hediye ediyoruz. Öğrencilerimiz Mevlevihane Müzesi’nden çıktıktan sonra Anadolu Oyuncak Müzesi’ne gidiyor. Oluşturduğumuz müze kardeşliğiyle çocuklarımızı daha çok mutlu ediyoruz. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite bütün öğrencilerimizi davet ediyoruz. Burayı sadece öğrenciler değil herkes görmeli. Yaşayan bir kültür ve sanat merkezimiz olan buraya herkesi davet ediyoruz. Gelip hoşça vakit geçirebilirler. Müze kardeşliğini hayata geçirmemizde bizlere yardımcı olan Anadolu Oyuncak Müzesi Müdürü Emrah Ünlüsoy ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

sam_4218.jpg

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

“Bu güzel mekanlara sahip çıkmak, tanıtmak asli görevimiz olmalı. Kümbetler, türbeler, mezar taşları ülkenin kimliği, senedi. Bu değerlere hep birlikte sahip çıkmalıyız” diyen Esmeray, Mevlevihane’nin aslına uygun olarak yaşatılmasında emeği geçenlere de teşekkür etti. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun Mevlevihane’nin aslına uygun bir şekilde yaşatılmasında çok büyük emeği olduğunu dile getiren Esmeray, “Başta Sayın Valimiz Münir Karaloğlu olmak üzere, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar’a, Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar’a, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Ögke’ye Antalya Kültür Memur Sen ailesi olarak teşekkür ediyoruz. Burada özveriyle görev yapmakta olan arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ederim” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_4224.jpg

Bu haber toplam 7441 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim