Bugün 18 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2477.439
    %0.24
  • Dolar
    32.4179
    %0.18
  • Euro
    34.6806
    %0.39
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yılın Kadını Işık Yargın oldu
02 Şubat 2023 Perşembe 17:10

Yılın Kadını Işık Yargın oldu

Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü sekizinci kez sahibini buldu. 2022 Yılın Kadını Ödülü’ne layık görülen Işık Yargın’a ödülü düzenlenen törenle takdim edildi.

Antalya Tanıtım Vakfı’nın (ATAV) çatısı altında yer alan Antalya Kadın Müzesi’nin (AKM) geleneksel olarak düzenlediği Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü sekizinci kez sahibini buldu. AKM  Danışma Kurulu üyelerinden oluşan bir jüri tarafından Antalya’ya en çok katkı sağlayan kadına verilen ödül, Batı Akdeniz Bölgesi’nde kadınların ve gençlerin iş hayatı ve girişimcilikte ön plana çıkmasını sağlayan, Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu Üyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın’a takdim edildi.

sam-0436.jpg

BELGESEL FRAGMANI GÖSTERİLDİ

ATAV çatısı altında kurulduğu günden bugüne Türk kadını için akıllıca bir hikaye yazan Antalya Kadın Müzesi tarafından her yıl gerçekleştirilen “Prof. Dr. Jale İnan Antalya 2022 Yılın Kadını Ödül Töreni”, Akra Hotels’in ev sahipliğinde düzenlendi. Perge ve Side antik kentlerinin arkeolojik kazılarını yapan, özellikle bu bölgede ortaya çıkardığı heykel kalıntıları ile Antalya Arkeoloji Müzesi’nin oluşmasına katkı sağlayan Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tören’de, İnan’ın oğlu Hüseyin İnan’ın katılımıyla yakında izleyici ile buluşacak olan yönetmenliğini Zafer Çelik’in yaptığı “Minik Dev Kadın” Belgeseli’nin fragman gösterimi yapıldı.

 

“2022 JALE İNAN YILI OLDU”

Törende konuşan Jale İnan’ın oğlu Hüseyin İnan, yılın kadını ödülünün annesi adına verilmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Annesi Jale İnan hakkında bilgi veren Hüseyin İnan, “2022 yılı Jale İnan yılı gibi oldu. 1 Şubat’ta Antalya Kadın Müzesi annem adına yılın kadını ödül törenini gerçekleştirdi. 8 Mart’ta Müze Kart annemin resminin yer aldığı sınırlı sayıda müze kartı bastırdı. Ardından Orhan Bahtiyarlı’nın “Jale İnan, Bir Bilim Kadını” adlı romanı çıktı. Sonrasında oğlumun senaryosunu yazdığı Zafer Çelik’in yönettiği belgeselin çekimi yapıldı. Eylül ayında ise annem hiç haberimiz olmadan Google’da “Doodle” olarak kullanıldı. 13 Kasım 2022’de ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde bir protokol imzaladı. İmzalanan protokol gereği, Türkiye’den usulsüz bir şekilde kaçırılmış heykellerin iadesi söz konusuydu. Heykelleri araştırdığımızda bunları vakti zamanında annemin ispat ettiği ortaya çıkıyor. Annem Herakles heykelindeki gibi iz sürmüş ve bunları tespit etmiş. Vefatından 21 yıl sonra dahi Türkiye’ye hizmet ediyor” şeklinde konuştu.

sam-0439.jpg

“ROL MODEL KADINLARI ANMAK İSTİYORUZ”

Antalya Kadın Müzesi’nin projelerinden ve faaliyetlerinden bahseden ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege ise, şunları söyledi:

“Antalya Kadın Müzesi, 2015 yılında ATAV çatısı altında sanal olarak hayata geçti. ‘Kadın müzesi ile ilgili bu kentte neden var, neden kuruluyor?’ gibi bir takım soru işaretlerini de geride bırakarak, törenimizi yaptığımız otelde Antalya Kadın Müzesi’nin kuruluşunu gerçekleştirdik. www.antalyakadinmuzesi.org - www.antalyawomanmuseum.com’dan Dünya Kadın Müzeleri Birliği’ne (IAWM) üye olan Antalya Kadın Müzesi üzerinden, yaşayan kadınları yaşarken onurlandırıp onları geleceğe bırakmak ve rol model kadınları anmak istiyoruz. Bunun yanında da Anadolu’nun Yörük kültürüne sahip çıkıyoruz. Fiziki olarak insanlara dokunabileceğimiz sergiler, defileler gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Antalya Tanıtım Vakfı olarak kadının da bu kentteki varlığını, başarılı ve güvende olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.”

sam-0442.jpg

İSMİ ANTALYA’DA YAŞATILACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer ile tören sırasında gerçekleştirdiği konuşmaya değinerek, Jale İnan isminin Antalya’da yaşatılacağını müjdeleyen Ege, “Prof. Dr. Jale İnan’ın ismini, Antalya’nın bilinen bir bölgesinde, özellikle turistlerin rotasının üzerinde bir sokakta ya da iyi bir yapıda görmek istiyoruz. Sözünü de burada aldık” dedi.

 

“ÖDÜLÜN SAHİBİNİ SEÇERKEN ÇOK TİTİZ DAVRANILDI”

Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu olarak, Jale İnan Yılın Kadını Ödülü’nün sahibini seçerken çok titiz davranıldığını, kente sosyal katkıda bulunmuş olması, yaşıyor olması ve rol model olabilme özelliğinin olması kriterlerine öncelik verildiğini belirten Ege, “2022 Antalya yılın kadını turizmci, sivil toplum gönüllüsü, aktivist, rol model, feminist ve girişimci özellikleriyle tanıdığımız Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu Üyesi ve ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın” diyerek ödülün sahibini açıkladı.

 

“JALE İNAN ADINI YAŞATMAKTAN ONUR DUYARIZ”

 “Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu, vefatından sonra bile ülkesine hizmet etme şerefine nail olan, ülkemize ve Antalyamıza emek veren hocamız Prof. Dr. Jale İnan’ın adını, kentimizin nadide bir yerine vermekten onur duyarız” diyen  Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer ise, konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve ilgili mercilerle görüşüp takip edeceğini söyledi. “Oluşturduğumuz yeni alanlardan birine Prof. Dr. Jale İnan’ın ismini görünür bir şekilde vereceğiz” diyen Tuncer, bir sonraki törende bunu ilan etmeyi diledi.

sam-0451.jpg

ÖDÜLÜ TUNCER VERDİ

Yılın Kadını ödülüne layık görülen Işık Yargın ile tanışmasının çok eskiye dayandığını söyleyen Tuncer, “Işık hanımla, yaklaşık 20-25 yıl önce Antalya Kalite Derneği’nde beraber çalışma fırsatı bulduk ve kendisine yılın kadını ödülünü vermekten onur duyuyorum. Çalışmalarını yakından takip ediyorum ve rol model olduğu için kendisine teşekkür ediyorum” diyerek Işık Yargın’a Yılın Kadını ödülünü takdim etti.

sam-0455.jpg

YARGIN: “ONURLANMANIN ÖTESİNDE”

Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülünü almaktan onur duyduğunu ifade eden AKM Danışma Kurulu Üyesi ve ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın ise, kendisini ödüle layık görenlere teşekkür etti. Yargın duygularını şöyle dile getirdi:

“Öznesi kadın olan her söylem, her eylem ideolojik olarak ele alınır ve eleştirilir. Ama eleştirinin öyle bir gücü vardır ki eleştirilen ile mükemmel bir uyum, inanç sağlar. Kadına dair her bir eleştiri kadını görünür kılar. Toplumun yarısını oluşturan kadınların ekonomiye, kültüre, bilime ve topluma sağlamış oldukları katkının  gösterilmesine izin verilmemesi mümkün müdür? Bu söz konusu olamaz. Antalya Kadın Müzesi’nin ‘İçine müzelik kadınları mı koyacaksınız?’ eleştirel ve incitici sözlerle başlayan yolculuğu bugün kadın müzelerinin, kadının gücünü, yaratıcılığını, ürettiklerini, girişimciliğini, iş yaşamından anneliğine kadar süreçleri ele alarak, kadınların gerçekliğinin görünürlülüğünü sağlayan ana amacına hizmet ediyor olmasını hayranlıkla takip ediyorum. Bu açıdan Antalya Kadın Müzesi Jale İnan Yılın Kadını Ödülü’nün şahsıma değer görülmesi onurlanmanın ötesinde.”

sam-0459.jpg

“PAHA BİÇİLMEZ BİR DEĞER OLARAK ÇOCUKLARIMA BIRAKACAĞIM MİRASIM OLACAK”

Ödülü çocuklarına miras olarak bırakacağını söyleyen Yargın, “Bugüne kadar bu ödüle değer görülen kadınların her biri toplumun rol model alabildiği kahraman kadınlardı. Her biri hikayeleriyle genç kadınlara eminim rol model de oldular. Bugün ben de kendimi o kahraman kadınlardan biri gibi hissediyorum ve sorumluluğum artıyor. Çünkü sorumluluğumuzun ne denli önemli olduğunu biliyorum. Hikayelerimizin yardımıyla genç kadınların ‘Dünya böyle gelmiş onu değiştiremem’ düşüncesinden sıyrılarak isterlerse başarabileceklerine inandıklarını biliyorum. Diğer yandan kadının toplum içinde farkının fark edilmesine, gelecek kurgusunda kadının vazgeçilmez varlığına, kadının nesne değil özne olduğunu görünür kılma çabasına katkı sağlayan kadınlardan biri olarak ödüllendirilmiş olmak, paha biçilmez bir değer olarak çocuklarıma bırakacağım mirasım olacak” ifadelerini kullandı.

isik-yargin.jpg

SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ödül töreninin ardından ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Yılın Kadını seçilen Işık Yargın ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından tören, Antalya Kadın Müzesi’ne katkılarından dolayı Akra Hotels’in Genel Müdürü Gökhan Polat’a Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün güncel cam atıkları kullanarak cam füzyon tekniğiyle hazırladığı Antalya kent silüetinin yer aldığı panonun takdimiyle sona erdi. Akdeniz Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya Kansu, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürleri Deniz Varol ve Gudrun Teloeken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, 7 Mehmet üçüncü nesil temsilcisi şef Mehmet Akdağ, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, ATAV Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Hatipoğlu, Emir Gündal, Serap Özkan, AKM Danışma Kurulu Üyeleri Ayşen Hamamcıoğlu, Prof. Dr. Burcu Demirel ve Dr. Öğretim Üyesi İlkay Kutlar da törene katılan isimler arasında yer aldı.

sam-0472.jpg

ŞİMDİYE KADAR YILIN KADINI ÖDÜLÜNÜ ALANLAR

Prof. Dr. Jale İnan 2015 Antalya Yılın Kadını Ödülü Hülya Bilgin’e, 2016 Antalya Yılın Kadını Ödülü Sibel Önder’e, 2017 Antalya Yılın Kadını Ödülü Şahika Ercümen’e, 2018 Antalya Yılın Kadını Ödülü Suna Kıraç’a, 2019 Antalya Yılın Kadını Ödülü Aylin Ayaz Yılmaz’a, 2020 Antalya Yılın Kadını Ödülü Havva İşkan Işık’a ve 2021 Antalya Yılın Kadını Ödülü Umut Araz’a verildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim