Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2412.296
    %-0.62
  • Dolar
    32.3677
    %-0.44
  • Euro
    34.7308
    %-0.31
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Süs bitkileri ihracatçıları destek bekliyor
04 Mayıs 2018 Cuma 16:46

Süs bitkileri ihracatçıları destek bekliyor

Verilecek devlet destekleriyle çeşitlendirme yaparak kesme çiçek ihracatını artırabileceklerini vurgulayan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, bu sayede süs bitkileri ithalatının da önüne geçilebileceğine d

Verilecek devlet destekleriyle çeşitlendirme yaparak kesme çiçek ihracatını artırabileceklerini vurgulayan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, bu sayede süs bitkileri ithalatının da önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

 

24 Nisan’da Ankara’da gerçekleştirilen Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda 4 yıllık dönem için Başkanlığa seçilen İsmail Yılmaz, dün toplantı düzenleyerek genel bir değerlendirme ve Anneler Günü ile ilgili bilgilendirme yaptı. Yönetim Kurulu Üyeleri Şerife Altındal, Harun Yeter, Şaban Okur, Abdülhamit Başkurt ve Ahmet Dumancı’nın katıldığı toplantıda konuşan Yılmaz, sektörün sorunlarına dikkat çekerek destek istedi. Anneler Günü ihracatıyla ilgili bilgiler de aktaran Yılmaz, 35 ülkeye 42 milyon dal çiçek ihraç edildiğini söyledi.

sameeeee_1883.jpg

“İLKLERİN SEÇİMİ OLDU”

Yönetime sektörün her kesiminden bir temsilci almaya çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, soğanlı bitki, çelenk üreticisi, dış ve iç mekan ile kesme çiçekten yönetimde temsilcilerin bulunduğunu bildirdi. Birlik tarihinde ilk kez bir kadının kendi listelerinden yönetime girdiğini söyleyen Yılmaz, ilklerin yaşandığı en yoğun katılımlı seçimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“HEDEFİMİZ İHRACATI 125 MİLYON DOLARA ÇIKARMAK”

Sektörün çok büyük olduğunu vurgulayarak Antalya’da genellikle kesme çiçek üzerine iş yapıldığını belirten Yılmaz, 2017 yılı itibariyle 85 milyon dolar olan ihracatı artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yönetimi devraldıkları ilk yılda bu ihracatı 125 milyon dolara çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Yılmaz, bu amaca ulaşmak için projeleri ve yapacakları işler olduğunu söyledi.

“ORGANİZE TARIM BÖLGELERİNE İHTİYACIMIZ VAR”

İhracatı artırabilmek için sektörün organize tarım bölgelerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bunun için ilgililerle görüşüp sonuç almak istiyoruz. Antalya, Hazine arazileri bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden birisi. Fakat bu araziler ya boş duruyor ya da alakasız kişiler tarafından işgal edilmiş durumda. Bu arazilerin sektör tarafından kullanılması, sektöre çok büyük ivme kazandıracaktır” dedi.  

“ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”   

Antalya’daki üretimin yüzde 90 karanfil üzerine olduğuna dikkat çekerek ürün çeşitliliğine gitmelerinin zorunluluk olduğunu dile getiren Yılmaz, “Karanfilin yanında diğer ürünleri de sektöre kazandırmalıyız. Bu konuda çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

“ENERJİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK, REKABET EDEBİLMEMİZ İÇİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Ürün çeşitliliğini sağlayabilmek için enerjiye ihtiyaç duyduklarını açıklayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Işığa ve ısıtmaya ihtiyacımız var. Ancak, enerji maliyetleri ülkemizde çok yüksek. Rekabet edebilmemiz için bunların makul seviyelere çekilmesi lazım. Örneğin, krizanten dünyada tüketilen çiçeklerden biri. Belli dönemlerde ışık kullanmak, ısıtmak veya serinletmek gerektiği için biz bunu enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı ülkemizde üretemiyoruz. Enerji desteği sağlanırsa çeşit sayısını artırırız, bu da ihracatımıza doğrudan katkı sağlar.”

KDV İNDİRİMİ İSTEDİ

Çiçekteki KDV’nin yüzde 18 olduğuna dikkat çekerek, iç pazarda bu oranın düşürülmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bunun düşürülmesini talep ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde 20 ila 50 EURO arasında kişi başı çiçek tüketimi varken bizim ülkemizde bu oran çok düşük ve 2 EURO civarında” dedi. 

“KIŞ ŞARTLARINA DAYANIKLI SERALAR İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”

Antalya’da Haziran ayında dikilen ürünlerin Kasım’da piyasaya sürülerek Mayıs’ta bittiğine işaret eden Yılmaz, “Sıcak dönemde maalesef Antalya’da üretim yapamıyorduk. Bizler bu üretimi Isparta’da 12 aya yaymayı başardık fakat, Kış şartlarında üretim yaptığımız için Kara dayanıklı seralara ihtiyacımız var. Bu tür seralara destek verilmesini ve sektörümüze kazandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İTHALATIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ

Süs bitkileri ihracatına karşılık ciddi oranda da ithalat olduğunu kaydeden Yılmaz, süs bitkileri ithalatının önüne geçmenin yolunun ülkede üretmek olduğunu vurguladı. İthal edilen ürünlerin ekonomik olarak ülkede üretilmesinin gerekli olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu konuda destek lazım. Bu işe girenler için ciddi sera yatırımları gerekiyor. Seralar yapılırken devlet destek olmalı. Uzun vadeli kredilendirme yapılmalı. O bitkilerin burada yetişeceği şartları sunarsak zaten doğal olarak ithalatın önüne geçmiş oluruz. İthalatın ihracatımızdan daha fazla olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“AVRUPA’NIN ÇİÇEK ÇEŞİDİNİ ÜLKEMİZDE BÜYÜTEBİLİRİZ”

Avrupa’da işgücü ve ekonomik şartlar zor olduğundan dolayı bulunan çeşidin üretimi ve üretimden sonra dünyaya satışı için başka ülkelerin seçildiğine işaret eden Yılmaz, “En azından bunun büyütme aşamasını ülkemizde yapabiliriz” diyerek bu konuda Hollanda ile görüşme yapmak istediklerini bildirdi.

35 ÜLKEYE 42 MİLYON ANNELER GÜNÜ ÇİÇEĞİ

Bu yıl Anneler Günü’nün 13 Mayıs’ta kutlanacağını hatırlatan Yılmaz; Özbekistan, İngiltere, Almanya ve Hollanda ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 35 ülkeye 42 milyon dal çiçek gönderildiğini bildirdi.

6 MİLYON 700 BİN DOLARLIK ANNELER GÜNÜ İHRACATI

Anneler Günü için ihraç edilen çiçeğin ekonomik değerinin 6 milyon 700 bin Dolar olduğunu belirten Yılmaz, en az bu kadar da iç pazarda tüketim olacağını söyledi.

İLK 4 AYDA YÜZDE 35’LİK İHRACAT ARTIŞI

Geçtiğimiz yılın ilk 4 ayındaki 40 milyon Dolarlık ihracatın bu yılın ilk 4 ayında 54 milyon Dolar seviyesine ulaştığını müjdeleyen Yılmaz, yüzde 35’e yakın ihracat artışının sevindirici olduğunu dile getirdi.

“MALİYET YÜKSELDİĞİ İÇİN RUSYA’YA İHRACAT YAPAMIYORUZ”

Uçak krizinden sonra Rusya’ya çiçek ihracatının tamamen bittiğini söyleyen Yılmaz, “İhracat yolunun açıldığı söyleniyor ama tam olarak açılmadı. Önceden gümrükte 7 Cent olan gümrük olayları şimdi 15 Cent’e çıktı. Maliyet çok yükseldiği için açık olan pazara mal gönderemiyoruz” diye konuştu.

“7000’DEN FAZLA ÇALIŞAN VAR”

Sektörde 7000’den fazla çalışan bulunduğunu bildiren Yılmaz, “Kesme çiçekte Türkiye genelinde 6 bin dönüme yakın üretim alanı var. Bir kişi 1 dönüme bakabiliyor. Diğerleri paketlemede falan çalışıyor. Dış ve iç mekan bitkilerini de katarsak sektörde çalışan sayısı çok daha yüksek” dedi.

“İHRACAT YAPAN 230 FİRMA VAR”

Türkiye’nin değişik illerinde küçüklü büyüklü sektörde ihracat yapan 230 firma olduğunu belirten Yılmaz, ihracat yapmayanlarla birlikte 500’den fazla çiçekçilik yapan firma olduğunu söyledi.

“ÇİÇEK FESTİVALİ’Nİ CANLANDIRMAMIZ GEREKİYOR”

Çiçek Festivali’nin ne olacağı sorulan Yılmaz, “13 yıl emek harcanan, Antalya’ya yakışan ciddi bir festivaldi. Çiçekçiler olarak çok emek harcadık. Kesme çiçek firmaları festival için maddi bedeller ödedi ama hak ettiği değeri hiçbir zaman almadı. Hep Antalya bazında kaldı. Bir tık öteye gitmedi. Geçtiğimiz yıl neden yapılmadığını bilemiyorum. Yeni seçildiğim için bu yılki planlarımda yok. Canlandırmamız gerekiyor. İnşallah canlandıracağız” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1446 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim