Bugün 02 Aralık 2023 Cumartesi
- IMKB
% - Altın
1923.087
%-0.00 - Dolar
28.8712
%0.08 - Euro
31.4364
%0.05
- 11:23 - İ̇stinat Duvarı Yıkıldı, Göçük Altında Kalan 6 Yaşındaki Mihriban Hayatını Kaybetti
- 23:23 - Burdur’da Kontrolden Çıkan Otomobil Takla Attı: 1’i Ağır 2 Yaralı
- 20:08 - Chp Genel Başkanı Özel: "Türkiye’yi Ab’nin Tam Üyesi Haline Getireceğiz"
- 19:23 - Isparta’da Kablo Hırsızlığı Yapan 5 Şüpheli Yakalandı
- 18:18 - Özgür Özel’den İ̇yi̇ Parti Açıklaması: "Sonucun Olumlu Yönde Olmasını Temenni Ediyorum"
- 17:14 - Cumhuriyeti’nin 100. yılı anısına kongre
- 16:41 - “Çalışanların vergi oranı yüzde 15’e sabitlenmeli”
- 16:36 - “Antalya’nın faydasına olacak politikaları üreteceğiz”
- 16:28 - Konyaaltı’na Sert aday adayı
- 15:23 - Antalya’da Ülkeyi Terk Etmeye Çalışan 22 Düzensiz Göçmen Yakalandı
- 15:23 - Hakkında 42 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan Kadın Tavan Arasında Yakalandı
- 15:08 - Alevler Korku Dolu Anlar Yaşattı, Ev Sahibi Kadın Gözyaşlarına Boğuldu
- 14:43 - Invamed Başkanı Raşit Dinç: “Türk Damar Robotları 70 Ülkede Kullanılıyor”
- 14:23 - Hafriyat Altına Sıkışan Kedi Kalp Masajı Uygulanarak Hayata Döndürüldü
- 14:23 - Yangında Balkonda Mahsur Kalan Torun Ve Babaanne Kurtarıldı
Geriİleri
Chp Genel Başkanı Özel: "Türkiye’yi Ab’nin Tam Üyesi Haline Getireceğiz"
Özgür Özel’den İ̇yi̇ Parti Açıklaması: "Sonucun Olumlu Yönde Olmasını Temenni Ediyorum"
Hafriyat Altına Sıkışan Kedi Kalp Masajı Uygulanarak Hayata Döndürüldü
Çocukları Gibi Baktığı Bahçesindeki Meyvelerini Yetim Ve Öksüz Çocuklara Gönderiyor
Antalya’da Aralık Ayında Deniz Keyfi
Antalyalılar Kitap Fuarına Akın Etti
23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Başlıyor
Isparta’da "Sizinle İftar, Gazzeli Kardeşlerimizle İftihar Ediyoruz" Programı
Konyaaltı Belediyesi Kütüphanesi Buluşma Noktası Oldu
Tanıtım Günleri Başlıyor
13. Antalya Kitap Fuarı’nda Yerel Yazarlar Kitaplarını Tanıtıyor
Yerli Propolis Üreticisi Kadın Girişimciyi Gururlandıran Ödül
23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Başlıyor
Köpekten Kaçarken Kamyonun Altında Can Veren Kızına Verdiği Sözü Tuttu, Açtığı Davayı Kazandı
Yangında Evi Hasar Gören Ailenin Evi Onarıldı
Ispartalı Öğrenciler Hünerlerini Yöresel Yemek Fuarı’nda Sergiledi
Yolda Bulduğu Parayı Sahibine Teslim Eden Belediye Çalışanı Ödüllendirildi
’Tatlı Kazalar Atlası’ Sergisi Açıldı
Ergün Efe





Amerika Zencileri ile Anadolu Alevileri
10 Aralık 2022 Cumartesi 01:23
ABD, bilindiği gibi dünyanın en büyük emperyalist gücüdür.
Dünya’yı tek başına sömüren rakipsiz tek ülkedir.
Ama Amerika’nın gerçek sahipleri olan zencileri” Dağdan gelenler bağdakilerini dövüyor ve kovuyor” hesabı, Amerikalı faşistler tarafından zencilere yapılan hakaret ve katliamlara devlet ve iktidarlar göz yumuyor…!
ABD’de ikinci belki de üçüncü hatta insan dahi satılmadıkları öz vatanlarında ki siyahi- zenciler kendilerini spor ve müzik dalında ispat etmelerinden başka çare kalmadığını sonunda anlamış oldular.
Peki “başardılar mı “diye sormaya gerek var mı?
Bence çok ama çok başarılı oldular hem spor da hem de müzik dalında…
Peki Türkiye’nin ‘Türkmen Bektaşi-Alevi ve Arap,” diye soracak olursanız tıpkı Amerika zencilerinin kaderlerini yaşamaya mahkum edilmiş durumdalar. Gerçek Türk olan Türkmen Bektaşi-Alevi ve Kürtler, maalesef sonradan Türk olanların tahkumü altına yaşamak zorunda kalmış durumdalar.
Aleviler inançları gereği; kavgadan, kandan, anlamsız, lüzumsuz, gereksiz savaş ve savaşlardan, ayrımcılıktan “Bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamak” ve yaşatmak, kültür, müzik, edebiyat, felsefe, şiir, ilim ve bilimle mutlu ve gelecek günlere umutlu bakarak kedilerini var etme çabası içinde inanç ve merhametini kayıp etmeden mücadele etmektedirler.
Alevileri bu kadim ve kutlu yoldan ne zulüm ne de ölüm ayırır.
Öyle olmamış olsaydı;
“Enel Hak” diyen Nesimi derisini yüzmelerine müsaade eder miydi?
Veya “Açılın kapılar Şah’a gidelim” diyen Pir sultan Abdal asılmasına rızalık gösterir miydi?
Tarihler boyunca onca eza ve ceza ya, bunca baskı ve zulüme karşı Aleviler bu acılara boyun eğer miydi?
Aleviler, derdini, tasasını ve sevdasını “telli kuran” denilen bağlamanın teline “Ali Aba” aşkıyla vurdun mu sazın telinden çıkan nameler te… Amerika’da duyulur.
Ama ne yazık ki, aynı havayı solan muhafazakâr iktidarlar duyar ama duymamazlıktan gelir!
Türkiye yasaları üç aşağı beş yukarı Amerika yasaları gibi tüm vatandaşlar eşittir diye yazar.
Yazmasına yazar ama bu iş öyle yasalarda yazıldığı gibi uygulanmıyor…?
Ne ABD’nin zencileri nede Türkiye’nin Alevi vatandaşları tamı tamına ana yasal haklarını almadıklarını dünya âlem biliyor…
Mesela Türkiye’den bir örnek verelim;
Diyanet İşleri Başkanlığında bir tek Alevi çalışanı yoktur.
Türkiye’nin 81 ilinde bir tek Alevi vali yoktur!
Bir tek Emniyet Genel müdürü yoktur!
Kendi vatanında, kendi toprağında, kendi bayrağının gölgesinde “el alem olmak” böyle bir şey demek ki…!
Bu durum üzücü ve düşündürücü olsa da Aleviler “İncinsen de incitme” diyen Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin sözü nün özünü düşünerek susmayı şimdilik tercih ediyorlar.
“Şimdilik” demekteki kastim şimdi olmazsa da ileri zaman içinde mutlaka Alevilerin Yurttaşlık hakkını vermeyecek olurlarsa hem Türkiye hem de Avrupa’da ki Aleviler ilim, bilim ve eğitime son derece önem vermekle beraber aynı paralelle örgütlenerek yurttaşlık haklarını yasal yollardan alacağına inananlardan biriyim.
Bu ve bunun gibi saymakla bitmeyecek kadar gerekçe vardır.
ABD Zencileri, ırkçılardan, Türkiye Alevileri ise hem ırkçılardan hem de dinci yobazlardan çekmektedirler.
ABD’nin zencileri “Amerikan ulusunun” yaratılmasın da, Türkiye Alevileri de Türk Ulusunun yaratılmasında etkili olmuş Anadolu’yu Türk yurdu haline gelmesini sağlamıştır.
Alevilerin öz vatanlarında dışlanmaları, ötekileştirilmeleri üzücü olsa da vatanlarına ihanet etmiyor olmaları büyük bir aşkla bağlı olmalarını gösterir.
Devlet’in, millettin, mahallenin ve komşularının yüz yıllık baskıları sonucu, çaresiz kalan ABD’nin zencileri Gitarlarına, Türkiye, Alevileri ise dert, keder ve tasalarını “Telli Kuran” denen bağlamalarıyla yüreklerinden süzülen sözü öze dönüşüyle haksızlık ve adaletsizliğe karşı isyanlarını sazın ve gitarın teline vurarak haykırmaları yüz yıllarca devem edeceğini sanmıyorum.
Bu ve bunlar gibi onlarca neden ve zorunluklarla Amerika’daki zenciler ile Türkiye’deki Aleviler Müzikleriyle kendilerinden söz ettirmeyenin gurur ve onurunu yaşamaktadırlar.
Amerika’nın zencileri müzikleriyle dünya piyasalarını da kendilerine söz ettirmenin ötesinde tasarruf edeceğimizden çok daha fazla şöhret ve para kazanarak ülke ekonomisine ciddi katkı sunmaları dahi ırkçılığı, dinciliği ve ayrımcılığı önleyemiyor.
Türkiye Anadolu Alevileri yüz yıllardan beri binlerce, Nesimi, Yemeni, Fuzuli, Şah İsmail, Virani, Kul Himmet, Pir Sultan Abdal, Taptuk Emre Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Dede korkut, Şehy Edebali, Karacaoğlan, Hacı Bayram, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Daimi, Aşık Davut Sulari ve Aşık Mahsuni Şerif gibi daha nice isimlerini saymadığımız ve bilmediğimiz Ozanlar, Aşıklar, Ermişler, dervişler ve pirler, 800 yıl öncesinden Türk dili ve edebiyatının gelişip zenginleşmesine en büyük katkı sunmamış olsalardı belki de bugün Türk dili unutulmuş olacaktı.
Bazı Türkler Osmanlılara “ecdadım” der, hadi oradan… Osmanlının resmi dili Farsça ve Arapça idi. Türk ve Türk dilini sevmediklerinden olmalı ki Osmanlıca abuk, sabuk bir dil uydurmaya çalışıyorlardı.
İşte tam da bu nedenle, bugün Türk dilinin ve Türk halk şiirinin varlığının yegâne sebebi Alevi Ozan ve en büyük Türk Alevi düşünürü Hacı Bektaş Veli gibi öz be öz Türkçe konuşan Alevi ozan ve Şairlerine borçludur.
Bu yazı toplam 4634 defa okunmuştur.
Fuarlar ve kitap tutkusu…Ömer Yetgin
Yağmur suyu drenaj çalışmaları artmalıMustafa Yetgin
Antalyaspor Uluslararası İlişkiler DepartmanıKahraman Köktürk
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Amerika Zencileri ile Anadolu AlevileriErgün Efe
KRAL DEĞİL TOPLUM ÇIPLAKTuğçe Öztürk Almaç
SİVİL TOPLUMGürsel Kaya
İŞTAHSIZLIK NEDİR ?Alp Tunç
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
SPOR
Manavgat Belediyespor’da Ercan Kul ile yolları ayrıldı
Alanyaspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor
ALKÜ, Avrupalı spor akademisyenlerini ağırladı
Antalyasporlu raketlerden başarılı sonuçlar
Antalyaspor, okullara iniyor
Manavgat’un Sultanları galibiyetlerine devam ediyor
Palut: "Son 15 dakikada baskı yememeliydik"
Tralhao: "3 puana yakın olan taraf bizdik"
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim