Sualtı arkeolojisinde de bu yeni batık sualtının Göbeklitepesi'dir. O kadar önemli bir batıktan bahsediyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleriyle Akdeniz kıyılarında gerçekleşen arkeolojik sualtı araştırmaları sırasında dünyanın en eski ticaret gemisi bulundu. Türk sualtı arkeologları tarafından bilimsel tespiti yapılan batığın 3 bin 600 yıllık olduğu bildirildi.
Antalya’nın batısındaki batığın ana yükünün bakır külçelerden oluştuğu ve Kıbrıs’taki bakır madenlerinde işlenen bakır külçelerin, dünyanın ilk endüstriyel ürünlerini oluşturduğu söylendi.
Akdeniz ve Selçuk Üniversiteleri öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığında bir bilimsel araştırma ekibi tarafından yapılan çalışmalarda batığın yaklaşık 50 metre derinlikte olduğu ve en az bin 500 kiloluk külçe bakır yükü bulunduğu kanıtlandı.
Geçtiğimiz hafta uluslararası yayınlarda yayımlanarak bilimsel kabul gören batığın, dünyanın en eski ticaret gemisi batığı olabileceği ortaya koyuldu. Batıkta önümüzdeki aylarda Doç. Dr. Hakan Öniz Başkanlığında Antalya Müzesi uzmanları ve sualtı arkeoloğu Prof. Cemal Pulak’ın da katıldığı uluslararası bir ekiple kazılar başlatılacak. Batıktan çıkan eserlerin ise Antalya Kemer’de kurulması planlanan Akdeniz Sualtı Arkeolojisi Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor.
Video Galeri
Dünyanın 3600 yıllık en eski ticaret gemisi batığı Antalya’da bulundu
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Karada yapılan arkeolojik kazılarda ‘Göbeklitepe’ tarihin sıfır noktası olarak alınıyor.
12 Nisan 2019 Cuma 06:44
İzlenme: 984
DİĞER VİDEOLAR
SPOR
Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
SON DAKİKAGünün Tüm Haberleri »
- 19:13 'PAYLAŞIMDA ADALET YOK'
- 19:08 MERSİN’DE OTOMOBİL DİREĞE ÇARPTI: 1 ÖLÜ
- 19:05 DELEGE SEÇİMİ İPTAL EDİLDİ
- 18:31 ERBAKAN: ZAFER YAKINDIR
- 18:18 ADANA’DA SOPALI KAVGA: 1 ÖLÜ, 1 AĞIR YARALI
- 18:08 ARACIN NEDEN OLDUĞU ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI
- 17:33 GECE OPERASYONUNDA SİLAHLAR VE UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
- 16:53 OTOMOBİL UÇURUMA YUVARLANDI: 2 ÖLÜ
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim