- IMKB
% - Altın
7115.76
%-0.13 - Dolar
48.228
%-0.02 - Euro
56.2127
%-0.23
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 02:31 - 3.ULUSLARARASI KÜLTÜR FESTİVALİ 29 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR
- 01:00 - UYSAL: "GELECEK, GEÇMİŞ KADAR YUMUŞAK OLMAYACAK"
- 00:43 - ISPARTA’DA İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 3 YARALI
- 00:23 - HABER ALINAMAYAN İSVEÇLİ TURİST, ODASINDA ÖLÜ BULUNDU
- 00:16 - GÜNEŞ: "ANAHTAR PARTİ'YE GENÇLERİN İLGİSİ ARTIYOR"
- 23:48 - ALANYA’DA DÖVİZ BÜROSUNA SİLAHLI VE MASKELİ SOYGUN GİRİŞİMİ
- 23:38 - KAZA SONRASI KORKU DOLU ANLAR: TIR ŞOFÖRÜ, CAMINI KIRAN SÜRÜCÜNÜN ARACINA ÇARPIP KAÇTI
- 23:28 - OSMANİYE’DE OTOMOBİL PARK HALİNDEKİ VİNCE ÇARPTI: 1 YARALI
- 22:27 - SAFARİ ARACI DEVRİLDİ: 11 YARALI
- 22:13 - ISPARTA’DA BESİHANE YANGINI: BİNLERCE SAMAN VE YONCA BALYASI ZARAR GÖRDÜ
- 22:06 - ŞEHİTLER MEVLİD İLE ANILDI
- 21:54 - AFYONKARAHİSAR'DA ORMAN YANGINI
- 17:28 - AKSU’DA OTOMOBİL İLE TIR ÇARPIŞTI
- 16:53 - ALANYA’DA SAFARİ ARACI DEVRİLDİ: 11 YARALI
- 16:46 - KORKUTELİ'NDE TRAFİK KAZASI:1 ÖLÜ
MEHMET YENİKAYNAK / KONUK YAZAR


ORTAK AKIL…
Antalya’yı konuşurken genellikle turist sayısını, otellerin doluluk oranlarını ve ekonominin büyüklüğünü konuşuyoruz. Oysa Antalya artık yalnızca bir turizm şehri değil; milyonlarca insanın yaşadığı, her yıl yüz binlerce kişinin geldiği, tarımın, ticaretin ve sanayinin de önemli merkezlerinden biri. Dolayısıyla büyüyen Antalya’nın sorunları da artık günübirlik çözümlerle geçiştirilemeyecek kadar büyük.
Bugün Antalya’nın en önemli gündemlerinin başında trafik ve ulaşım geliyor. Kent büyüyor, araç sayısı artıyor ancak ulaşım altyapısı aynı hızda gelişemiyor. Sabah ve akşam saatlerinde ana arterlerde yaşanan yoğunluk artık günlük hayatın bir parçası haline geldi. Çözüm yalnızca yeni yollar yapmak değil; raylı sistemin yaygınlaştırılması, toplu taşımanın daha cazip hale getirilmesi, kavşakların bilimsel verilerle yeniden düzenlenmesi ve şehir merkezine alternatif ulaşım koridorlarının oluşturulmasıdır.
İkinci büyük sorun ise barınma ve kira maliyetleri. Antalya’da yüksek kiralar artık yalnızca dar gelirlinin değil, memurun, emeklinin, öğrencinin ve turizm çalışanının da temel problemi. Son dönemde yüksek kira ve trafik maliyetlerinin kentteki yaşam stresini artırdığına ilişkin araştırmalar da gündeme geldi.
Burada yapılması gereken açık: Antalya’da sosyal konut üretimi artırılmalı, çalışan nüfusun ulaşabileceği bölgelerde planlı konut alanları oluşturulmalı ve kent merkezindeki konut arzını artıracak şehircilik politikaları geliştirilmelidir. Antalya’da çalışan insan, çalıştığı şehrin dışında yaşamak zorunda kalmamalıdır.
Altyapı ve su yönetimi de artık ertelenemez. Antalya gibi yağışı zaman zaman çok yoğun alan bir kentte yağmur suyu drenajı, kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri sürekli yenilenmek zorunda. Antalya Büyükşehir Belediyesi son yıllarda önemli kanalizasyon yatırımları yaptığını ve yaklaşık 995 kilometrelik kanalizasyon hattı döşendiğini açıklıyor. Ancak şehrin bazı bölgelerinde hâlâ su kesintileri, altyapı arızaları ve aşırı yağışlarda su baskınları gündeme geliyor.
Bir başka başlık ise yangın riski. Antalya’nın ormanları yalnızca turizmin değil, bu kentin yaşam kaynağıdır. Yaz aylarında sıcaklık ve kuraklık arttıkça yangın riski de büyüyor. Bu nedenle yangın çıktıktan sonra müdahale etmek kadar, çıkmadan önce önlemek gerekiyor. Orman sınırlarına yakın yerleşimlerde denetim artırılmalı, yangın yolları ve su kaynakları sürekli hazır tutulmalı, mahalle bazında erken uyarı sistemleri güçlendirilmelidir. Son haftalarda Gazipaşa ve Kumluca dahil olmak üzere farklı bölgelerde yangınlarla mücadele edilmesi, bu konunun neden sürekli gündemde tutulması gerektiğini gösteriyor.
Turizmde ise artık yalnızca “kaç turist geldi?” sorusunu sormak yetmiyor. Asıl soru, gelen turistin Antalya ekonomisine ne kadar katkı sağladığı olmalı. Turizm gelirinin esnafa, taksiciye, restoranlara, alışveriş merkezlerine, üreticiye ve kentin diğer sektörlerine daha fazla yayılması gerekiyor. Kayıt dışı turizm ve özellikle ruhsatsız kısa süreli konaklama faaliyetleri konusunda da etkin denetim şart.
Bütün bunların yanında Antalya’nın tarım, sanayi ve ticaret altyapısını da güçlendirmemiz gerekiyor. Antalya sadece otellerden ibaret değildir. Üreten, ihraç eden, istihdam sağlayan bir Antalya yaratmak zorundayız.
Peki çözüm nerede?
Bence çözümün ilk şartı, Antalya’nın sorunlarını siyasi tartışmaların dışına çıkarıp ortak akılla yönetmek.
Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, valilik, bakanlıklar, ATSO, AESOB, meslek odaları, üniversiteler, turizm sektörü ve sivil toplum kuruluşları aynı masada buluşmalı. Antalya’nın 5, 10 ve 20 yıllık ulaşım, konut, su, altyapı, turizm ve çevre master planları hazırlanmalı.
Çünkü Antalya’nın artık günü kurtaracak projelerden çok, geleceği kurtaracak bir şehircilik vizyonuna ihtiyacı var.
Antalya hâlâ Türkiye’nin en değerli şehirlerinden biri. Ama değerli olmak başka, iyi yönetilen ve yaşanabilir bir şehir olmak başka.
Önümüzdeki dönemin asıl hedefi, daha fazla bina ve daha fazla turist değil; daha yaşanabilir, daha ulaşılabilir, daha güvenli ve vatandaşının kentinden kopmadığı bir Antalya olmalıdır.
Antalya’nın buna ihtiyacı var. Hem de artık çok daha fazla.
HEGEL’DEN NİETZCHE’YE İNSAN TOPLUM KURTULUŞ SORUNU-2MUHARREM YELLİCE
ORTAK AKIL…MEHMET YENİKAYNAK
DURUM MUHAKEMESİ YAPMAKALİ İHSAN DİLMEN
MUTLU OLMAYI BAŞARMAK BİR YETENEK MİDİR?MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
PARA HARCAMA KÜLTÜRÜMÜZ VE STATÜTARIK ÇELENK
AKDENİZ'İN UZUN ADASI KEKOVA'DAKİ LAHİTLERİN SIRRIBİHTER GÖRDÜ
KENDİ YAZIP KENDİ SİLEN SUGAZANFER ERYÜKSEL
İKİ BİLİNMEYEN HATIRA VE BEKİR SITKI ERDOĞAN'IN KARAMAN VEFASIYUSUF YILDIRIM
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-3NİZAMETTİN ŞEN
MARTILAR KADAR ÖZGÜR OLABİLECEĞİMİZ BİR DÜNYA OLMALI, OLMALI MUTLAKABAHAR UYSAL HAMALOĞLU
KARGO ZARARINI KİM KARŞILAMALI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
ÇOCUK KORUMA KANUNU’NDA NELER DEĞIŞTI? CEZA MI, KORUMA MI?AV CÜNEYT KARASU
MİLLİYETÇİLİK, KÜRTLER VE TÜRKİYEEŞREF URAL
TARAFIM ENSAR, KAĞAN, MEVLÜTKAHRAMAN KÖKTÜRK
ATLAS HAN’IN ÇIĞLIĞIAHMET DİKİCİ
BAĞLAROYA ÖZGÜR
EDEBİYAT SİNEMASIZ OLUR AMA, SİNEMA EDEBİYATSIZ OLMAZ"YUNUS YAŞAR
KÜRESEL ISINMADAN İKLİM DİRENÇLİ GELECEĞEIŞIK YARGIN
VATANSEVERLİK DUYGULARINI SİLMEKNURİ SEZEN
HAMLET'İ OMLET SANAN TURİZMTUGAY TOYDEMİR
KADIN GÜÇLENİRSE, TOPLUM NEFES ALIRGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
MANCACILARSERDAR YILMAZ
METRUK KONAKLAR VE AHŞAP KAPILARIN HİKAYESİAHMET İLBARS
AKDENİZ'DE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYORİZZET ÜNLÜ
3.ULUSLARARASI KÜLTÜR FESTİVALİ 29 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR
PARÇALI AY TUTULMASI, TÜRKİYE'DEN DE İZLENEBİLECEK
ATB AĞUSTOS AYI MECLİSİ TOPLANDI
HEM KALAYCI HEM ŞAİR
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFETZEDE ÜRETİCİNİN YANINDA
SICAK ÇARPMASINDA HAYATİ TEHLİKE
AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ KENT İŞ BİRLİĞİ
DMD HASTASI TAHA MİRAÇ İÇİN ZAMAN DARALIYOR
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim







