- IMKB
% - Altın
7188.31
%1.15 - Dolar
48.0677
%0.01 - Euro
56.1034
%-0.13
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 23:38 - APARTMAN DAİRESİ YANGINDA KULLANILAMAZ HALE GELDİ
- 23:12 - CHP SERİK'TE YENİ YÖNETİM BELLİ OLDU
- 23:03 - EĞİRDİR GÖLÜ'NDE CANSIZ BEDENİ BULUNDU
- 22:48 - PARK HALİNDEKİ KAMYONETE ÇARPAN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
- 22:39 - İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 1 ÖLÜ, 2 YARALI
- 22:25 - DAİRE KULLANILAMAZ HALE GELDİ
- 22:13 - ELEKTRİK DİREĞİNDE ERKEK CESEDİ BULUNDU
- 21:28 - MEVLİD KANDİLİ’NDE ABDÜLHAMİD HAN CAMİİ DOLDU TAŞTI
- 20:48 - MERSİN’DE SİBER DOLANDIRICILIK OPERASYONU: 6 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 20:48 - MERSİN’DE SOKAK SATICILARINA OPERASYON: 2 TUTUKLAMA
- 18:18 - BURDUR’DA TÜRK BAYRAĞINA TÜFEKLE ATEŞ EDİLDİ: VALİLİKTEN AÇIKLAMA
- 18:08 - DÖRT YILDIZLI OTELE ÇEVRE KİRLİLİĞİ TUTANAĞI
- 17:08 - MERSİN’DE YÜZME KURSLARINDAN BİN 330 KİŞİ FAYDALANDI
- 16:58 - ALANYA’DA MOTOSİKLET PARK HALİNDEKİ ARACA ÇARPTI: 1 YARALI
- 16:53 - OTOMOBİL 200 METRELİK UÇURUMA YUVARLANDI: 27 YAŞINDAKİ GENÇ KADIN HAYATINI KAYBETTİ
GAZANFER ERYÜKSEL / KONUK YAZAR


PENTÜRÜN EŞKIYASI İBRAHİM ÇİFTÇİOĞLU
İbrahim Çiftçioğlu’nu da sonsuzluğa gönderdik. (19523 Çorum-2026 Datça) Onun adı ressam diye yazılsa da bir kelimeyle ifade edilemeyecek denli geniş açılı bir ışıktı. Bizler bugün de akşam oldu desek de o kesintisiz kaynağıydı ışığın. Hem söylem hem de eylemdi o.
Yaşam, ki çoğul bir tümcedir o, buzdağına benze çokluk, dip sulara daldığımızda, dalabildiğimizde, saklısındaki sözün magmasıyla yüzleşirsiniz, suskun gibi görünen yanardağın biriken lâvlarıyla. Suyun ateşle imtihanıdır bu. Ne çok rengi, gölgesi, deseni, lekesi vardır. Yaşanmış, yaşanmamış hayatların bileşkesi, açıortayı, bileşik kapları… Sözün imbiğindeki zerre, dil içi bir çeviridir aslında. Onu ışığın resim diliyle söylediğinizde o hem kendisi hem de ötekidir artık. Çağların aynalar galerisindeki değişende değişmeyen… Ellerini göremezsiniz ama hissedersiniz size dokunduğunu… Size bakıp da bilinç ne kelime bilinçaltınızdaki resimleri tuale taşıdığını. Yıldızlar kalem olsa yazılıp çizilemeyenleri söylemenin sabrı, çilesidir artık giderken kalmanın yordamı.
İşte o yordamın vücut bulmuş hâliydi İbrahim Çiftçioğlu.
1990’lı yılların başları… Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda çalışırken şair, oyuncu ve yönetmen ve ressam Turgay Kantürk ben fakiri Kadıköy’de her pazartesi akşamı saat 18.00’de buluştukları bir sanat-edebiyat mahfiline davet etti. İşte bu mahfilde kimler yoktu ki, önce ressamları saymalıyım; Şenol Yorozlu, İbrahim Çiftiçioğlu, Adil Salih. Şairler ise Turgay Kantürk, Metin Cengiz, Ayten Mutlu, Engin Turgut, Orhan Alkaya, Fikret Tunçer, Serdar Koçak, Cenk Koyuncu… Bu mahfilden gidenler de oldu, Cenk Koyuncu, Şenol Yorozlu derken İbrahim de katıldı göç kervanına.
İşte bu mahfilde başladı İbrahim ile hukukumuz.
Hayatın ırmağı yatak değiştirerek Hitit toprağı Çorum’a saptı 1993’de. Nereye gidersem gideyim yaşamımın odak noktası, kesintisiz enerji kaynağı hep sanat oldu. Edebiyat, musiki ve her türlü kültür etkinliği.
Sene 1998 olduğunda Çorum’un yetiştirdiği en yetkin ressamlardan biri olan İbrahim Çiftçioğlu’nu arayıp sergi açmasını istedim. İstedim de o ailevi bir nedenle 26 yıldır Çorum’da gelmediğini ve gelmek de istemediğini söyledi. Uzun telefon görüşmelerinden sonra, “Yahu sen Çorum’a gel, aileden yine kimseyi görme ama kendi şehrini sanatından mahrum bırakma. Sana öğretmenevinde yer ayırtırız” mealinde bir konuşmayla ikna edebildim.
İbrahim Çiftçioğlu resim sergisini o dönem var olan Akbank Sanat Galerisinde açtık. İbrahim de şeytanın bacağını kırmış oldu.
Sosyal medyada görüyorum ben fakir dahil kaç arkadaşının, dostunun evinin duvarlarında resimleri var.
Ben fakirin ırmağı yönünü yine bir deniz şehri olan Antalya’ya çevirdiğinde bu kez Çorum Cezaevinde mahkumlara açılan bir karma sergiye de İbrahim Çiftçioğlu eserleriyle katkı verdi.
İstanbul’dan Datça’ya çevirdi İbrahim’in ırmağı yönünü. Orada yaptıkları ise girişte söylemeye çalıştığım yordamın bire devamı oldu şüphesiz. Söylemi eyleme dönüştürdü hep yaptığı gibi. Tüm kitaplarını yeniden düzenlenerek Demokrasi Evi’ne dönüştürülen eski cezaevindeki kütüphaneye bağışladı.
İbrahim Çiftçioğlu, bıraktığı eserleriyle bizimle kaldığı gibi özel kitaplarını bağışladığı bir kütüphanede de onları okuyanlara dokunarak yaşamaya devam ediyor ve edecek.
Sevgili İbo, sen benim bir şiirimden yola çıkaran resim yanmıştın ya, ben fakir de seni bir şiirimle selamlıyorum. Dünya ne kelime kâinat küçük buluşacağız elbet.
Pentürün Eşkıyası
Külleri yangın yerlerinin
Savrulunca rüzgârla
Usulca süzülürler
Denizlerin mavisine
Çıkmak’çün
Göklerde biriken ahına
Hasretlerin
Semavi âlemlerde
Semah dönmek var ya
Yazıda izdüşümü değilse nedir
Giderken kalan seslerle hayatların

TARAFIM ENSAR, KAĞAN, MEVLÜTKAHRAMAN KÖKTÜRK
ATLAS HAN’IN ÇIĞLIĞIAHMET DİKİCİ
YEMEKTEKİ KIL KİME AİT?AV İBRAHİM GÜLLÜ
BAĞLAROYA ÖZGÜR
EDEBİYAT SİNEMASIZ OLUR AMA, SİNEMA EDEBİYATSIZ OLMAZ"YUNUS YAŞAR
KÜRESEL ISINMADAN İKLİM DİRENÇLİ GELECEĞEIŞIK YARGIN
HEGEL’DEN NİETZCHE’YE İNSAN TOPLUM KURTULUŞ SORUNUMUHARREM YELLİCE
VATANSEVERLİK DUYGULARINI SİLMEKNURİ SEZEN
YILDIZLARA BAKARKEN DÜŞENLER 3 : DOĞAN AVCIOĞLUEŞREF URAL
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-2NİZAMETTİN ŞEN
HAMLET'İ OMLET SANAN TURİZMTUGAY TOYDEMİR
YENİ PARTİ VE 677 SAYILI KAPATILMA KANUNUTARIK ÇELENK
TAŞ PLAKTAN ŞARKILARGAZANFER ERYÜKSEL
DAĞBELİ GÜNLÜKLERİBİHTER GÖRDÜ
KADIN GÜÇLENİRSE, TOPLUM NEFES ALIRGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
MANCACILARSERDAR YILMAZ
BEDENSİZ AKILDAN KORKUYORUZ; PEKİ YA AKILSIZ BEDENLERDEN?BAHAR UYSAL HAMALOĞLU
EMEKLİLİK BİR BİTİŞ DEĞİLMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
METRUK KONAKLAR VE AHŞAP KAPILARIN HİKAYESİAHMET İLBARS
BENZERLİKLER BAZEN İYİDİRALİ İHSAN DİLMEN
AKDENİZ'DE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYORİZZET ÜNLÜ
CANSEVER’İ UĞURLARKEN…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NİĞDE’NİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN GÜZELLİKLERİYUSUF YILDIRIM
KİRLİ ELLERİNİZİ ÇOCUKLARDAN ÇEKİN!GÖZDE DOLAYMAN
HEM KALAYCI HEM ŞAİR
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFETZEDE ÜRETİCİNİN YANINDA
SICAK ÇARPMASINDA HAYATİ TEHLİKE
AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ KENT İŞ BİRLİĞİ
DMD HASTASI TAHA MİRAÇ İÇİN ZAMAN DARALIYOR
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE HİZMET ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI
YAZ GRİBİNDE 'ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİ' VE 'KLİMA' UYARISI
ANAHTAR PARTİ KONYAALTI İLÇE BAŞKANI KESEKLER'DEN ÇERÇEVE YASA'YA TEPKİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





