Bugün 07 Mayıs 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2401.232
    %-0.44
  • Dolar
    32.2653
    %-0.16
  • Euro
    34.7587
    %-0.21

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Antalya türküleri ile coştuk-gardımız düştü

27 Nisan 2024 Cumartesi 00:23

Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Türk Halk Müziği Nazariyat Korosundan Antalya türküleri ile düzenlenen programındaydık. Antalya Otelciler-Pansiyoncular-Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu 24 Nisan günü akşam üzeri aradı. Akşam Antalya Büyükşehir Belediyesi AKM'de programı var katılalım diye. Biz de beraber programa katıldık. Program sayesinde Antalya yöresine ait türküleri öğrenmek hoşuma gitti. Oldukça bilgilendirici bir programdı. İnanın bana yöremizin bu kadar müziği olduğunu öğrenince gururlandım.
  Bakınız program iki bölümden oluşuyor. Giriş hepimizin aşina olduğu benim de köyüm olan Dağbeli ile ilgili. Evet doğru tahmin ettiniz. Giriş türküsü "Çekemedim Akça Kızın Göçünü" türküsü, devamında "Gökte Yıldız Yüzaltmış" türküsü ile devam ettik. Bu iki türkü Antalya Serik kökenli ve program bir diğer Serik türküsü ile devam etti. O türkünün adını merak edenlere hemen söylüyorum. "Hayriye'ye Mendil Verdim Almadı"
 Programın dördüncü parçası Antalya- Elmalı türküsü solist Ayhan Dirol idi. Devamında Akseki Çaltıçukur Köyü türküsü "Yayla Düzü" ile devam ettik. Solist Ahmet Yüncü Gurbet Havası okurken ardından Derenin Başındayım ve Bir Taş Attım Darabaya türküsü ile devam ettik. Solist Abdullah Nacakcı "Çay Başına Bostan Ektim Yayıldı" türküsünü söyledi. Meşhur Antalya'nın Mor Üzümü türküsünden sonra Testi doldurdum Çaydan ve Meşelidir Enginde Dağlar ile programın birinci bölümü sona erdi.
 Programın arasında TÜROFED Başkanlarından Osman Ayık ile de sohbet ettik. Programın ikinci bölümünde daha çok herkes tarafından bilinen türkülerle devam ettik." Telgrafın tellerine Kuşlar mı Konar"-herkes tarafından Ankara oyun havası sanılan aslında benim çocukluk arkadaşımın dedesi Kadir Türen'e ait Burdur-Dirmil türküsü "Erik Dalı" ve "Ben Giderim Batuma" türkülerini koro söyledi. Belkıs Akkale ile tanınan Erzurum türküsü "Eledim Eledim Hölük Eledim" icra eden Olcay Ay oldu. "Nar Ağacı Narsız Olur mu?" türküsünü Zübeyde Erdaş seslendirdi. "Arabaya Taş Koydum" türküsünü Lütfiye Çoban rahmetli Özay Gönlüm türküsü "Yaveş Yaveş Esen Seher Yelimi" türküsünü de Ümit Akyıldız seslendirdi. Rahmetli Neşet Ertaş türküsü "Gönül Dağı" türküsünü Hatice Olcay-"Yabandan Gel Yabandan" türküsünü de Tuğba Parçaoğlu seslendirdi. "Edremit'in Gelini" türküsünü Edremit'in damadı olduğunu öğrendiğimiz Hüseyin Taşmaz dile getirdi. "Gezdim Karaman'ı Gördüm Konya'yı" türküsünü ise bir Konyalı olan Mustafa Güler söyledi.
Gelelim yazının başlığında geçen gardımız düştü kısmına. Antalya'nın Mor Üzümü türküsünde Koro şefi sürekli olarak hep beraber eğlenelim diyordu. Bende severim Yayla Yolları tarzı oyun havalarını yanıldık yansıdık oynamaya çalıştık. Koro şefimiz sağolsun bu o ayak tarzı ile oynanmıyor diyerek gardımızı düşürdü:
Programın sonunda İzmir Marşı ile çoşkulu şekilde kapanışı yaptık.

Bu yazı toplam 198 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim