Bugün 16 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2462.447
    %-0.32
  • Dolar
    32.1551
    %-0.11
  • Euro
    34.9902
    %0.41
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya’da seralar fidelerle buluşuyor
29 Nisan 2024 Pazartesi 12:21

Antalya’da seralar fidelerle buluşuyor

Antalya Türkiye'nin sebze ambarı olarak bilinen bölge, yazlık sebzelerin yetiştirilmesi için cam sera ve plastik seralarda fidelerin dikim işlemleri başladı.

Antalya Türkiye'nin sebze ambarı olarak bilinen bölge, yazlık sebzelerin yetiştirilmesi için cam sera ve plastik seralarda fidelerin dikim işlemleri başladı. Üreticiler, fide üreticilerinden temin ettikleri sebze fidelerini toprakla buluşturup can suyunu vermeye başladılar. Fide fiyatlarının 7 ila 30 lira arasında değiştiğini belirten üreticiler, bu fiyatların çeşit ve kaliteye göre değiştiğini vurguladılar. Kaliteli ve dayanıklı sebzeler yetiştirmek isteyenler için tercih edilen fideler, ürün verimliliği, dayanıklılığı ya da pazara uygunluğu gibi özelliklerle seçiliyor.

sera1.jpg

Fide dikimlerinin ardından üreticiler, ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti. Ürünlerin yetiştirilmesi ve tüketicilere ulaştırılması sürecinde büyük emek harcandığını ifade ettiler. Bu aşamada maliyetlerin artması, tarımsal üretim sürecini etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

sera2.jpg

Fide fiyatlarının, ilaç ve gübre fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren üreticiler; “Fide fiyatları oldukça yüksek. Cinsine ve kalitesine göre değişen fide fiyatları var. Her bütçeye uygun olsa da iyi ürün yetiştirmek isteyen kaliteli ve dayanıklı sebzeleri tercih ediyor. Kimi fideler dayanıklılığından dolayı tercih ediliyor, kimisi ürünü fazla verdiği için tercih ediliyor, kimisi de pazarda daha fazla tercih edildiği için alınıp ekiliyor. Toprakla buluşturup can suyu verdiğimiz bu fidelerimiz yaklaşık 2 ay sonrasında ürün vermeye başlayacak” diye konuştular.

sera3.jpg

Üreticilerin bu dönemde dikkat ettiği noktalardan biri de fide seçimi ve yetiştirme yöntemleri oluyor. Verimli ve kaliteli ürün elde etmek için fide kalitesine, toprak hazırlığına ve bitki bakımına özel önem veriliyor. Yaklaşık iki ay sonra hasat edilecek olan bu fidelerin ürün vermesiyle birlikte, Antalya'da yazlık sebzelerin taze ve bolluğunun pazara sunulması bekleniyor.

HABER: İSA KAVLAK

Bu haber toplam 462 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim