Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bankadan kredi çekenler, dikkat!
20 Temmuz 2018 Cuma 03:26

Bankadan kredi çekenler, dikkat!

Antalya’da yaşayan bir vatandaş, bankadan 16 bin lira kredi çekti. Kredi çektiği sırada banka memuru; vatandaşın başına bir iş gelmesi durumunda, kredinin tercih edilen sigorta tarafından karşılanacağını söyledi.
  Kredi çeken vatandaş, banka memurunun yönlendirmesiyle, çektiği krediye sigorta yaptırdı. Bankanın memuru, sigortasını yaptığı vatandaştan hiçbir sağlık belgesi istemediği gibi, sigorta poliçesini de imzasız bir şekilde kendi doldurdu. Kredisine sigorta yaptırdığını sanan vatandaş, 1 yıl sonra kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.  Ailesi kredinin karşılanması için sigorta şirketine başvurduğunda, hayatlarının şokunu yaşadı. Sigorta şirketi, kredi çekimi sırasında hiçbir sağlık belgesinin kendilerine ibraz edilmediğini öne sürüp,  kredinin söz konusu bankaya ödenmesini reddetti. Aile, babalarının çektiği 16 bin liran kredinin 11 bin lirasını ödemeye mecbur kaldı.  Kredilerini ödemeyen sigorta şirketine aile dava açmaya hazırlanıyor ancak uzmanlar bu konuda vatandaşları uyarıyor.
 
 
“BİZ MAĞDUR OLDUK, BAŞKASI OLMASIN”
 
Yaşadığı şoku üzerinden atamayan vatandaş; “Bankalardan kullanmış olduğunuz kredilere hayat sigortası yaptırırken dikkat edin mağdur olmayın. Babam bir bankadan kredi kullandı kullanırken sizden 600 küsur lira sigorta parası kesilecek dediler ve sigorta evraklarını okuyup imzalattırmadılar. Ki okutsalar veya bize verseler, babamın hastalığının olduğunu kendilerine beyan ederdik. Hiçbir şekilde bize böyle bir istek ya da talepte bulunmadılar. Babam krediyi 2016 yılında çekti ve 2018 yılında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti. Sigorta şirketine babam vefat ettikten sonra başvurduk. Şirketin istediği gerekli evrakları merkeze gönderdik ve 2 ay incelendi. Babamın hastalığının olduğunu, hastalığın kredi kullanılırken beyan edilmediğini, o yüzden kredi ödemesi yapmayacağını belirttiler. Sigorta şirketinden sözleşmeyi istedik vermediler. Biz de e devlet üzerinden şikayette bulununca bize evrakları gönderdiler. Ben bu evrakları bankadan istedim vermediler. Sigorta merkezine yolladılar ama e devlette sigorta gözetim merkezine şikâyet edince evraklar ulaştı. Evrakı babam imzalamamış, banka memuru kendi kafasına göre doldurmuş ve bizden 600 TL sigorta ücretini kredi çekilirken tahsil etmişler.  Biz mağdur olduk, vatandaşlar mağdur olmasın. Her hangi bir banktan sigorta çekmek isteyen vatandaşlar, attıkları imzayı iyi okuyup değerlendirsinler. Yoksa başlarına bizim gibi bir sıkıntı geldiğinde mağduriyet yaşarlar” diyerek uyarılarda bulundu. 
 
“EVRAKLARI ÇOK OKUYUN, ÖYLE İMZALAYIN”
 
Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü, bankadan kredi çekerken çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bankanın vatandaşa imzalaması için uzattığı evrakların çok iyi incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Güllü, dikkat edilmeyen her detayın vatandaşa olumsuz yansıyabileceğine dikkat çekti. “Bankaların krediyi garanti altına almak adına ileride herhangi bir şekilde krediyi kullanan tüketicinin ölümü halinde, kredinin geri dönüşümünü sağlamak açısından sigorta yaptırmak istemesini bir şekilde anlayabiliyoruz. Bunda herhangi bir sorun yok. Olayın hukuki çerçevesi var. Bankalar genellikle kendiyle bağlantılı olan sigorta şirketlerine ya da yan kuruluşu diye tarif edebileceğimiz sigorta şirketlerine bu sigortayı yaptırıyorlar” diyen Güllü, kredi çeken tüketicilerin varsa hastalığının önceden beyan edilmesinin yükümlülüğünün tüketiciye ait olduğunu söyledi. . 
 
“HASTALIĞINIZ VARSA BUNU MUTLAKA KAYIT ALTINA ALDIRIN”
 
Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü, kredi çekimi sırasında sigorta şirketlerinin çoğu zaman tüketici tarafından seçilmediğini de aktardı. Güllü, mağduriyetlerin yaşanmaması adına şu uyarılarda bulundu: “Kredi çekimi sırasında tüketicinin istediği bir sigorta acentesini seçme şansı maalesef çoğu zaman olmuyor. Burada öncelikle bankaların herhangi bir vefat halinde dolayısıyla sigorta şirketinden bu kredinin ödenmesi istenildiği takdirde, sigorta şirketlerinin öne sürdüğü en önemli veri, sigorta yaptıran ve daha sonra ölen kişinin bilinen bir rahatsızlığı olduğunu, dolayısıyla sigorta poliçesi kapsamında olmadığı gerekçesiyle itirazda bulunuyorlar.  Bunun ispat külfeti tüketiciye geçmiş oluyor. Burada tüketicinin yapması gereken şey şu; sigorta şirketinin beyanlar hanesinde, geçmişte bir rahatsızlığının olup olmadığının belirtilmesi lazım. Örneğin şu tarihte kanser tanısı konuldu gibi bir beyanın mutlaka yazılması lazım”
 
KREDİ ÇEKTİKTEN SONRA HASTALANIRSANIZ HABER VERİN!
 
Kredi çekildikten sonra bir hastalık yaşanmışsa, mağduriyet oluşmaması için bunun mutlaka sigorta şirketine yazılı beyan edilmesi gerektiğini söyleyen Güllü,  “Bunu yazmadığı takdirde,  sigorta şirketi beyan yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiye ödemeyi reddediyor. Bu yüzden o formun çok iyi okunup bildirilmesi gerekiyor. Eğer varsa bir sağlık sorunu bu sorunun ilgili bankaya bildirilmesi gerekiyor.  Başvuru formunu doldururken sizi sigorta yapan şahıslar size söyleseniz dahi şunu yapıyorlar, o rahatsızlık bölümünü yazmıyorlar. Bu da ileride mağduriyetlere neden oluyor. Mutlaka kredi çekilirken verilen formun iyi okunup ona göre doldurulması gerekiyor. Bu yaşanan süreçte ahlaki durum her iki tarafa da düşüyor.  Birincisi tüketicinin herhangi bir rahatsızlığı varsa bunu beyan etmesi lazım. İkincisi, tüketici bunu beyan etse bile formu dolduran sigorta elemanları bunları kayda almıyorlar. Kayda almamalarındaki en büyük gerekçe poliçeyi satmak, primini almak. Hastada ve sigortalıda hastalık yoksa sorun olmuyor ama risk meydana geldiğiyse bu seferde sigortanın öne sürebileceği hazır bir bahane var. İki taraftan da sigorta şirketini avantajı söz. Konusu. . İleri de sigorta şirketi tarafından mağdur olmamak için tüketici bir sağlık kuruluşundan rapor alırsa iyi olur. Hastalık varsa bu forma yazılmalı ve bir suretinin de mutlaka alınması gerekiyor.  Diyelim ki poliçe imzalandıktan sonra bir rahatsızlık meydana geldi. O zaman yine bu poliçeyi yapan sigorta şirketine yazılı bir bildirimde bulunmanız gerekiyor. Diyeceksiniz ki, benim şu tarihte, şu hastanede bana böyle bir teşhis konuldu. Buna ilişkin evrakları gönderiyorum demesi lazım. Bu sayede eğer sigorta şirketi poliçeyi iptal ettirecekse o zaman ettirsin. Ettirmezse,  sigorta şirketinin bahane üretmesinin de önüne geçmiş olursunuz. O zaman sigorta poliçesi iptal edilirse verilen parayı firma geri öder. Kredi çeken vatandaşlar, kendilerine verilen sözleşmeyi mutlaka okusun.  Tüketici isterse çektiği krediyi ve imzaladığı sözleşmeyi 14 gün içinde fesh edebilir” diye konuştu. 
 
SMS DOLANDIRICILIĞINA DA DİKKAT
 
Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü, tüketicilere bankadan gönderilen SMS’ler konusunda da önemli uyarılarda bulundu. Şu sıralar tüketicilere çok sayıda sahte SMS’ler gönderildiğini, bu gönderilen SMS’lerin dolandırıcılığa davetiye çıkardığını aktaran Güllü; “ Tüketiciler, kendilerine gönderilen SMS’lerin ya da e-maillerin banka tarafından gönderildiğine emin olmalılar. Emin olmadıkları içeriklerin hiç birine tıklama yapmamalılar.  Gönderilen mail ve SMS’lerin bankaya ait mi değil mi araştırma yapmadan dolandırıcıların tuzağına düşmesinler” ifadelerini kullandı.  (Haber: Eyüp KOÇAK)
Bu haber toplam 1320 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim