Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cep telefonuna sigorta yaptıranlar dikkat!
06 Aralık 2018 Perşembe 22:10

Cep telefonuna sigorta yaptıranlar dikkat!

Tüketiciyi Koruma Derneği ( TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Av. Abdullah Özçulcu, cep telefonlarına sigorta ve kasko yaptıran vatandaşları uyardı.

SATICININ VAATLERİNE KANMAYIN!

Sigorta ve Kasko poliçelerini okumayan vatandaşların çok ciddi mağduriyetlerle karşılaştığına vurgu yapan Özçulcu,  “GSM operatörü ya da herhangi bir mağazadan cep telefonu aldığınızda, aldığınız ürüne sigorta ya da kasko yaptırırsanız dikkat edin.  Satıcıların vaatlerini değil, poliçede yazan hususları dikkate alın. Cep telefonunu sigortalatırken satıcılar;  ‘ekran kırıldığında, telefon çalındığında sigorta yeni telefon verir’ diyor. Ancak risk meydana geldiğinde, sigorta poliçesinde o maddeler yoksa tüketici mağdur oluyor. Sigorta şirketleri genelde ekran kırıklığını sigorta kapsamı dışında tutuyor ya da ürünün yarısını karşılıyor”  dedi.

POLİÇE MAĞDURU OLMAYIN

Son yıllarda bu konuda mağduriyetlerin arttığına dikkat çeken Özçulcu, “Akıllı telefon dediğimiz cihazların bazı modelleri çok pahalı. Böyle olunca, para veren kişiler satıcıların vaatlerine kanıyor. Satıcı cep telefonu alan kişiye, bedelin dışında bir de kasko yaptırmasını, cep telefonu kırıldığında ya da çalındığında yenisinin verileceğini vaat ediyor.  Alıcı da bu vaade kanıp, ödediği tutara ekstra bir bedel ödeyerek, cep telefonunu sigortalatıyor.  Ancak sigorta yapılırken vatandaş hiçbir şekilde poliçede yazanlara dikkat etmiyor. Risk gerçekleştiğinde, telefonun başına bir şey geldiğinde,  hiç de satıcının vaat ettiği gibi zararların karşılanmadığını görüyoruz.  Sigorta şirketleri okunmadan imza atılan poliçede yazanları dikkate alıp gerekli ödemeleri yapmayabiliyor. Bu konuda tüketici hakem heyetlerine ve derneğimize çok sayıda şikâyetler var” diye konuştu.

VATANDAŞ KANDIRILIYOR

TÜKODER Antalya Şube Başkanı Av. Abdullah Özçulcu, sigorta şirketlerinin poliçede çok ilginç ve saçma gerekçeler öne sürdüğünü söyledi.  Tüketicilerin sigorta yaptırılırken, asla satıcı vaatlerine kanmaması gerektiğini, dile getiren Av. Özçulcu;  “Vatandaş, iyice irdelemeden,  poliçeye imza attığında rahatlıkla geziyor.  Herhangi bir kaybolma ya da çalınma olduğunda, sigorta poliçesi vatandaşın karşısına çıkarılıyor. Çok saçma olan bazı şartlar var.  Mesela poliçede, ‘telefonun kilitli bir yerden çalınması halinde bedel ödenir’ diye bir madde gördüm. Hiç kimse cep telefonunu kilitli bir kasaya koymaz.  Cebinde ya da masanın üzerinde taşır. Diyelim ki bir Pazar yerinde cep telefonu kapkaç sonucu çalınıyor. Sigorta hemen farklı mazeretler öne sürüyor. Cep telefonunu kilitli yerden çalınması lazım, gerekli tedbir ve önlemleri almanız lazım gibi olmayacak şartlar ileri sürüyorlar. Pek çok sigorta ve kasko poliçelerinde risk faktörü yüksek olan maddeler değil, gerçekleşmesi çok zor olan maddeler yer alıyor. Bu şartlar vatandaşa okutulmadığı için vatandaş kandırılıyor. Kandırılmasınlar, sigorta poliçesinde yer alan maddeleri sigorta yaptırmadan önce çok iyi okusunlar. Okudukları poliçenin bir suretini de mutlaka alsınlar” ifadelerini kullandı

KREDİ VE KASKO İŞLEMLERİNE DE DİKKAT

Söz konusu mağduriyetlerin genellikle vatandaşın ihmalinden kaynaklandığını aktaran Av. Abdullah Özçulcu, sadece cep telefonu alırken değil, tüm sigorta ve kasko işlemlerinde poliçelerin tam okunması gerektiğine dikkat çekti. “ Vatandaşın satıcının vaatlerine aldanma şeklinde bir ihmali var. Bize geldiği zaman söylediği ilk şey şu; bana satarken ne olursa olsun telefonu sigorta diyorlar. Satıcı ne söylerse söylesin.  Onun söylediği geçerli değil ki! Sigorta poliçesinde yazan şartlar geçerli.  Bu sadece cep telefonu için söz konusu değil. Özellikle banka kredileri ve araç kaskolarında da geçerli!  Bankadan kredi çekenler, kredi çekerken sigorta poliçelerini dikkatli okusunlar. Kasko yaptıran vatandaşlar, kasko yaptırırken sigorta poliçesini çok iyi okusunlar. Yoksa çok ciddi mağduriyetler yaşarlar” diyen Tüketiciyi Koruma Derneği ( TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Av. Abdullah Özçulcu şöyle devam etti:  “Hayat sigortası yaptırırken de dikkatli olmak lazım. Diyelim ki kişi kanserden öldüğü zaman, sigorta şirketi kanser hastası olanın kredi borcunu ödemiyor.  Okumadan imzalattıkları sözleşmede, kanser, kalp gibi ölüm sebebi yüksek olan riskler teminat dışı bırakılıyor.  Veya kişi bu risk faktörü yüksek hastalıklardan tedavi görmekteyse sigortanın geçersiz olacağını yazıyor. Sigorta geçersiz olacaksa neden prim alınıyor?  Satışa vesile olan kişinin sahte vaatleri, alıcının ihmalkârlığı bu mağduriyetleri doğuruyor.  Benim tavsiyem şu; cep telefonu ile ilgili sigorta işlemlerinde sonuç almak çok ama çok düşük oranda. Bugüne kadar gördüğüm poliçeler ile zararın karşılanma oranı çok düşük.” (Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 3961 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim