Bugün 17 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2477.397
    %0.44
  • Dolar
    32.2497
    %-0.02
  • Euro
    34.9968
    %-0.52
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Çiğ süt en az 18 lira olmalı”
30 Nisan 2024 Salı 13:52

“Çiğ süt en az 18 lira olmalı”

Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye ettiği 14 lira 65 kuruş olan çiğ inek sütü fiyatının yetersiz olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, üreticinin az da olsa para kazanabilmesi için çiğ sütün fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini söyledi. Tavsiye

Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye ettiği 14 lira 65 kuruş olan çiğ inek sütü fiyatının yetersiz olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, üreticinin az da olsa para kazanabilmesi için çiğ sütün fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini söyledi. Tavsiye fiyatıyla süt ineklerinin kesime gitmeye devam edeceğini belirten ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav, bunun ülke hayvancılığı açısından ciddi sıkıntılara neden olacağını kaydetti. ATB Meclis Üyesi Cahit Sönmez ise, “Maalesef bu işi biz kendi kendimize bitiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Ulusal Süt Konseyi (USK), 13 lira 50 kuruş olan çiğ inek sütü tavsiye fiyatını 1 Mayıs itibariyle 14 lira 65 kuruşa çıkardı. Sektör temsilcileri, bu fiyatın yetersiz olduğunun altını çizdi. Hem sütçülüğün hem de hayvancılığın devam etmesi için üreticinin para kazanması gerektiğine işaret eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ve 4. Meslek Komitesi (Belirli Bir Mala Tahsis Edilmemiş Gıdaların Ticaretini Yapanlar Meslek Komitesi) Üyesi Hüseyin Simav, üreticinin az da olsa kazanabilmesi için çiğ süt fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini söyledi. Simav, ülke hayvancılığının önündeki tehlikeye de dikkat çekerek uyardı.

huseyin-simav-006.jpg

“ÜLKE HAYVANCILIĞI AÇISINDAN CİDDİ SIKINTI”

USK’nın her tavsiye fiyatının arkasından bölgelerdeki sütle ilgili kuruluşların toplantılar yaptığına işaret eden Simav, “Özellikle Güney Marmara Bölgesi bunun başını çeker. Şuanda orada bir hareket olmadı. Türkiye’nin hiçbir yerinde belirlenen tavsiye fiyatı geçerli olmuyor. Sanayici ve üretici örgütlerinin anlaşması üzerine 1 lira veya 1 buçuk lira gibi fiyat değişiklikleri olabiliyor. Geçmişte de oldu. Fakat bu dönem biraz iştahsızlık var gibi. Denizli Hayvancılık Kooperatifleri Birliği’nin çağrısına sanayicilerden ve diğer illerdeki sivil toplum örgütleri yöneticilerinden cevap gelmedi. Özellikle sanayicilerden bir cevap yok. Ertelenerek diğer illerdeki görüntülerin alınmasından sonra toplantı yapılması bekleniyor. Şuandaki tavsiye fiyatıyla böyle devam ederse süt inekleri yine kesime gider. Bu da ülkemiz hayvancılığı açısından ciddi sıkıntılara neden olacak. Böyle devam ederse et ve sütün sıkıntısını durmadan döndürür döndürür konuşuruz. Üreticinin çok az da olsa kazanabilmesi için sütün fiyatının en az 18 lira olması lazım. 18 liranın altında üretici kazanamaz” dedi.

mustafa-cahit-sonmez-008.jpg

“TAVSİYE FİYATI ÇOK KÖTÜ, BU İŞİ KENDİ KENDİMİZE BİTİYORUZ”

ATB Meclisi ve 5. Meslek Komitesi (Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi) Üyesi Mustafa Cahit Sönmez ise, “USK’nin açıkladığı 14 lira 65 kuruş tavsiye fiyatı, bizce kötü bir fiyat. Yetiştiriciler, özellikle küçük ölçekli yetiştiriciler için bu bitme noktasıdır. Sütün şuan en az 18 lira olması lazım. 1 litre sütün en az 1 buçuk kilogram yem alması gerekiyor. Maalesef bu işi biz kendi kendimize bitiriyoruz” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 511 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim