Bugün 05 Mayıs 2024 Pazar
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.00
  • Dolar
    32.335
    %0.00
  • Euro
    34.7427
    %0.00

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Deniz Biyoloji Müzesi

01 Mart 2023 Çarşamba 11:06

İlimizde büyüklü küçüklü cazibe alanları ile ilgili bir sıkıntı ve eksiklik var.

​Mesela çocukların, gençlerin gezip eğlenebileceği alanlar ve mekanlar yok denecek kadar az.

​Bunun da eksikliği net biçimde görülmekte.

​Denizle iç içe olan ilimizde deniz ürünlerinin sergilenmesi ve tanıtılması ile ilgili çalışmalar lazım.

​Bugün Deniz Biyoloji Müzesi’nden bahsedeceğim.

   Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyoloji Müzesi’nde sergilenme özelliğini kaybeden yaygın balık türlerinin değişimi yapılarak yenilenecek.

  Bildiğiniz gibi, Antalya Kaleiçi Yat Limanı'nda yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyoloji Müzesi, deniz canlıları ve nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınmasını sağlıyor. Köpekbalığı, ıstakoz, ahtapot, vatoz, sünger ve kemikli balıklar gibi yüzlerce deniz canlısının yer aldığı müzede, sergilenme özelliğini kaybeden ve rengini yitirmiş yaygın türdeki balıklar, Akdeniz Üniversitesi ile yürütülecek işbirliği kapsamında değişimi yapılarak yenilenecek.

 Akdeniz’in su altı yaşamında yerli ve yabancı ziyaretçileri yolculuğa çıkan Deniz Biyolojisi Müzesi’nde yasak olmayan türlerin değişimi için çalışma başlatıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi arasında yürütülecek proje kapsamında müzede yer alan ama sergilenme özelliğini kaybeden balıkların değişimi yapılacak. Bu kapsamda müzede inceleme çalışması yapıldı.

 Öte yandan deniz kenti olan Antalya için Deniz Biyoloji Müzesi’nin deniz canlıların tanıtımı ve korunması açısından önemli bir yer olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Gökoğlu, “Müzede bulunan balıkların yıllar içinde rengini kaybetmesi sonucunda sergilenme özelliğini kaybetmiş. Bu kapsamda üniversite olarak biz de türlerin değişim için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma yapacağız.  Nesli tükenme tehlikesinde olan ve yasak türler haricinde, özellikle köpekbalığı ve vatoz gibi kıkırdaklı balıklar haricindeki türler yenilenecek. Bu değişim sırasında nesli azalmakta olan hiçbir kıkırdaklı balığı yakalayıp müzeye getirmeyeceğiz. Gerçekleştirilecek çalışma ile müze, balık türleri açısından zenginleştirilmiş olacak. Vatandaşlar da merak ettikleri balıkları yakından inceleyebilecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.

​3 milyon nüfusuna doğru hızla ilerleyen ilimizin sosyal, kültürel ve sanatsal merkezlerinin eksikliğinin giderilmesi ile ilgili daha çok çalışma yapılmalı.

​Sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 561 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim