Bugün 05 Mayıs 2024 Pazar
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.00
  • Dolar
    32.335
    %0.00
  • Euro
    34.7427
    %0.00

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Döşemealtı ve Turizm

24 Temmuz 2023 Pazartesi 08:04

Aslında ilçeyle ilgili farklı farklı birçok köşe yazısı yazılmalıdır. Turizm konusunda ise oldukça fazla proje yapmak ilçe sakinlerinden birisi olarak bize düşer. Döşemealtı ilçesi Antalya'nın kuzeyinde kentin büyüceği alanlardan birisidir. Önemli turizm potansiyelleri var mıdır? bu sorunun cevabı evet

Öncelikle Döşemealtı ilçesi Organize Sanayi Bölge olarak Antalyamıza ve ülkemize önemli hizmetler vermektedir. Bu sanayi bölgesi iş istihdam anlamında yazdığım bir detay. Özellikle Antalya için önemli yatırım yapan bu iş adamları yaptıkları ihracatlarla da ülkemize de kazanç sağlamaktadır.

Döşemealtı ilçesinde turizm anlamında neler var. Kısa bir envanter çıkaralım. Döşemealtı halıları başlı başına bir değer. Halı ile ilgili ayrı bir yazı yazacağız. O yüzden halı ile ilgili kısa bir bilgi vereyim. Antalya'nın belki de tek el dokuması el emeği olan markasıdır halılarımız. Döşemealtı ilçesinin Camili mahallesinde bir halı evi vardır. Geçtiğimiz yıllarda halı evini ziyaret eden gruplar vardı. Köy Camisi yörenin ilk Camililerindendir. Böylece o tarihi Camiyi ziyaret eden turistler sonra da halı evini ziyaret ediyordu. Halının nasıl dokunduğu ve o kök boyaların nasıl hazırlandığını turistlere anlatılıyordu. Aynı tarz bir proje Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile Kovanlık köyünde de yapılmıştı.

Kovanlık köyünde Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile açılan halı evi maalesef yarım kaldı. Kovanlık köyü yöreye adını veren tarihi Roma yolu olan Döşeme yolu ve kaleler denen mevkiye sahiptir. Kovanlık köyünde iki tane film ve çeşitli reklamlar çekilmiştir. Antalyalı sinema oyuncusu Musa Uzun Kurtlar Vadisi Gladyo filminin birkaç sahnesi çekilmiştir. Kurtlar Vadisi ekibi yine Döşemealtı Killik köyünde birkaç sahne çekmiştir.

Ekşili mahallesinde ise alternatif turizm için Hacılar Göleti ve maalesef çok iyi işletilemeyen bir balık lokantası vardır. Ekşili ayrıca Gavur ovası denen ve tarihi kuyular bulunan mevkilerle de yakındır. Bu tarihi kuyuların olduğu yere Camili-Killik mahallesinden de çıkılabilir. Killik köyü deyince binlerce yıllık Kocain Mağarası da vardır. Bu mağara TODOSK kurulduğu yerdir. 1841 yılında İtalyan bir bilim adamı Givonni kırk gün boyunca mağarada kalmıştır. Oldukça önemli bir mağara olmasına rağmen yeterince tanıtılamamıştır.

Karataş mahallesinde Şentepe denilen yerlerde de tarihi Roma yolunun kalıntıları vardır. Farkındaysınız köşe yazımızda sadece Döşemealtı'nın eski adıyla köylerinde yeni adıyla mahallerinde olan yerleri yazdık. Daha turizm değeri olan yerler var. Bizde yazmaya devam edeceğiz.

Bu yazı toplam 1802 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim