Bugün 04 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.03
  • Dolar
    32.335
    %-0.05
  • Euro
    34.7427
    %0.01

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

İmece kültürü yaşatılmalı

27 Ağustos 2022 Cumartesi 17:50
Bilhassa ilçelerimizde, köylerimizde kaybolmaya yüz tutmuş olan gelenek ve göreneklerimizden birisi olan imece usulü yardımlaşma hayatımızı kolaylaştıran faktörlerden birisi.
 
Malumunuz üzere hayat şartları giderek zorlaşıyor ve yardımlaşma konusu da eski yıllardaki görüntüsünü aratmakta.
 
İlçelerimizde, köylerimizde yufka ekmeği pişirmek yıllardır devam eden bir gelenek. Yufka ekmeği de son yıllarda bilhassa Antalya’da yeni geçim kaynağı oldu.
 
Yufka pişirmenin zahmetli olması, hamur yoğurma işinin zaman alması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal mahallelerde başlattığı bir uygulamadan bahsedeceğim.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin “Unu sizden yoğurması bizden” kampanyası kapsamında kırsal mahallelere hamur yoğurma makinesi hibe ediyor. Makineler, zor ve zahmetli hamur yoğurma işinde kadınlara büyük kolaylık sağlıyor. Kadınlar, makine hamuru yoğururken sohbet edip dinlenmenin keyfini çıkarıyor.
 
Büyükşehir Belediyesi yerelden kalkınma ilkesiyle üreticinin yanında olmaya kadın üretimi ve emeğini desteklemeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, yaş ortalaması yüksek olan kırsal mahallelerde kadınları iş yükünden kurtarmak için hamur yoğurma makinesi hibe desteği yapıyor. “Unu sizden yoğurması bizden” kampanyası çerçevesinde bugüne kadar Döşemealtı, Kaş, Demre, Korkuteli, Elmalı, Finike, Kumluca, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinden talepte bulunan kırsal mahallelere 29 adet hamur karma makinesi hibe edildi.
 
Tek seferde 50 kilo hamur yoğuran makineler kadınların işlerini kolaylaştırıyor. Kurulumu yapılan makineler hamuru yoğururken, kadınlar dinlenmenin keyfini çıkarıyor. Hamur yoğrulduktan sonra hep birlikte bazlama ve yufka yapan kadınlar imece kültürünün de yaşatılmasına katkı sağlıyor. Hamur yoğurmanın fiziki olarak zor zahmetli bir iş olduğunu belirten kadınlar teknolojinin imkanlarından faydalanmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, “Biz oturuyoruz, makine yoğuruyor. Bağ bahçe işleri ev işleri derken zaten yoruluyoruz. Hamur yoğurmakta zor güç kuvvet istiyor. Çoğumuzun yaşı artık ileri seviyede. Bu makine bizi büyük bir yükten kurtardı. Yetkililere bu hizmetinden dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde görüşlerini dile getiriyorlar.
 
Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyacı olan mahallelere hamur karma makinesi dağıtımı devam edecek.
 
Yetkililer, kırsal mahallelere yaklaşık 120 hamur karma makinesinin hibe edileceğini açıkladı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Şube Müdürü Metin Kazaroğlu, hamur yoğurma ve açma işleminin kol gücüyle yapıldığına ve çok yorucu bir iş olduğuna dikkat çekerek, “Yoğurmayı da açmayı da aynı kişiler yapıyor. Dağıttığımız hamur yoğurma makineleriyle en azından işin yoğrulma kısmını hafifletmiş oluyoruz” dedi.
 
Bu tarz hayatı kolaylaştırıcı çalışmaların artarak devam etmesi dileğimle.
 
Esen kalın.
Bu yazı toplam 198 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim