Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Osmanlı mı, Otmanlı mı?

05 Eylül 2019 Perşembe 05:13

Tüm Batı tarihi bizim “Osmanlı İmparatorluğu” dediğimize “Ottoman Empire”, yani “Otmanlı İmparatorluğu” der. İmparatorluğu kuran kişinin adına ise “Otman*, Otoman, Ottoman, Atman, Ataman” denmektedir.

Peki, tüm Dünya dillerinde adlar başka dile çevrilmekle değişmemesine rağmen, bu farklılık nereden icap etmiştir? Bir küçük not: Batı’da “Otmanlı İmparatorluğu” veya bizde “Osmanlı İmparatorluğu” tabiri daha çok halkın ve tarihçilerin kullandığı bir dildi.

Resmî yazışmalarda ise hem İmparatorluğun (devletin) kendisi hem de Batı için “Devlet-i Aliyye’dir.” Anlamı ise Büyük (ulu) Devlet” demektir. Sırf Batıcı görünmemek adına kültür olarak Arapçılığa yaslanmak akılcı mıdır? Medeniyet her neredeyse insan olmanın gereği olarak talip olunur, ama bunun için öz kültüründen taviz vermek, başkalaşmak doğru mudur?

Koca bir medeniyet atalarımızdan bizlere intikal etmişken, o birikimi bırakıp çağı yakalayamamış cahiliye kültürlerinden birisinin peşine takılmamız atalarımızın kemiklerini sızlatmaz mı? Türk milletinin çoğu İslam Dinindendir, “Eyvallah”, ama Arap kültüründen değildir!

Kur’an Suudi Arap Yarımadasına değil, Kainata inmiştir! Dini kimlik ile milli kimlik aynı şey değildir, olmakta  zorunda değildir! Alman’da, İspanyol’da, İsveçli’de Hristiyandır ama herkesin kendi milleti, kendine has da kültürü vardır; Başkalaşmak saçmalıktır.

“Ümmet-i Muhammediye” ruhaniyet içeren bir aidiyet belirtir, bunda sorun yoktur. Ancak, amacından saptırılmış, siyasileştirilmiş “ümmet” sözcüğü üzerinden milli duygularımızın zayıfl atılmasına, manevi değer teşkil eden kavramların içlerinin boşaltılıp, ülkemizin demografik yapısının değiştirilerek kültürümüzün bozulmasına Türk milleti müsaade etmeyecektir!

Elbette daha iyisini tarihçiler bilir, ancak tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Otmanlı Devletinin kurucusu ve ilk hanının adı çok büyük olasılıkla Osman değil, Otman’dır. Batı’da olmasa da, İslam coğrafyasında Otman adı yerine Osman adının kabul görüp kullanılması çok büyük ihtimalle imparatorluğun kuruluşundan beri Yavuz Sultan Selim ile birlikte ilk kez İslam coğrafyasını da fethetmesi ile kullanılmaya başlamıştır.

 

———————— *Otman, Türk kültüründe ailenin en küçük oğludur. Çünkü, Ocağın ateşini yakıp ısıtacak ve devamlılığı sağlayacak olan odur. Çok eskilerden beri süregelen, Türk töresince çocuklar arasındaki paylaşımlarda ev en küçük çocuğa kalır. Bu çocuklara ”Otman, Ot Tigin, Othan” vb. adlar verilir.

 

Bu yazı toplam 1751 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim