Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Sağlık ve bilgi kirliliği

21 Mart 2020 Cumartesi 00:05

 

        Korona Virüsle mücadele kapsamında alınması gereken kişisel ve toplumsal tedbirler, hastalığın yayılmasını azaltma noktasında oldukça önemli.

        Bu konuyla ilgili olarak uzmanlar sık sık yazılı ve görsel medyada bilgiler aktarıyorlar.

        Bu önerileri ve uyarıları mutlaka dikkate almakta yarar var.

        Kişisel temizlik su ve sabunla başlıyor.

        Giysilerimiz, kullandığımız eşyalar hijyenik ortamlarda olmalı ve mümkün olduğunca da evden bu ortamda çıkmamakta fayda var.

        Çalışmak zorunda olanların da temizlik kurallarına uyması önem taşıyor.

        Hepimize büyük sorumlulukların düştüğü böyle bir ortamda bakın uzmanların önerileri şu şekilde :

-’’Ülkemizde de önlemlerin en üst seviyeye çıkarıldığı Koronavirüs’e karşı mücadelede bilinçli ve soğukkanlı olmak şüphesiz çok önemli. Özellikle de risk grubunda yer alanların çok daha dikkatli davranmaları gerekiyor ki hamileler de onlardan biri.

-‘’Hamilelikte hem yapısal olarak hem de bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeni ile özellikle solunum yoluyla bulaşan bu tip enfeksiyonlara yakalanma riski daha fazladır. Geçmişte hem Koronavirüs ailesine mensup SARS ve MERS, hem de influenza gibi solunum yolunu tutan virüslerin hamilelikte çok daha ağır sonuçları olabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak panik yapmadan, aşırı strese kapılmadan gerekli önlemleri alarak Koronavirüs’ten korunmak mümkün”

‘’Genel olarak virüsün yayılma yolları bilinmektedir. Bunlar içerisinde en çok üzerinde durulan yol, damlacık yolu ile bulaşmasıdır. Bu nedenle kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçının, öksürüp hapşıran kişilerden uzak durmaya çalışın.’’

Bol sıvı tüketin, sağlıklı beslenin

‘’Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Özellikle C vitamininden zengin besinlere mutlaka beslenmenizde yer verin. Gün içerisine yayarak bol su içmeye özen gösterin. Suyun yanı sıra ıhlamur, kefir gibi içecekleri de tüketmekte fayda var. Günün her saatinde sıvı alımını yüksek, boğazınızı sıcak ve nemli tutmaya özen gösterin.’’

‘’Tam da mevsim geçişinde olduğumuz bugünlerde giysiler de önemli rol oynuyor. Çok kalın, terlemenize yol açacak giysilerden kaçının, onun yerine ince kat kat giyinin. Boğazınızı soğuktan korumaya özen gösterin. Çünkü soğuk ile yoğun temas özellikle de hamilelikte bağışıklık sistemini daha fazla zayıflatıyor.’’

        Evet… Tüm dünyayı etkileyen bu salgın hastalıkla mücadelede kuşkusuz ki dengeli beslenmek, bol sıvı tüketmek, iyi uyku, stresten uzak durmak ve hijyen kurallarını yaşamın bir parçası haline getirmek gerekiyor.

        Bir de panik halinden bilgi kirliliğinden kurtulmamız gerekiyor.

Bu yazı toplam 1002 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim