Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2238.51
    %-0.27
  • Dolar
    32.3377
    %0.08
  • Euro
    35.0943
    %-0.26

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Ülkemizin gerçek sorunu nedir?

15 Haziran 2019 Cumartesi 07:00

Son 18 yılda ülkemizde bir parti tek başına iktidara olmasına rağmen, gelişmeler bizlere gösteriyor ki, ülkemizin partiler, hatta İdeolojiler üstü sorunları var. 
Üzülerek ifade etmeliyim ki, yeterli derecede çağı yakalayamıyoruz. Bunun birincil sebebi insanımızın içinde yaşadığı ‘demokratik, laik, sosyal hukuk devletini’ yeterince tanımayışından. Doğrusu, tanıyıp içselleştirmesi için de şimdiye kadar gelen hiç bir hükümet  yeterince gayret göstermemiştir. Üzerine antidemokratik, hukuk dışı uygulamalar da insanımıza  evredeyse sürekli “demokrasi” veya “hukukun gereği” gibi anlatılması olayı daha da karmaşık bir hale getirmiştir.
AKP, bu vahim yanlışı farketmiş, 2002’de siyasetini bu minval üzerine bina etmiş ve kazanmıştı. Düşünün, o ‘niyet bile’ ülkemize 2008 sonuna kadar nasıl bir ivme kazandırmıştı. Sonraki yıllarda AKP’de o bilindik, klasik siyaset anlayışına geri döndüğü için toplumsal gelişme tekrar durdu. 
Her ülkede yurttaşların ideolojileri, dinleri veya mezhepleri farklılık arzeder. Sorun farklı ideolojiklere veya dini anlayışlara sahip olmaktan değil, sorun hoşgörüsüzlükten, farklı olana tahammülsüzlükten, ayrıca insan fıtratına tamamen zıt olan kendinleştirme dürtüsünden kaynaklanmaktadır.
İkinci büyük sorunumuz ilkesizlik!

 “Baskıya, zulmü, vesayete, muhtıraya, kısacası tüm anti demokrat uygulamaları karşısındayım” diyeceksin, ama benimsediğin parti iktidar olup aynı yanlışları yapınca sessiz kalacaksın.  “İlkesizlik” budur!..

’İnsan’ farklı kültür ve düşüncelerden beslendiği için bu kadar ilerleyebilmiştir. Düşünce farklılığı ve kendi içinde ki çeşni fakirlik değil zenginliktir. İşte, üçüncü büyük sorun bunları bilen, ama çıkarı için güce yaslanıp,  bukalemun gibi sürekli renk değiştiren kimi sözüm ona “toplum öncüleri!”...
Demokrasilerde seçilmişlik bir partiye “Hükümet etmeye hak tanır, o bir “Haklılık belgesi” değil!
Evrensel kavramlara lokal düzeyde anlam yüklendiği müddet ülke düzelemez. Ülkemizde partilerden evvel toplumda varolan yanlış algılar değişmeli
Dününün, ülkemizde 7/24 herkes siyaset konuşuluyor ve hala birileri çıkıp “Ülkede sorun yok” diyebiliyor! Bir kişi akli bir meseleden bahsederken, verilen cevap duygusal ise ne denilebilinir? İşte sıkıntılarımız bunlar!
Her rejimin bir işleyiş biçimi var.Bu sistemde devlet ne dinli de dinsizdir, devlet “nötrdür.” Dini hizmet verir, ama tüm yurttaşlara aynı mesafede durur. Ülkemiz tavizsiz anayasada yazıldığı gibi idare edilse, emin olun, ertesi gün sıkıntılarımızın % 50’si kendiliğinden yok olur. 

“Ben böyle bir sistemde yaşamak istemiyorum” dersin, anlarım, ama “Ne yârdan ne serden” olmaz!İşte biz bu “Olmazı” zorladığımız için ülkemiz bu halde. 

Bu model milli iradeye dayalı bir modeldir. Toplum kendi kaderini kendi eline almış olduğundan, kendi eli ile seçip iktidara taşıdığı yanlış yaptığında onu sorgulamak zorundadır, sorgulamazsa sistem ya topallar, ya da çöker! 

Bu modelde artık eski devirlerde olduğu gibi liderin sistemi yoktur, sistemin lideri vardır! Yaşamsal bir farktır! Seçmenler siyasilerle akıl üzerinden iletişim kurar, his üzerinden ilişki kurmaz! Mürid/mürşid ilişkisi yoktur, seçen/seçilen iletişimi vardır. Yani sorgulama ve denetim esastır, asla teslimiyet yoktur. Sadakat vardır, ama liyakata dayalı sadakat vardır!

İşte, ülkemizin asıl aşması gereken sıkıntılar bu ve benzeri meselelerdir. İlim ile müspet bilim yerine “Kim kimi halt edecek?” gibi bir kısırdöngü ideolojik çekişmeler içinde debelenip durmak istemiyorsak, artık toplum olarak kendimizi yenilenmemiz şart! 

Aksi taktirde, hangi iktidar iktidar gelirse gelsin, çok fazla bir şey değişmez!

Bu yazı toplam 1334 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim