Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2400.893
    %-0.46
  • Dolar
    32.2647
    %-0.16
  • Euro
    34.6857
    %-0.36

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Üreyen Robotlar

15 Aralık 2021 Çarşamba 23:27

Teknoloji dünyasında baş döndüren çalışmalar,  tüm dünyada son sürat devam ediyor.   Yapı, iletişim, Tıbbı, Bilgi, eğlence, iş ve eğitim teknolojilerinde, insan hayatını kolaylaştıran pek çok yenilikle karşılaşıyoruz.  Teknoloji geliştikçe insan hayatı kolaylaşsa da, teknolojilerin rahatlığı insanoğlunu bir şekilde tembelliğe itiyor.

Ancak Amerika’da gerçekleştirilen bir çalışma, insanoğlunu tembellikten öteye götürecek gibi görünüyor.  Tafts Üniversitesi, Verman Üniversitesi'ndeki biyolog ve bilgisayar bilimcileri, kendi kendine üreyebilen robot teknolojisini insanoğlunun kullanımına sunmaya hazırlanıyor.

Amerikalı bilim adamlarının,  bu çalışması, pek çok sektöre çığır açacak nitelikte. Bu çalışmada üretilen robot, kendi kendini kopyalayarak üreyebiliyor.  Evet, yanlış duymanız, bu robotlar hem kendi kendine üreyebiliyor hem de yapısındaki milimetrik organizmalar sayesinde,  insan hücrelerinin faaliyetlerini kontrol edebiliyor.

Amerikalı bilim adamlarının ürettiği bu robotların; kanser, yaşlanma, doğum kusurları başta olmak üzere, daha birçok sağlık sorununu ortadan kaldıracağına inanılıyor.

Bu çalışma, tıpta da devrim olarak da nitelendirilebilir. Çünkü bu robotlarda bir milimetre büyüklüğünde canlı organizmalar var ve bu canlı organizmalar, insan ve hayvan hücre ve dokularını yenileyebiliyorlar.

Konunun başında söylemiştik. Bu robotlar kendi kendine çoğalabilme özelliğine sahip. Peki, bu üreme robotlarda nasıl gerçekleşiyor diye aklınıza bir soru takılmış olabilir. Kurbağa hücrelerinden üretilen bilgisayar tasarımlı organizmalar, tek hücreleri bir "ağız" içinde topluyor. Ardından, kendileri gibi görünen yavrularını serbest bırakıyor. İnanılmaz değil mi?

Dünyaca ünlü bilimsel bir dergide, çalışma ile ilgili görüşlerini dile getiren yazarlar; kendi kendini kopyalayan canlı biyo-robotların, travmatik yaralanmalar, doğum kusurları, kanser, yaşlanma ve daha fazlası için daha doğrudan, kişiselleştirilmiş ilaç tedavisine olanak sağlayacağını duyurdu.

Tafts Üniversitesi ve Verman Üniversitesi'ndeki biyolog ve bilgisayar bilimcileri, bu çalışmayı ortaklaşa gerçekleştirmişler.  2020'de ilk yaşayan robotlar olarak tarihe geçen ve adı Ziynabat olan bu robotların kendi kendine hareket edebilme gibi pek çok yeteneği de bulunuyor.

 Amerikalı bilim adamlarının yeni nesil robotu Ziynabat oldukça ilginç bir yapıya sahip. Yarı canlı yarı rabot şeklinde üretilen Ziynabatların,  organ nakli gibi insanoğlunun çok önemli ihtiyaçlarına çözüm olacak olması,  çok güzel bir gelişme.

Günümüzde robot teknolojileri çok gelişme kaydetti. Hemen hemen hayatımızın her alanında varlar. Özellikle askeri alanlarda kullanılan robotların çok farklı ve üstün yetenekleri var. Tıpta kullanılan robotlar, cerrahi ameliyatlarda çok üstün başarılar elde edilmesine olanak sağlıyor.  Endüstri 4,0 kapsamında kullanılan, tarımı bütünüyle değiştirecek robotların var olduğunu unutmadan söyleyelim.

 

 

 

  

Bu yazı toplam 347 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim