Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2400.893
    %-0.46
  • Dolar
    32.2647
    %-0.16
  • Euro
    34.6857
    %-0.36

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Winamp yenilenen yüzüyle geri dönüyor

13 Aralık 2021 Pazartesi 01:23

P2P dosya paylaşım programı olarak hayatımıza giren Lime Wire, Gnutella ağını kullanarak dosya indirmemizi sağlıyordu. O dönemde LimeWire gibi programların çoğalmasıyla, müzik ve film piyasası korsan tehdidiyle karşı karşı kalmıştı. LimeWire kullanıcıları  ve benzeri programların kullanıcıları, müzik, yazılım vb. indirmelere yoğun ilgi gösterince, LimeWire ve benzeri programlara 2010 yılında yasak geldi. New York Mahkemesi'nin aldığı kararla bu ve benzeri programlara erişim yasaklanmıştı. Bilgisayar kullanımının tavan yaptığı bu tarihlerde Winamp adında bir program hayatımıza girmişti.

Bilgisayarın toplum hayatına girdiği yıllarda kullanılan efsane bir medya oynatıcısıydı. Bu medya oynatıcısı sayesinde film ve müziklerini rahatlıkla dinleyebiliyorduk. Kişisel bilgisayar ve Android aygıtları için çoklu ortam oynatıcısı olan Winamp, İlk kez 1996 yılında Justin Frankel tarafından geliştirilip yayımlanmıştı. Ortaya çıktığında milyonlarca kullanıcıya sahip olan bu program, farklı dış görünüm ve eklentileriyle dikkat çekmiş, 2005 yılının sonunda 50 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. 50 milyon kullanıcı sayısına ulaşan Winamp,  Windows Media Player'a ciddi rakip olmayı başarmıştı. Tabi o dönemde büyük bir dönüşüm geçiren müzik ve film sektörü korsan tehdidi ile mücadele ediyordu.

Şarkı albümleri ve filmler internet ortamında ücretsiz indiriliyor, indirilen bu dosyalar işte Winamp gibi programlar aracılığıyla bilgisayardan rahatlıkla dinlenebiliyordu.  Valla ne diyeyim bende geçmişte bu programı çok kullanmıştım. Herkesin olduğu gibi benim de kullandığım başucu programlardan bir tanesiydi.  Son dönemde dijital müzik platformlarının hayatımıza girmesiyle her programın olduğu gibi bu programın da miadı doldu.

Uzun süre ayakta kalabilmek için mücadele veren Winamp, çevrimiçi müzik platformlarının artmasıyla popülerliğini kaybedince, strateji değişikliğine gitti. Web sitesi ve logosunu yenileyen şirketin yeni bir müzik dinleme platformu olacağı söyleniyor.  90’lı yılların popüler medya yürütücüsü Winamp, ‘müzik, podcast, radyo istasyonu, sesli kitap ve diğer içerik yaratıcılarını ve tüketicilerini bir araya getirmeyi hedefliyor.

 Binlerce çevrimiçi müzik platformlarının olduğu bir dünyada hak ettiği yeri alabilecek mi göreceğiz. Şirketin resmi sitesinden, “Yeni nesil için Winamp'ı inşa ediyoruz. Winamp sadece güncellenmekle kalmadı, tamamen yeniden düzenlendi.” Açıklaması yapılmış. 

Tabi şu ifadeleri de eklemeden geçmeyelim; 1997’de hizmet veremeye başlayan ve 2013 yılında durdurulan Winamp'ın eski sürümleri, hali hazırda kullanılabiliyor. 14 Ocak 2014 tarihinde Radionomy şirketi Nullsoft şirketinin hisselerini, Winamp ve Shoutcast'ı satın almış,  2019'da Winamp 6'yı yayınlama çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Online müzik endüstrisinde çok güçlü şirketler var ve bu şirketler gelirlerini ciddi oranda artırmaya devam ediyor.  Dijital müzik endüstrisinin büyümesi, popüler video paylaşım sitesi Youtube’un da dikkatini çekmiş, pazara youtube müzik adıyla iddialı bir giriş yapmışlardı. Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun (IFPI) global müzik raporuna göre, 2020 yılında müzik endüstrisi yüzde 74’lük bir büyüme kaydetti.  Müzik sektöründe bu büyümenin yüzde 62’si, dijital platformlardan elde edilen dinlemelerden oluşuyor.  Müzik endüstrisinin geçen yıl global anlamda yarattığı toplam gelirin 21.6 milyar dolar olduğunu belirtelim.

Özellikle korona virüsün ortaya çıkmasıyla bu sektör kısa süreli bir çıkmaza girse de, canlı performans yayınları ve yayınların müzik dinleme deneyiminde önemli yer edinmesi bu endüstriyi çıkmazdan kurtardı. Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun dünya çapındaki müzik raporuna göre; Müzik lisanslama oranları, 2019 yılına göre yüzde 18'lik bir artış göstermiş. Müzik platformlarına üye olan kullanıcı sayısının ise, dünya genelinde 400 milyona ulaştı. Rapora göre, bu yıl müzik sektöründe dikkat çekici bir büyümede plak satışlarında oldu.  Plak satışları yıl içinde %23 artış gösterdi. CD satışlarının payı ise %11,9’da kaldı. 

 

Tik Tok gibi platformlar aracılığıyla müzik tüketilmesinden oluşan gelir hacmi henüz ölçümlenmemiş.  Rakamlara bu platformlarda ede edilen rakamlar eklendiğinde, ortaya çok ciddi bir tablo çıkıyor.  Yani kısacası Winamp’ın dijital müzik sektörüne girişi, boşuna değil.

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 538 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim