Bugün 04 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.03
  • Dolar
    32.335
    %-0.05
  • Euro
    34.7427
    %0.01

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Yaban hayvanları ve doğa

03 Ağustos 2022 Çarşamba 12:53

 Hayatımızda evcil ve yabani hayvanların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi önem taşıyor.

Sokak hayvanları dediğimiz can dostlarımız ile yaban hayvanlarının doğal afetlere karşı korunması, hayatlarını sürdürebilmesi her geçen gün biraz daha zorlaşmakta.

Bunun en son örneğini maalesef hepimizin içini yakan, derin üzüntüye sevk eden orman yangınlarında hep birlikte yaşadık.

Acı tecrübeler edindik.

Bilhassa Manavgat yangınında can kayıpları, yaralanmalar karşısında doğada zor durumda kalan hayvanların kurtarılması ile ilgili sıkıntılar yaşandı.

Bu manada geçtiğimiz günlerde Antalya’da STK’lara Türkiye’de ilk kez Hayvan Arama Kurtarma Eğitimi verildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tim Komutanlığı işbirliğiyle, düzenlenen eğitimde AKUT, İHH ve koruma derneklerinden katılımcılar, doğal afetlerde ve doğada zor durumda kalan hayvanların nasıl kurtarılması gerektiği anlatıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Antalya Tim Komutanlığı işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez Hayvan Arama Kurtarma Eğitimi düzenlendi. Eğitime AKUT, İHH ve Hayvan Koruma Derneklerinden gönüllüler katıldı. 2 gün süren Hayvan Arama Kurtarma Eğitimi’ni Antalya İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Arama Kurtarma Tim Komutanı Astsubay Kıdemli Üstçavuş Mahir Akdemir verdi.

Doğada mahsur kalan ya da yangın, deprem, sel gibi doğal afetlerde yaralanan evcil ve yaban hayvanlarının nasıl kurtarılması gerektiğinin anlatıldığı eğitimlerin ikinci gününde, kurtarma çalışmaları Antalya Hayvanat Bahçesi’ndeki hayvanların üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Vahşi hayvanların bulunduğu bölümlerde ise hayvanların tehlikeli olmasından dolayı müdahale şeklinin nasıl olması gerektiği anlatıldı. Sadece insan değil tüm canlıları kurtarmayı amaçlayan dernek üyeleri, hayvanların kurtarılması konusunda bilinçlendirildi.

Doğada mahsur kalan evcil ve yabani hayvanların kurtarılması ile alakalı bilgilendirme çalışmalarının belirli aralıklarla verilmesi kanaatimce olumlu.

Elbette tüm bunları yaparken aşırı ve nemli bu sıcak yaz günlerinde can dostlarımız için bulunduğumuz en yakın ortamlara su ve yiyecek bırakılması da önem taşımakta.

Sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 622 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim