Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni sistemle Türkiye’de 80 yıl geriye gideriz!
10 Kasım 2017 Cuma 22:18

Yeni sistemle Türkiye’de 80 yıl geriye gideriz!

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıkladığı yeni eğitim sistemi, tepki çekmeye devam ediyor.

 Antalya Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, TEOG’dan sonra getirilen eğitim sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

EĞİTİMDE 15 YIL ÖNCESİNE DÖNÜLÜYOR

Konu ile ilgili ilk değerlendirmeyi, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar yaptı.  Iltar, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasında siyasi değerlendirmeler yaptığını söyledi.  Bakan Yılmaz’ın konuşmasının çelişkilerle dolu olduğuna vurgu yapan Iltar; “Bakan, ‘Milli Eğitim’den çok siyasi beyanlarda bulundu.  Örneğin, 80 yılda yapılmayan yolları yaptık, 80 yılda gelmeyen teknolojiye getirdik, 80 yılda yapılmayan köprüleri ve viyadükleri yaptık dedi.  Ülkede 80 yılda düzenlenmeyen ekonomiyi şaha kaldırdık’ dedi. Oysa ben sayın bakandan eğitimin sorunlarına değinmesini beklerdim” diye konuştu.  Millî Eğitim Bakanlığı’nda bugüne kadar 6 bakanın değiştiğine dikkat çeken Iltar, Türkiye’de milli eğitimin 15 yılda 80 yıl geriye gittiğini söyledi.  Iltar; “Sonunda TEOG kalkacak, eski sisteme geçeceğiz dendi.  Oysa bundan önceki 6 bakan da geçmiş sistemlere kötü, yeni sisteme çok iyi demişti.  Şimdi de aynı şeyler söyleniyor.  Bakanın açıkladığı sistem ile eğitimde 15 yıl öncesine dönülüyor. Madem bu sistemde 15 yıl öncesine dönülecek, 15 yıldır bu çocukların kanına neden girdiniz?  Bunun sorumlusu kim? Çocuklarımız, 15 yılda 80 yıl geriye gitti.   Bu ülkede yüzde 10 okul nitelikli, yüzde 90’nı niteliksizmiş. Eğer bu ülkede okulların yüzde 90’nı niteliksiz ise bunun sorumlusu siz değil misiniz?” diye sordu.

GENÇ NESİLLERİ KAYBETTİK

Ak Parti iktidarının bugüne kadarki tüm eğitim uygulamalarını eleştiren Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, bakan İsmet Yılmaz’ın; ‘okulların yüzde 10’u nitelikli, yüzde 90’ı niteliksiz’ açıklamasına da tepki gösterdi. “Bugüne kadar AKP iktidarında 6 bakan değişti. Bu okullar niteliksiz ise neden bu okulları nitelikli hale getirmek yerine, öğrencileri özel okullara yönlendiriyorsunuz” diye soran Iltar, mevcut sistemde yaşanacak karmaşalara dikkat çekti. Iltar, şöyle devam etti: “Bu devletin okullarına niteliksiz diyerek, öğrencileri özel okullara yönlendiriyorlar.  Öğrencilerin yüzde 10’u sınavla, yüzde 90’ı adrese dayalı sistemle devlet okuluna verilecek. Ancak bu tercihte de öğrencinin 5 okul seçme şansı var. Bu mümkün değil. Ortaokuldan mezun olan çocukların tamamını kadrosuna alacak lise yapılanması günümüzde yok.  Bu öğrencilerin yüzde 50’si ya İmam Hatip’e ya açık okula ya da liseye yönlendirilecek.  Yıllardır AKP iktidarı bu nesli kaybetti.  Kendine özgüveni olan, düşünen, kendi başına karar verebilen bir öğrenciye rastladınız mı? Ben son 15 yıldır rastlamadım. Biat kültürü ile emir gelmesini bekleyen bir nesil türedi.  15 yıldır genç nesilleri kaybetmiştik, bu uygulama ile tamamen kaybedeceğiz” diye konuştu.

BU SİSTEMİN HİÇBİR MANTIKLI DAYANAĞI YOK!

TEOG’dan sonra getirilen sistemin hiçbir mantıki izahı olmadığını söyleyen Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, getirilen yeni sistemle öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığını öne sürdü. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, ‘En iyi okul en yakın okuldur’ açıklamasını tepki gösteren Iltar, şöyle devam etti: “Bu sistemi bile bile yapıyorlar. Eğitimi ve öğretmenleri itibarsızlaştırıp, özele gitmenin önünü açıyorlar. Özel okullara sağlanan ayrıcalıklar yetmedi demek ki. Eğitimi hem özele hem yerele devredilmesi, bunun altında da yatan etnik bölünmenin zemini hazırlanıyor.  En iyi okul en yakın okuldur açıklaması var. Bunu tüm okulları eşit şartlarda donatırsan denilen doğru.  Ama sen zaten kafadan yüzde 10 nitelikli, kalanları niteliksiz ilan ediyorsun. Dolayısıyla en yakın okul en iyi diyemezsiniz. 60 soru ile bu kadar öğrenciyi sınırlayacaksın. Geçtiğimiz yıl 120 soru ile 17 bin öğrenci birinci olmuştu. Bugün 60 soru ile 50 bin öğrenci birinci olacak. 100 bin öğrenci 2’nci, 300 bin öğrenci üçüncü olacak.  Bu öğrencileri nasıl sıralayacaksınız, nasıl yerleştireceksiniz? Bunun bilimsel bir açıklaması yok” ifadelerini kullandı.  

ÖĞRETMENLER İTİBARSIZLAŞTIRILDI

Getirilen yeni sistemin en fazla bir sene sonra değiştirileceğini düşünen Iltar, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Biz sistem değişikliğine alıştık, kesin bu sistem de 1 sene sonra değişir.  Öğretmenlik mesleğinde öyle bir duruma geldik ki, Türkçe edebiyat ve matematik öğretmenleri dışında hiçbir öğretmenin burada itibarı kalmayacak.  Güzel sanatlar, genel kültür ve spora dayalı dersleri yok saydılar. Dolayısıyla öğrenci ve öğretmenlerin gözünde o öğretmenler itibarsızlaştı.  Sadece sayısal ve sözel öğretmenler değerli. Diğer öğretmenlerin pek bir önemi yok. 12 Biyoloji sorusu ile çocuk tıpçı olacak. Bunu nasıl ölçersin? Bilimden uzak, saçma sapan bir eğitim ve sınav sistemi bu. Bu kabul edilemez.  Doğru olan sınavsız bir sistem ve öğretmenlere güvenen bir sistemdir. Biz bu sistemi istiyoruz.  Önce öğretmenin itibarı artacak, eğitimde sosyal fırsat eşitliğinin sağlanacak. O zaman da sınava gerek kalmayacak. Bu sistemle 80 yıl öncesine gittik. Umutlanma diye bir şey söz konusu değil.  Bütün herkese sorarak bu eğitim sistemini getirdik dediler. Bu doğru değil. Sadece birileri istedi diye bu değişiklik yapıldı. Biz sendikaları ve okulları geziyoruz. Hem öğretmen hem de öğrenciler hem de veliler tedirgin durumda” (Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 5137 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim