Bugün 18 Şubat 2026 Çarşamba
  • Antalya13 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    7028.92
    %2.49
  • Dolar
    43.7565
    %0.06
  • Euro
    51.7375
    %-0.23
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TOKİ PPROJESİNDE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
18 Şubat 2026 Çarşamba 17:54

TOKİ PPROJESİNDE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

TOKİ konutları projesinin 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali için Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı davada Antalya 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ANTALYA'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Çakırlar Mahallesi Çandır Çayı yatağında yapılması planlanan TOKİ konutları projesinin 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali için Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı davada Antalya 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.Çakırlar Mahallesi Çandır Çayı yatağında yapılması planlanan, 6 etapta 206 bloktan oluşan 4 bin 574 konut, 2 okul ve 1 camiyi içeren projenin birinci etabı için Antalya Valiliği tarafından verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali için Çevre Mühendisleri Odası ve bazı meslek odaları tarafından dava açılmıştı.

DERE YATAĞINDA TAŞKIN RİSKİ

Proje alanının, Boğaçayı'nın en büyük kollarından biri olan Çandır Çayı'nın, daha önce kum- çakıl ocağı olarak kullanılan dere yatağı üzerinde yer aldığı belirtilerek, AFAD tarafından 2021 yılında hazırlanan Antalya İl Afet Raporu'na göre taşkın riski altındaki bölgede bulunması nedeniyle, ileride can ve mal güvenliği açısından ciddi riskler oluşturacağı vurgulandı. SU KUYULARI İÇİN TEHDİT

DSİ ve ASAT'ın bölgedeki incelemelerine göre, proje sahasında yapılacak yoğun yapılaşmanın ve oluşacak atık su yükünün mevcut kuyuların su kalitesi üzerinde kirlilik riski oluşturabileceği ve koruma alanı kısıtlamaları nedeniyle projenin mevcut haliyle uygulanabilirliğinin riskli olduğunun açıkça belirtildiği kaydedildi.

EKO COĞRAFYA ÖZELLİĞİ

Danıştay 6'ncı Dairesi'nin raporunda ise Boğaçayı, Çandır, Doyran ve Karaman çayları havzasının, son yıllarda aşırı kentleşme ve yapılaşma sonucunda narenciye bahçeleri ve seraların giderek tahrip edildiği; bölgenin su ekolojik sistemi, orman ekolojik sistemi ve tarım ekolojik sistemi ile bir 'eko-coğrafya' oluşturduğu ifade edildi. DANIŞTAY'IN RAPORURaporda, kum ocaklarının yarattığı tahribat sonucunda su akışının ve çayların iki yakasındaki yeşil, ağaçlıklı alanların kaybolduğu, tehlike ve tehdit altında veya endemik bitki ve hayvan türlerinin varlıklarını sürdürebilmeleri, üreyebilmeleri ve yeniden kazanımları için önlemler alınması gerektiği açıkça ifade edilmesine rağmen, yoğun yapılaşma kararında hukuka uygunluk bulunmadığı dile getirildi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

İçme ve kullanma suyu havzası niteliği taşıyan, karstik ve kırılgan bir hidrojeolojik yapı üzerinde yer alan proje alanında; yer altı suyu kirliliği, su güvenliği ve taşkın riski gibi hususlarda ciddi bilimsel belirsizlikler bulunduğuna dikkat çekilen davada, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce yürütmeyi durdurma kararı verildi.

SEL FELAKETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Dava avukatlarından Tuncay Koç, Çandır Çayı dere yatağına ve ikinci derece içme suyu havzasına yapılacak TOKİ projesine ilişkin açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı verildiğini söyledi. Geçen günlerde yaşanan yağışlar ve sel baskınlarına da dikkati çeken Koç, "Aslında geçerli bir ÇED kararı yok. Mahkeme başka gerekçelerle işlemi durdurdu. Muhtemelen geçen haftaki büyük yağışların ve oluşan sel felaketlerinin etkisi olmuştur" dedi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim