Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Aman dikkat !

03 Ağustos 2017 Perşembe 16:23

 Kavurucu Ağustos sıcakları ilk günden kendini göstermeye başladı. Temmuz ayında aşırı artış gösteren sıcaklıklardan şikayet ediyorduk ama Ağustos bu gidişle Temmuz’u aratacak gibi. Bu mevsimlerde insanın tek düşündüğü şey, haliyle deniz ve kum.

 

Aşırı sıcaklarda insana inanılmaz bir rehavet çöküyor.  Bu rehavet, her şekilde kendini gösterebiliyor. Özellikle insan psikolojisinde akıl almaz değişikliklere neden sıcak günlerde tedbirli hareket etmek gerekiyor.  Hem sağlık hem de psikolojik etkenlerden uzak durmak için uzmanların bu konudaki görüşlerini bir kenara atmamak gerekiyor.  

 

Tabi bu yaz mevsimlerinde hem havuz hem de deniz kenarları inanılmaz bir yoğunluk içinde. Çoluk, çocuk, genç, yaşlı sıcaklardan bunalıp,  soluğu deniz ya da havuz kenarlarında  alıyor. Geçenlerde bir haber okudum. Özellikle yaz aylarında boğulma vakalarında inanılmaz artış yaşanmış. Bu sebeple yüzme bilmeyenlerin ya da az bilenlerin, deniz ve havuzlarda çok dikkatli olması gerekiyor.

 

Antalya’daki sahillerde ise ne yazık ki can kurtaran hizmeti tam anlamıyla yapılamıyor. Belli başlı ve bilinen yerler dışında can kurtaran hizmeti veren kumsal ne yazık ki yok. Aileler, çocuklarına bu konuda son derece dikkatli davranmalarını öğütlemeliler. Çünkü okuduğum habere göre boğulma vakalarının büyük bir çoğunluğu,  yüzme bilmeyen ve yaşları çok genç olanlarda gerçekleşiyormuş.

 

İstanbul, Samsun, Kocaeli, Bartın, Isparta’da meydana gelen boğulma vakalarında 40’ın üzerinde kişi boğulmaktan son anda kurtarılmış.. Uzmanlar, boğulma vakalarındaki artışın özellikle deniz ve göllerdeki yoğunluğun artmasından kaynaklandığını söylüyor.

 

Boğulmalarda dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan bir tanesi de özellikle kayalık bölgelerden uzak durmak. Uzmanlar, boğulma ve yaralanmalara neden olan kayalık bölgelerde yüzülecekse ‘mutlaka can kurtaran hizmeti veren bir yerde olun’ tavsiyesinde bulunuyorlar.

 

Bu sebeple özellikle deniz ve yüzmeye elverişli yerlerde mutlaka dikkatli olmak gerekiyor. Her şey bir anda olup bitiveriyor. Nerden biliyorsunuz derseniz, bu anı geçen sene yaşadım. Boğulmak üzereyken son anda kardeşim ve çevredeki yardımseverler sayesinde kurtuldum.

 

O nedenle Ağustos ayında aman dikkat!

Bu yazı toplam 754 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim