Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2391.91
    %-1.46
  • Dolar
    32.3216
    %-0.58
  • Euro
    34.6843
    %-0.51

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Betonlaşma düşündürücü…

07 Ağustos 2023 Pazartesi 00:05

 

            Hava sıcaklığı ile yüksek nemin doruk noktaya çıktığı bugünlerde yeşil dokunun ne denli önemli olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz.

            Bir taraftan yoğun bir göç dalgasına maruz kalan Antalya, bir taraftan da çok katlı yapılaşmanın uzantısında alt yapı eksikliklerinin sıkıntısını yaşıyor.

            Trafik, ulaşım, çarpık yapılaşma, otopark, görüntü ve gürültü kirliliği sorunları ise artık sıradan görüntüler olarak karşımızda duruyor.

              Bu yönleriyle   ‘’Dünya kenti’’ tanımlaması yapılan ve yoğun bir göçe maruz kalan Antalya ‘’BETONKENT’’  haline gelirken görüntü kirliliği ise doruk noktaya ulaştı.

            Öyle ki; her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin akın ettiği Antalya’daki betonlaşma yarışı tüm hızıyla devam ederken,  cadde ve sokaklardaki tabela kirliliği ile kaldırım işgalleri ise  görenleri hayrete düşürüyor.

            Diğer taraftan betonlaşma yarışının uzantısında kaldırım işgalleri, otopark sorunu, billboardlar, tabela kirliliği, binaların üstünü kaplayan ve şehir estetiğiyle tezat görüntü içeren boyası atmış güneş enerjilerinin görüntüsü ile Antalya her geçen gün ‘’sorunlu’’ bir kent haline geldi.

                        Çok fazla uzaklara gitmeye gerek yok; Güllük, Yüzüncü Yıl, Mevlana, Meydan ve Kazım Özalp Caddesi başta olmak üzere neredeyse tüm cadde ve sokakların görüntü kirliliği ile özdeş haline geldiği Antalya’da adım başı billboard ve megalightler göze çarpıyor.

                        Dünya kenti diye lanse edilen Antalya’nın ‘’Betonkent’’ haline geldiğini söyleyen vatandaşlar; ‘’Bu kadar görüntü kirliliğinin olduğu başka bir şehir yoktur!’’ diye tepkilerini dile getiriyorlar.

            Antalya’nın sembol değerlerinden narenciye bahçelerinin imara açıldığını, deniz kenarlarının yüksek katlı binalarla çevrelendiği, cadde, sokak ve refüjlerin tabela kirliliği ile tanınmaz hale geldiğini de söyleyen vatandaşlar  oldukça dertli.

            Özellikle son 30 yılda o kadar plansız bir yapılaşma ortaya kondu ki, Antalya denince akla artık denize perde çeker gibi yükselen binalar akla geliyor. Amansız bir betonlaşma yarışının uzantısında her cadde ve sokakta görmeye alıştığımız billboardlardan tutun da, kaldırım işgallerine kadar çok geniş bir alanda görüntü kirliliği giderek artıyor.

   Her adım başı billboardların boy gösterdiği, direklerin, duvarların reklam panoları ve yırtılmış afişlerle donatılmış (!) Antalya bu görüntüleri hiç hak etmiyor. Maalesef son yıllarda hızla görüntü kirliliğiyle özdeş bir şehir haline gelen  Antalya gerçeğiyle baş başayız.

  Özellikle şehir merkezindeki otopark izdihamına bir formül bulunmalı. Güllük, 100. Yıl ve Şarampol caddesi gibi alanlardaki otoların gelişi güzel park etmesiyle oluşan görüntü kirliliği önlenmeli. Yeşil doku ile barışık çevreci projeler maalesef yok. Son yıllarda prestijli projeyi de göremiyoruz. Maalesef ilçelerde de benzer görüntüler var. Her yer bina oldu. Belediyeler daha fazla proje üretmeli. Antalya betona adeta hapsolmuş gibi.

  Bu şehir bu görüntüleri hiç hak etmiyor!

Bu yazı toplam 437 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim