Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2400.636
    %-0.01
  • Dolar
    32.257
    %-0.03
  • Euro
    34.6756
    %-0.11
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Değiştirilen sistem, öğrencinin yükünü artıracak"
18 Ekim 2017 Çarşamba 20:30

"Değiştirilen sistem, öğrencinin yükünü artıracak"

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, üniversiteye giriş sisteminin çok sık değiştirilmesine tepki gösterdi.

Yeni getirilen sistemle ilgili; "üniversiteye giriş sınavı, diğer sınavlarda olduğu gibi milyonlarca öğrencinin geleceğini birkaç saate sığdıracak" açıklamasında bulunan Iltar,  yeni getirilen sistemin trajikomik bir hal aldığına dikkat çekti.

"SİSTEM TRAJİ KOMİK BİR HAL ALDI"

Yeni sınav sistemindeki çelişkilere dikkat çeken Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar,  şu açıklama ile eleştirilerine devam etti: " YÖK, Cumhurbaşkanı'nın talimatından 15 gün sonra üniversite giriş sistemini değiştirdi. YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından yeni diye açıklanan üniversiteye giriş sınavı, diğer sınavlarda olduğu gibi milyonlarca öğrencinin geleceğini birkaç saate sığdıracak. Açık uçlu soruların yer alacağı yeni sistemde sınav tek günde bitirilecek ve toplamda üç oturumlu olacak. Ancak YÖK, sınavın tarihini ve oturumların süresini açıklamadı. Ortaöğretimde doğru dürüst ve yaygın olarak mesleki yönlendirme de verilmeden yapılan bu sınavların yordama gücü, ayırt ediciliği, öğrencilerin ve ailelerin yaşadığı sorunlar, bilimsel yöntemle araştırılmalıdır. Eğitim bilimleri alanıyla hiç ilgisi olmayan birinin, ‘kaldırın’ demesiyle onun göreve getirdiği profesörlerin, yıllar önce denenmiş, yine araştırma yapılmadan değiştirilmiş yolları yeni bir "Sistem" getiriliyormuş gibi sunması trajikomik bir hal almıştır"

"ÖĞRENCİLERİN YÜKÜ ARTACAK"

Iltar, değiştirilen üniversiteye giriş sınavının, öğrencinin stresini daha da artıracağına dikkat çekti.  " Öğrencilerin stresini azaltacakları iddiası da durumu daha vahimleştirmiştir. Sınav eskiden olduğu gibi tek hafta sonu yapılacağından ve öğrenci başarı puanını öğrenemeyeceğinden, genel olarak ilgisi olsun olmasın tüm sınavlara katılma zorunluluğu hissedeceğinden öğrencinin yükü daha da artacaktır. Ülkeyi yönetenler gençlere nitelikli öğretim hizmeti, iş güvencesi, varlıklı olan ve olmayanların eşit muamele görmesi ve nitelikli bir yaşam garantisi veremiyor, aksine her gün "reform yapıyorum" deyip eğitim sistemini alt üst ediyorsa ne gençlerin ne de anne-babanın stresi azaltılamaz" diyen Iltar, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Siyasi iktidarın "öğrencilerin stresini azaltmak" gibi bir derdi olmadığı ortadadır. Soruların çalındığı, sorulara şifre konduğu, yanlış sorular sorulduğu, her gelen Milli Eğitim Bakanının sistem değiştiriyorum diye programları altüst ettiği, ülkenin gereksinim duyduğu üst düzey insan gücünün eğitim planlamacıları tarafından planlanmadığı, mezunların işsiz ordusuna katıldığı ülkemizde stresi zaten bu ortamı oluşturanlar yaratmaktadır"

"KES,KIRP, KOPYALA, YAPIŞTIR SİSTEMİ"

Yeni sınav sistemini 'kes, kırp yapıştır' sistemi olarak nitelendiren Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar,  öğrencilerin başarı sıralamasını artıracak önerilerde bulundu.  Çok sık değiştirilen sınav sistemlerinin öğrencilerde güven bunalımına neden olduğunu vurgulayan Iltar, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: " Bu temel vurgulamalarımız ışığında; Bu sistemin adı “kırp, kes, yapıştır” sistemidir. Öncelikle 40 artı 40 80 soru ile öğrencilerin başarı sıralamasının yapılamayacağını bu Sınavla binlerce öğrencinin birinci binlerce öğrencinin 2. Olacağı ve okullara nasıl yerleştirileceği konusunda tereddütler oluşmaktadır Ayrıca cumartesi günü birinci oturuma giren öğrenciler kanaat gelirlerse 2. Oturumu alan bölümüne girebilir şeklindeki bir açıklamanın kabul edilemeyeceğini çocukların yanlarında falcı getirmek durumunda kalacaklarını göstermekte olup öğrencilere Güven vermeyen gayri ciddi bir sınav sistemini kabul etmiyoruz. Eğitim-İş olarak biz sınavı değil okulu önceleyen, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan, öğrenciyi ve veliyi sözde kapatılan dershanelere muhtaç bırakmayan, gençlerin okulları boşaltıp temelsiz (kütüphanesiz, sporsuz, sanatsız, sosyal donatıdan yoksun, apartman liseler…) temel liselere kaçışısın önleyen bir yaklaşımı önemsiyor ve talep ediyoruz" (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

  

Bu haber toplam 4617 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim