Bugün 09 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2393.909
    %-0.30
  • Dolar
    32.2484
    %-0.04
  • Euro
    34.6675
    %-0.07

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Din ile bilim çelişir mi?

13 Aralık 2019 Cuma 10:56

Monoteist Din’lerin temeli “Yaratan/Yaratılan” üzerine kurulu iken, bilim sadece ‘nesnel gerçekliğe dayanan’ veriler üzerinden araştırmalar yapan bir daldır. “Çelişir mi?” diye sormak, aslında abes ile iştigaldir, ancak öyle bakanlara cevap olsun diye öyle başlığı kullandım. Kimileri bu çağda bile, hala Din ile bilimin sanki birbirine rakip olma zorunluluğu varmış gibi algılanmasının yegane nedeni, 1300 - 1900 y.y. arasında Batı’da bugün Katolik Hristiyanları temsil edem o zaman ki Vatikan’ın bilim insanları üzerinde uyguladığı sayısız mezalimliklerden kaynaklı.

Onun içindir ki, Batı’da laiklik/sekülarizm kavramı bizde ki gibi sadece Din işlerinen devlet işlerinden ayrışması gibi sınırlı algılanmaz, çünkü asıl soru “Din işleri ile Devlet işlerinin neden ayrıştırıldığında!? Ayrıştırılmasının en önemli nedenlerinden bir kaç örnek: 1. Ruhban sınıfl ı ortadan kaldırılmış; 2. Din ile bilim alanın sürtüşmesi; 3. Dinin siyaseten kullanılması; 4. Ve devletin tinsel bir anlayış üzerinden yönetilmesi engellenmiştir. Bir dini mensubiyet insanın bilim insanı olmasına engel değil, engel olan din ile bilim işlerini hala birbirinden ayıramayan köhne anlayıştadır.

Oysa, bilimin ‘yaratma’ gibi bir derdi hiç olmamıştır. Bilimin ezelden beri tek derdi keşfetmektir. Bilim, şimdiye kadar keşfedilmemiş olanı keşfederek, onu formüle edip insanın hizmetine sunan, akli bir irdeleme alanı, yöntemidir. Bilim nötrdür. Bilimde bir milim dahi hislere, ideolojik veya metafizik içeren algılara yer yoktur.

Bilimin bilim olması için bu bir önkoşuldur,  anlamaksa elzemdir. Dindar penceresinden bakarsak  “Bilim yaratmaz, yaratılanı keşfeder” de diyebiliriz. Bilim insanları elbette dinlerin tarihini de, sosyolojisini de araştırırlar, ancak analiz ettikleri veriler üzerine şahsi ideolojik veya dinsel kanat oluşturmazlar,  çünkü Dinlerin veya ideolojilerin aksine bilimin mitleri, dolayısı ile hisleri yoktur.

Bu, ülkemizde ki ‘bazı’ bilim insanlarına önemle duyurulur!.. Saydığım sebeplerin bir sonucu olarak gayet doğaldır ki, bilim insanları her tür inançtan olabileceği gibi ateistte olabilir. Mesela, Hristiyan ve katolik olan Newton’un keşfettikleri Dünyanın gidişatını temelden değiştirmiştir.

Ama, işte, M.S. 1642‘de doğmuş bu bir bilim insanı hiç bir Pazar ayinini kaçırmazmış. 21. yüzyılın en önemli bilim insanları arasında sayılan Stephen Hawking ise bir ateist idi. Demek ki,elma ile armutu birbirine karıştırmamak gerekiyormuş.

 

Bu yazı toplam 1531 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim