Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2246.949
    %0.12
  • Dolar
    32.3335
    %0.09
  • Euro
    35.1933
    %-0.02

Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

Girişimciye verilecek sürdürülebilir destekler

10 Şubat 2020 Pazartesi 07:44

Türkiye’de girişimcilerin desteklenmesi amacıyla yapılan her türlü teşviği oldukça değerli görüyorum. Özellikle ekonomi ve teknolojiye ciddi değer katabilecek fikirlerin ve işletmelerin kurulabilmesi açısından bu destekler çok değerli. Ancak hibe ve destek projelerine baktığımızda asgari düzeyde şartları sağlayan neredeyse herkesin bu imkânlardan faydalanması mümkün. Elbette fırsat eşitliği açısından hele ki konu ekonomi ve teknoloji ise başvuranların cesaretlendirilmesi güzel. Ancak günün sonunda kurulan şirketlerin amaçlarından uzak kaldığı ne kendisine ne ekonomik kalkınmaya faydasının olmadığı da kaçınılmaz bir gerçek haline dönüşüyor.      

En basitinden,hibe ve destek projelerinde belirli eğitimleri almanız ön şart. Şirket kurmak ve yönetmek bir sanattır ve bu nedenle eğitimsiz bir girişim asla düşünülemez. Zira girişimcinin çok kıymetli bir fikri olsa da amaca giden yolda yönetimin profesyonel tutulması zaruridir. Bu nedenle eğitim şartı oldukça kıymetli. Fakat bir de diğer yandan bakmak lazım konuya. Genç ve heyecanlı bir girişimci olduğunuzu düşünelim. İnanılmaz bir fikriniz var ve girişimcilik konusunda eğitim aldınız ve hibe ile şirketinizi kurdunuz. Peki sonra? Bu şirketi nasıl yöneteceksiniz? Yatırım kararlarını alırken nelere dikkat edeceksiniz? Mali krizlere karşı dayanaklı olmak için şirkette ne gibi tedbirler alacaksınız? Ortaklık yapısının değişme ihtimali var mı? Şirket temsilcilerinin yeterliliği ne düzeyde olmalı? Şirket ile kamu ve özel hukuk kişilerinin öngörülebilir bağlantıları nedir ya da nasıl sağlanabilir? Bu şirketi kaç yıl ayakta tutmayı hedefliyorsunuz? 20 sene sonrası için bugünkü beklentileriniz ve projelerinizi düşündünüz mü? Düşündüyseniz yapabilecekleriniz için çalınacak kapıları biliyor musunuz ve alınacak danışmanlıkları öngördünüz mü? Maliyet-kar beklentiniz nedir? Misyon ve vizyon hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bir de girişimci karşısındaki otorite ya da devlet olduğumuzu düşünelim. Karşımızda hibe desteği alan yeni bir şirket var. Fikir de güzel ama kafası atsa bırakıp gitse ya da tecrübesizliği nedeniyle devam edemezsedevlet olarak zarardayız. Bu şirketi hayatta tutmak, vergilerini tahsil etmek için nasıl tedbirler almalıyız? Denetim konusunda hangi yaptırımları uygulayabiliriz? Verilen hibenin şirket aktifleştikten sonra raporlanması konusunda biz devlet olarak ne derece etkiniz? Değerli olan fikri dünyaya duyurmak için hangi destekleri bu şirkete vermeliyiz? Hibe destekli şirketlere periyodik olarak eğitim verilmesi konusunu düşünmeli miyiz? Bu şirketin çalışanlarını ve alacaklılarını korumak adına hangi düzenlemeleri yapabiliriz?

Düşünülecek ne çok konu var öyle değil mi! Yeni yürümeye başlayan bir bebeği trafiğin aktığı sokağın ortasına bırakmak gibi. Bebek tecrübe kazanmalı ama bir o kadar tehlikeli. Kısacası, hibeyi verip hadi bakalım koş demekle bitmiyor. Sürekli eğitim düzenli denetim ekonomide hayat kurtarır.

Bu yazı toplam 15001 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim