Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2400.893
    %-0.46
  • Dolar
    32.2647
    %-0.16
  • Euro
    34.6857
    %-0.36
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ocak enflasyonu, maaş zammının yarısını götürdü”
06 Şubat 2024 Salı 17:43

“Ocak enflasyonu, maaş zammının yarısını götürdü”

Kamu görevlileri ve emeklilere 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15 zam yapıldığını hatırlatarak Ocak ayı enflasyonunun yüzde 6,70 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, Ocak ayı enflasyonunun

Kamu görevlileri ve emeklilere 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15 zam yapıldığını hatırlatarak Ocak ayı enflasyonunun yüzde 6,70 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, Ocak ayı enflasyonunun maaş zammının yarısını götürdüğünü söyledi.

 

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, Ocak ayı enflasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Maaşların eridiğine ve alım gücünün sürekli düştüğüne dikkat çeken Danabaşoğulları, bunun Ocak ayı enflasyonuyla bir kez daha ortaya çıktığına işaret etti. Maaş zammının yaklaşık yüzde 7’lik kısmının Ocak ayında eridiğinin altını çizen Danabaşoğulları,  “Memur ve emekliler bir sonraki zam dönemi olan Temmuz ayına kadar elinde kalan yüzde 8’lik artışla geçinmek zorunda kalacak ama her ay gerçekleşen enflasyon karşısında maaşları erimeye devam edecek” uyarısında bulundu.

 

“ARTIŞIN YAKLAŞIK YÜZDE 7’LİK KIZMI RESMİ OLARAK ERİDİ”

Danabaşoğulları, "TÜİK 2024 yılının ilk ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Ocak ayında da enflasyondaki yükseliş devam etti. Bir aylık enflasyon yüzde 6,70 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 64,86’ya ulaştı. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmeleri sonucuna göre Ocak ayında kamu görevlileri ve emeklilere 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15 zam yapılmıştı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamına göre daha ilk aydan, yapılan bu artışın yaklaşık yüzde 7’lik kısmı resmi olarak erimiş oldu. Böylece yapılan maaş artışından geriye yüzde 8’lik bir kısım kaldı. Memur ve emekliler bir sonraki zam dönemi olan Temmuz ayına kadar elinde kalan yüzde 8’lik artışla geçinmek zorunda kalacak ama her ay gerçekleşen enflasyon karşısında maaşları erimeye devam edecek. Bu hızla gitmesi durumunda önümüzdeki ay, 2024’ün ilk yarısı verilen zammın tamamı enflasyon karşısında eriyecek. Memur ve emeklilerin alım gücü düşmeye başlayacak” dedi.

untitled-2-copy-018.jpg

“ALIM GÜCÜ SÜREKLİ DÜŞÜYOR”

“Merkez Bankası’nın 2024 yılına ilişkin enflasyon tahmini yüzde 36 ancak memur ve emeklilere yapılması öngörülen toplam artış, yüzde 15+10; kümülatif yüzde 26,5’tir. Bu da maaşların yıl içinde resmi rakamlara göre bile yüzde 10 eriyeceğini gösteriyor” diyen Danabaşoğulları, “Artık memur maaşlarına yapılan artışların enflasyon hedefinin bile gerisinde kaldığı bir dönem yaşamaktayız. Buna göre toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kararlaştırılan maaş artışları memur ve emeklilere enflasyon kadar artışın bile çok görüldüğünü ortaya koymakta. Bu da kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarının erimesi, alım gücünün sürekli düşmesi anlamına gelmekte” açıklamasında bulundu.

 

“DAYANACAK GÜÇ KALMADI, MAAŞLARDAKİ ERİME DURDURULMALI”

Mevcut ücret politikasının daha fazla sürdürülemez olduğunu kaydeden Danabaşoğulları, “Türkiye Kamu-Sen olarak daima kamu çalışanlarına ve emeklilerine piyasa gerçekleriyle örtüşen maaş zammı yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Kamu görevlilerimizin alım gücünün yükseltilmesine yönelik olarak 2024 yılı için kamu alacaklarına uygulanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 58’den az olmamak üzere bir artış yapılması ve buna ek olarak refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyoruz. Memur emeklilerinin yaşadığı ekonomik sorunların giderilmesi için ise Ocak ayı itibarı ile 12 bin 54 TL’ye yükselen ancak emeklilere verilmeyen ilave ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılmasının zorunlu olduğunu ısrarla belirtiyoruz. Yaşanan gelişmeler, açıklanan resmi rakamlar memur ve emekli maaşlarının sürekli eridiğini teyit eder durumdadır ve bu erimenin mutlak surette durdurulması gerekmekte. TÜİK’in rakamları bile ne kamu çalışanlarının ne de emeklilerimizin çarşı, pazarda karşılaştığı bu zamlara dayanacak gücünün kalmadığını söylemektedir” diyerek yetkilileri bu gerçeğe göre hareket etmeye ve kamu çalışanlarına refah payını da içeren bir artış yapmaya çağırdı. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 814 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim